Kako so place obdavcene v Nemciji?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Zanima me ali kdo ve kako je kaj z obdavcenjem plac v Nemciji. Sicer sem nasel nek online kalkulator, a sem po telefonu govoril z enim tipom, ki je sicer american in ne pozna u nulo njihovega davcnega sistema, a mi je omenil, da glede na to ali imam otroke itd, lahko padem v enega od treh razredov itd.

A ima kdo kaj vec vpogleda v to koliko place ti poberejo Nemci, pa potem koliko se nasi pristavijo loncka?

Hvala.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
v nemciji je odvisno od tega ali si porocen in ali imas otroke in kako s partnerjem to prijavita.
Placujes tam kjer si rezident, ce nisi rezident v Nemciji in ostanes v Sloveniji, potem palcujes pri nas.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kar te zelo hitro tepe... Dobro veš, kako se ti obesijo na plačo, če malo bolj zaslužiš... Preračunaj koliko boš dohodnine plačeval če v Nemčiji zaslužiš malo bolj spodobno (recimo nad 3k EUR). Se ti ne splača delati, ker boš delal samo za požrešno SLO državo.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Imam eno sanjsko ponudbo, sam ne vem koliko bi mi na koncu sploh prinesla ta sanjska ponudba.

Vsekakor bi bil nemški rezident, če bi se mi le izplačalo, upam da niso kakšni posebni pogoji za pridobitev statusa rezidenta gor.
Poleg tega, da takega delovnega mesta v Sloveniji ni šans dobiti, je eden od ključnih faktorjev plača, edini dokaj veliki minus (vsaj kratkoročno) je selitev zaradi družine. A če bi mi še naša preljuba Slovenija pobrala vse kar gor zaslužim in da se selim za 1000km, pa imam efektivno 500 EUR višjo plačo, se mi ravno ne izplača.

Vmes sem našel na netu, da imajo 6 razredov, pa ne vem točno v katerega bi jaz padel, glede na to da imam ženo (študentko) in majhnega otroka - torej je družina odvisna izključno od mene.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.644
4.375
113
Dohodnino boš vedno plačeval tam kjer si rezident. ostale prispevke pokojnina zdravstveno pa lahko bilokje. Drugače če boš plačeval v Sloveniji vse odštej od Bruto plače v Nemčiji cca 54% za dajatve Sloveniji.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Temu se pri nas uradno reče spodbujanje socialnega dialoga.
wink-1.gif

Zato pa vsi tajkunski priskledniki naše oblasti raje imajo firme v davčnih oazah in izplačevanje v kešu. Polnjenje prazne državne malhe aka socialni dialog pa prepuščajo naivni delavski raji.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Lahko tudi več kot 54% če je plača bajna (aka 10k EUR na mesec). In potem potegneš kakšnih 4k EUR ven. Za koji lulček boš (bom) potem delal?
Če že, potem dovoljenje za bivanje, preselit celo familijo in naj se naivneži ukvarjajo s socialnim dialogom...
Tudi sam sem se začel ozirati po takih scenarijih...

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Ma ko jih šljivi, vsekakor bi šel v pridobitev statusa rezidenta v Nemčiji, ker da grem 1000km stran delat in polniti državno blagajno, jaz bi pa imel jurja več kot pri nas, mi ne pade na pamet.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Ko človek živi brezplačno na račun sociale v SLO (šola, faks, socialna finančna pomoč), je vse fajn, ne, ko pa je treba kaj vrniti, pa smo naenkrat pri tem, kako nas skubijo, itd.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Rata problem ker vsak plača za 3 fakse, 3 Oš in za socilano pomoč za vse strojane..

Kvazi socialni sistem, k. mojga..

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Dej lepo te prosim ne pametuj.

Slovenija je edina socialna država v Evropi? Edino pri nas imamo zastonj šole, fakse, socialno pomoč? Kot drugo, moji starši so celo življenje plačali zame prispevke državi, zakaj bi jaz moral državi vračati? Jaz plačujem prispevke za svojega otroka. Socialna pomoč v Sloveniji pa taka, sem ostal brez službe, sem dobil prst v rit, ne pa pomoč. Nismo vsi direktorji, da dobimo odpravnine, s katerimi bi lahko živeli še 3 leta. Sem raje dal sporazumno odpoved in se znašel na trgu. Tako da od socialne države nisem imel nič ekstra. Če se odločim podpirati socialno državo Nemčijo namesto Slovenije, zakaj sem v tvojih očeh baraba? A Nemčija nudi svojim rezidentom kaj manj kot Slovenija? A tebi se pa zdi normalno, da v Nemčiji dobim za enak bruto znesek več kot tisočaka višji neto v primerjavi s Slovenijo. Pa da ne omenjam, da v Sloveniji dobiti bruto plačo, ki bi bila primerljiva, je mission impossible. Ti povem, da so v moji stroki (pa mi head hunterji pravijo, da tak kader kot sem jaz, se najdemo mogoče 2-3 v celi državi) redke firme, ki bi mi bile pripravljene ponuditi več kot 3500 bruto (še posebej v krizi), no v Nemčiji pa je za kader mojega kova že začetna plača 2x višja. Pa če upoštevaš še nagrade (oziroma variabilni del glede na uspešnost), prijaznejšo davčno zakonodajo, pa še kaj bi se našlo... žal je naša preljuba država še daleč za razvitim svetom in s svojimi potezami počne bore malo, da prepreči beg možganov iz države. Se pa strinjam, da je idealno okolje za mutibarenje, prodajanje megle, izkoriščanje vez in poznanstev, ki te na razpisih pripeljejo mnogo dlje kot znanje in reference, pa še bi lahko našteval.