Kako sploh zgleda nakup avta? (papirji)

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Kako sploh zgleda nakup avta?

Katere papirje moram sploh dobiti od prodajalca. Sem bil v enem salonu v Ljubljani in sem se hotel zmeniti za avto in nivo opreme in so mi pripravili ponudbo, na kateri pise model avta in barva in stopnja opreme, ampak nic specificirano, kaj je v tej opremi. Potem so mi pa rekli, da naj placam 10% aro potem pa naj cakam, da me bodo obvestili, da je avto prisel iz tovarne.

A ni tu nikakrsne pogodbe?

LP P

Sba

Pripravnik
18. avg 2007
225
1
16
LJ
Kaj pa še rabiš? Dobiš papir na katerem piše kak avto si naročil, oprema (paket opreme, torej le ime), barva, dodatna oprema. Pa še potrdilo, da si plačal toliko in toliko.

LP

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Seveda pise paket opreme, ampak ce se pa vmes spomnejo spremenit kako postavko v paketu opreme in v "elegance" ne bo vec klime, naj pa jaz svicam?

Kako naj si pa razlagam stavek na ponudbi: pridrzujemo si pravico do sprmembe cene zaradi tecajnih razlik, ce avto prihaja iz Francije? Kaksne pa so tecajne razlike med slovenskim evrom in francoskim evrom?

LP P

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Na predračunu/ponudbi je datum. In ker je seznam opreme uradni del cenika, vsak cenik pa ima spet uraden datum veljavnosti (in mora biti po zakonu na vpgled ion tudi za nazaj v arhivu firme), je jasno, da na dan veljavnosti ponudbe ta velja za opremo po cveniku, ki je takrat veljal. In te tao ne morejo nategnit.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Na račun napišejo oznako modela, nekaj v stilu ''KGV45J8'' in takšen avto dobiš. Če spremenijo kaj pri opremi morajo spremeniti oznako modela.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
v osnovnem interesu prodajalca novih vozil ni ravno da te nategnejo... s taksnim prepricanjem ne smeš hodit po trgovinah...vseeno pa je potrebno nekaj pazljivosti,bolje večkrat vprašat in si razjasnit nejasnosti.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Na predračunu/ponudbi je datum. In ker je seznam opreme uradni del cenika, vsak cenik pa ima spet uraden datum veljavnosti (in mora biti po zakonu na vpgled ion tudi za nazaj v arhivu firme), je jasno, da na dan veljavnosti ponudbe ta velja za opremo po cveniku, ki je takrat veljal. In te tao ne morejo nategnit.

razen pri Renaultu v Sloveniji, kjer sem kupil nov avto v dobri veri, da ga bom dobil s tempomatom, kot je pisalo v prospektu, in so mi razlozili, da je slo za tiskarsko napako.

LP P

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
hysterical-1.gif

Jaz bi jim vrgel kamen v šipo salona in povedal, da je šlo za motorično napako
bonk.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Vprasanje je bilo resno: kaj dobim od papirjev pri narocilu avtomobila?

Ce kupim nov avto, ali je to se zmeraj tako, da moram obvezno opremo (prvo pomoc, trikotnik) kupiti sam, ali mi morajo, ko avto odpeljem iz salona, dati vse, da avto ustreza predpisom in bi npr prestal tehnicni pregled.

Kaj to pomeni, ce avto prevzamem pozimi - ali na njemu dobim zimske gume, oziroma ce so na njemu letne, ali dobim zravne verige? Kje pise kaj bom dobil?

LP P

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.496
761
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Vprasanje je bilo resno: kaj dobim od papirjev pri narocilu avtomobila?
To je pomoje predvsem odvisno od avtohise... in ni nekega pravila oz. zakona, kaj MORAS dobiti...

Citat:
Ce kupim nov avto, ali je to se zmeraj tako, da moram obvezno opremo (prvo pomoc, trikotnik) kupiti sam, ali mi morajo, ko avto odpeljem iz salona, dati vse, da avto ustreza predpisom in bi npr prestal tehnicni pregled.
Tudi to je odvisno od avtohise... naceloma ni nikjer napsiano, da ti mroajo dati obvezno opremo... Ponavadi pa to kar dobis zraven...

