Kakovosten kruh

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28
Zanima me, kaj so tiste stvari / sestavine, ki opredeljujejo kakovosten in predvsem zdrav kruh. Nasplošno namreč velja, da je bel kruh daleč najslabši za človeka.
Dobri bi naj bili polnozrnati - kaj natančno pomeni polnozrnat kruh? V trgovinah pod kategorijo polnozrnati "podturijo" marsikaj, tudi navadne bele posute s semeni.
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Točno, to je največja svin.jarija... Marsikateri kruh je iz bele moke, nato pa posut in tako za ljudi zavajajoč, da je polnozrnat...

Zdrav kruh je iz polnovrednih žit, ker pa ne veš kakšna žita uporabi proizvajalec, je to težko reči...

P.S.: polnozrnat pomeni, da je zrno polno in ni nič oluščeno. V bistvu je postopek za izdelavo bele moke dražji, vendar je črna moka konkretno dražja? Zakaj že?
 
Nazadnje urejeno:

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
kere zdrave stvari so pa pocen
rolleyes-1.gif
 

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Kdo ve kakšnega hrvati delajo.... se mi zdi, da je tam še zmeraj tak kot je bil pri nas pred 15 leti.
uf-1.gif


Staramama prav, da pri nas krompir mešajo v moko, da je zato zanič
cry12bpy.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ti očitno že dolgo nisi bil na hrvaškem ali pa nimaš okusa. Hrvati majo dober kruh (vsaj dober za jest, koliko je zdrav pa nevem). Menim da imam najslabši kruh daleč naokrog. Tako slabega kruha kot je pri nas nisem jedel nikjer.
 

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Narobe si me razumel, jaz hvalim hrvaškega.
nahrung002.gif


Naš je zanič, vsaj za jest.
 

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
polek tega da je zanič, je še drag. sem zadnjič stal v trgovini in sploh nisem mogel verjet nalepkam pod kruhi. na 90% nalepk je bila cena nad 2€
uf-1.gif
mi2 ga pečema doma že precej časa in je odličen. moke so hofer in lidl. lidl je bolši. imajo vse vrste od črnega do belega
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ravno bel kruh je najbolj zdrav v danasnjem casu, ker je najbolje prebavljiv. ostala nesnaga sele paca zelodec in vse naprej...
 

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Recept za kruh:

1 kg bele moke (vrsta moke po želji)
1 žlička soli
1 žlička sladkorja
1 kocka svežega kvasa
3 žlice olja ali masla
100 ml mleka
voda po potrebi


Postopek:

V posodo z mlačnim mlekom in sladkorjem primešamo kvas in počakamo, da vzhaja. Vzhajan kvas združimo skupaj z moko, soljo, oljem ali maslom. Dodajamo mlačno vodo in zgnetemo srednje mehko testo. Oblikujemo hlebček, ki ga pomokamo iz vseh strani in ga pustimo 1 uro počivati.

Testo ponovno rahlo pregnetemo, da ne izgubi oblike hlebca in ga pustimo vzhajati še 20 minut. Pečico segrejemo skupaj s pekačem na 250 stopinj. Testo previdno prevrnemo na razgret pekač in pečemo 20 minut pri 250 stopinjah, nato pa še 25 minut pri 200 stopinjah.


Ta recept sem dal za tiste, ki vam kruh iz trgovin ni dober, da si ga boste lahko pekli sami doma
grin1.gif
 

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:Menim da imam najslabši kruh daleč naokrog. Tako slabega kruha kot je pri nas nisem jedel nikjer.
Probal prekmurski ?
wink-1.gif


Glede cene, bela je cenejša najbrž zaradi bolj masovne proizvodnje. Pa še pribitek za popularnost lahko dajo na črne, ker so kao bolj zdrave.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Mi ga zmeraj pečemo doma, ker nam trgovski pač ni všeč. Razen tega imamo pšenico, ki se je ne splača prodajati, lahko pa jo v mlinu menjam za različne moke.
V kruh jaz ne dodajam olja ali masla. Nisem opazil nobene pametne razlike. Moj postopek je tudi nekaj krajši, kruh je končan od prvega koraka po dobri uri. Uporabljam običajno pet vrst moke v različnih razmerjih in to se mi zdi še najbolj pomembno za spodoben kruh. Torej dobra moka. Če te nimaš, je rezultat slab. In verjetno se to godi našim pekom. Čeprav mi nekaj ni jasno. Dobra moka je v prodaji na debelo najbrž za manj kot 0,5 €. Kako sploh narediš slabo moko? Najbrž "slabo" pridobi pozneje v skladišču, ker dvomim, da moj mlinar dela kaj posebnega. Mi pa tudi nimam neke super - duper pšenice.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:

P.S.: polnozrnat pomeni, da je zrno polno in ni nič oluščeno. V bistvu je postopek za izdelavo bele moke dražji, vendar je črna moka konkretno dražja? Zakaj že?
Zato, ker je malo mlinov za polnozrnato moko. Zaradi tega raje spacajo belo moko v katero nato nazaj vsujejo luščine-zato je črna dražja
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Jaz kupujem pirino moko na eni eko kmetiji, jih pa moram poklicat malo prej, da mi jo grejo še zmlet
smile-1.gif
Kruh ima čisto drugačen, bolj poln okus.