Kako so zgradili kočo na Kredarici oz druge visoko

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.817
555
113
42
povsod malo
...visokogorske koče?
sprasujem se.gif

Če bi bilo zdaj ko imamo helikopterje in vse gor znosijo ni problema ampak v začetku 20 stoletja.
A so to vse na roke znosil al kako? Osli/mule/konji?

Res me firbec matra kako so znosili tramove in drugo lesovje. Za kamn je jasno, da so ga nabrali okoli...les, les je pa druga zgodba.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.479
5.681
113
Predvsem takrat še ni obstajal TNP
wink-1.gif

Če bi danes kdo hotu kej tacga gradit ne postav tud temljnega kamna.....

KocevskiPes

Pripravnik
17. dec 2011
84
0
6
Uporabili so mule.

Z njimi so vozili materiali material iz doline Krma na Kredarico. In tudi po tej poti oskrbovali kočo.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Preberi si kako so Italijani v 1. sv. vojni v Julicih delal karavle, bivake in podobno. Pa ti bo takoj jasno, kako so gradili koče.

Vse je šlo na roke+živali.

Kar je danes precej nepredstavljivo....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Češko kočo so na primer postavili tako, da so večino lesa podrli kar v neposredni bližini. Sicer pa so bili navajeni, da stvari naredijo z ljudmi in živalmi. Rabijo precej manj poti.

impre

Pripravnik
19. apr 2008
333
7
18
Za Pogačnikov dom ti lahko iz druge roke povem da je ves les bil znošen na ramenih iz doline. Po dva sta nosila 8-10m dolge tramove, ker tega pač žival ne more nesti. Najbolj veselo je bilo pa v ovinkih...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
To je Toporišičevo?
tongue-1.gif

Ena od razlag je, da frajer pomeni kmečkega fanta z zdravimi zobmi.

(Frajer=svobodnjak sem zasledil v knjigah, ki so nastale pred njim. Kot to, da hlapec pomeni drugi sin)

chancey

Pripravnik
26. apr 2010
460
3
18
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
To je Toporišičevo?
tongue-1.gif

Ena od razlag je, da frajer pomeni kmečkega fanta z zdravimi zobmi.

(Frajer=svobodnjak sem zasledil v knjigah, ki so nastale pred njim. Kot to, da hlapec pomeni drugi sin)

Meni je boljša razlaga, ki je bila zapisana v učbeniki za slovenski jezik, sem jo pa naše tudi tu .

Frajer - zdrav kmečki fant, goden za ženitev
cool-1.gif