Citat:
Kaj to pomeni, ce avto prevzamem pozimi - ali na njemu dobim zimske gume, oziroma ce so na njemu letne, ali dobim zravne verige? Kje pise kaj bom dobil?

LP P
Zimske gume ali verige prav gotovo ne dobis zraven... Avto je tovarnisko opremljen z letnimi gumami... razen ce gre za kaksno akcijo, kjer ti "podarijo" se komplet zimskih pnevmatik ...

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Kater avto sploh kupujes??

Bom povedal, ce ne bom dobil zadovoljivega odgovora od prodajalca, ki me je vceraj razbesnil:

Imel sem od njega ponudbo z 8% popusta na cene v ceniku. Ker je bilo to malenkost ugodneje kot drugi prodajalci, sem se seveda ostalim zahvalil in prosil pri tem prodajalcu za predracun in navodilo kam naj vplacam aro, na predracunu je pa naenkrat bilo samo se 3% pousta.

LP P

LP P

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Pri treh novih avtih (različne grupe) , sem dobil zraven obvezno opremo in tepihe, vendar so
bili na računu kot posebna postavka. Še dobro da sem se dogovoril za dobro ceno, da me ni bolelo
tudi če sem jim to doplačal.
Sem pa pri vsekem naročilu avta dobil specifikacijo kaj določen paket opreme vsebuje + napisano
na račun kar sem naročil kot dodatno opremo. Pri enem avtu vem da sem podpisal pogodbo, kjer so bili tudi roki
in pravice od zamudah. Tako da mislim, da je odvisno od trgovca do trgovca.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Tepihov in ostalega nisi doplacal,ampak je bil le material razknjižen na računu. Končna cena je ostala ista.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.440
3.749
113
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
ce avto prihaja iz Francije? Kaksne pa so tecajne razlike med slovenskim evrom in francoskim evrom?
Če kupuješ "francoski" avto še ni nujno da dejansko pride iz Francije. Oziroma bolje rečeno... "po vsej verjetnosti" ne bo prišel iz Francije.

Zadnjič je bežnega znanca skoraj fršlok ker je kupil "japonca" iz "vzhodne evrope"

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Ne bo tako - tepihi in obvezna oprema mi je dvignila nabavno ceno avta - kot
dodatna oprema. Tudi če greš po konfiguratorju "izbirat" avto, je tam postavka
posebej in ima tudi ceno zraven.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ocitno odvisno od prodajalca.

Jaz ti iz prve roke povem za Opel in Chevrolet, da ce se stranki da tepihe gratis, to dejansko tudi so. Torej,ce si se dogovoril za ceno 15.000 € , bo cena taka ostala, res pa da bo na racunu prikazn ves ta material,ker zalogo je le treba razknjižt pravilno.
Pač se osnovna cena vozila na racunu prilagodi,tako da je končna 15.000€ .

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Jaz sem dobil tepihe noter v avtu (original) brez da bi sploh kaj bleknil ali pa prodajalec meni. Takšne malenkosti so itak zastojn, marža na teh zadevah je itak 90% prodajne cene, ki jih imajo v katalogih.
Podobno leder zici v avtomobilu. Prijateljev fotr je reklamiral leder zice v novem Passatu, pa so mu rekli, da častijo le 50%, ker jih je on kao znucal. Pa jim rekel, da je toliko itak njihova nabavna cena, torej oni niso nič "soudeleženi" v strošku reklamacije in so utihnili.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

razen pri Renaultu v Sloveniji, kjer sem kupil nov avto v dobri veri, da ga bom dobil s tempomatom, kot je pisalo v prospektu, in so mi razlozili, da je slo za tiskarsko napako.

LP P
Prospekt ni uradni cenik.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Na račun napišejo oznako modela, nekaj v stilu ''KGV45J8'' in takšen avto dobiš. Če spremenijo kaj pri opremi morajo spremeniti oznako modela.
Ne vedno (oznaka modela, namreč). Nazdnje sem (za firmo) kupoval Passata, pa ni bilo nobene take oznake. Le oznaka avta, karoserijske različice, motorja, serijske opreme + seznam dodatne opreme.