Kako zmanjšat obrate na el.motorčku

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Neki se igračkam in bi rad na el.motorčku iz cd playerja zmanjšal obrate.
Sedaj imam priklopljenga na 2.5V napajalnik in se vrti prehitro. Na 1.5V bateriji pa se sploh ne obrne.
Vmes sem dal diodo brez upora, samo upor, 5V napajalnik pa upor in se ne orbrne.
Vrjetno bi šlo s potenciometrom, sam ga nimam. Oz, če imate kako idejo kje doma bi ga lahko našel:)

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.614
88
48
Mislim, da so vsi motorčki v CD pogonu bipolarni koračni motorčki.
Za regulacijo uporabiš namenski čip ali pa mikrokontroler.

LP

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ok.... po domače vprašano, a ima ta motorček dve ali več žic? Ker za pogonski motor sem siguren, da je koračni, za tega pa... hm, ne bi vedel
smile-1.gif

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.614
88
48
Tudi ta je, enako kot tisti za pogon vretena glave.
Edino tako lahko točno pozicioniraš lego (glave, podajalnika ...)

LP

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Podajalnik in glava imata imata ločeno pozicioniranje. Teoretično bi si predstavljal da bi bilo možno podajalnik premikat naprej in nazaj brez da veš kje je, ker imaš itq lahko na obeh straneh magnetno stikalo (reed rele) ali optični senzor,... razmišljam če imam kje kak pogon, da ga grem razdret
tongue-1.gif

Lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Samo eno pojasnilo, ce koga zanima: pogonski je bolj kilav "koracni". Oba motorcka sta sicer brezkrtacnna sinhrona, v principu sta torej oba koracna, ampak en ima ustrezno razmerjev polov/magnetov in tokovno zmogljivost navitij za vrtenje pri visokih obratih, drugi pa za premikanje s cimmanjsimi koraki. Krmilnika zanju se razlikujeta, saj za pogonske motorje ni normalno, da ga drzis v eni poziciji, ker tece takrat precejsen tok skozi aktivno navitje, za koracnega je pa normalno, da se ga drzi z izbranem polozaju.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38

priklopljen je na tisti dve žiči, ki sem ju dodatno nalotal. Pogonski, ki vrti cd, pa ima več žic in mi ga še ni uspelo zavrtet:(
motor1.jpg

motor2.jpg

Sedaj zgleda tako:) Vrjetno pa bom opustil, ker sem na ebayu našel že narejene za par €. Če pa pade kakšna ideja pa se lahko še kaj poigram in speljem do konca;)
https://www.youtube.com/watch?v=ekRvmsart7s

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce ima dve zici, potem ni koracni, ampak cisto navaden krtacni s koncnima stikaloma.

Pogonski je 3-fazni brekrtacni, za resno uporabo ga je potrebno previti in namestiti zaresne magnete (pa ustrezen krmilnik potrebujes zanj). Po predelavi postanejo ti motorcki prav posteno "strupeni". S tem se ukvarjajo predvsem modelarji (majhen, poceni in zelo mocan elektromotor je idealen za letala), najdes lahko mnozico strani na to temo.