Dej lepo te prosim ne pametuj.
Slovenija je edina socialna država v Evropi? Edino pri nas imamo zastonj šole, fakse, socialno pomoč? Kot drugo, moji starši so celo življenje plačali zame prispevke državi, zakaj bi jaz moral državi vračati? Jaz plačujem prispevke za svojega otroka. Socialna pomoč v Sloveniji pa taka, sem ostal brez službe, sem dobil prst v rit, ne pa pomoč. Nismo vsi direktorji, da dobimo odpravnine, s katerimi bi lahko živeli še 3 leta. Sem raje dal sporazumno odpoved in se znašel na trgu. Tako da od socialne države nisem imel nič ekstra. Če se odločim podpirati socialno državo Nemčijo namesto Slovenije, zakaj sem v tvojih očeh baraba? A Nemčija nudi svojim rezidentom kaj manj kot Slovenija? A tebi se pa zdi normalno, da v Nemčiji dobim za enak bruto znesek več kot tisočaka višji neto v primerjavi s Slovenijo. Pa da ne omenjam, da v Sloveniji dobiti bruto plačo, ki bi bila primerljiva, je mission impossible. Ti povem, da so v moji stroki (pa mi head hunterji pravijo, da tak kader kot sem jaz, se najdemo mogoče 2-3 v celi državi) redke firme, ki bi mi bile pripravljene ponuditi več kot 3500 bruto (še posebej v krizi), no v Nemčiji pa je za kader mojega kova že začetna plača 2x višja. Pa če upoštevaš še nagrade (oziroma variabilni del glede na uspešnost), prijaznejšo davčno zakonodajo, pa še kaj bi se našlo... žal je naša preljuba država še daleč za razvitim svetom in s svojimi potezami počne bore malo, da prepreči beg možganov iz države. Se pa strinjam, da je idealno okolje za mutibarenje, prodajanje megle, izkoriščanje vez in poznanstev, ki te na razpisih pripeljejo mnogo dlje kot znanje in reference, pa še bi lahko našteval.