Kako so naprave obcutljive na nihanja voltaze?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Mi zna kdo povedati, kako je z obcutljivostjo raznoraznih naprav (od racunalnika, xy napajalnikov, monitorjev, TVjev ... do pecice, stedilnika, bojlerja...) na nihanja omrezne napetosti? Naj ne bi bilo najbolj zdravo, vem pa, da na enih napravah eksplicitno pise, da delujejo med 100 in 240 V (ni pa to na vseh - npr. na AC/DC adapterju od synthesizerja in tistem od svetilke pise samo 230 V). So bolj na udaru starejse naprave?
Izgleda, da je "lokalni" elektro provider sel iz ene skrajnosti (~218 V) na drugo (~239 V) - na moji prejsnji lokaciji je bilo precej stabilno 230 V oz. nekaj voltov gor ali dol - pa ne bi rad, da bo kaj eksplodiralo ali skurilo...
tongue-1.gif
Kakor mi je znano, je (vsaj formalno) standard 230 V z odstopanji navzgor 6 % in navzdol 10 %.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Koliko vem so takrat spremenili samo predpis, napetost pa bi naj ostala kot je, torej 220V.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
230V +6-10% je bilo v prehodnem obdobju. Sedaj naj bi bilo že 230V +-10%
Za naprave, ki imajo stikalni pretvornik, je praktično vseeno. Tiste z obično transformacijo ali brez nje, pa imajo ponavadi dovolj tolerance, da razen kakšne izjeme ne bi smelo biti težav.
Se ti bo pa poznalo pri trajanju žarnic na žarilno nitko
tongue-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.569
4.490
113
49
Na sončni strani ALP
Nihanje napetosti SE pozna pri računalnikih. Sem imel kup težav z železnino po terenu, kjer enostavno ni hotelo delati tako kot mora. Ko pa prinesem v servis pa laufa kot pribito. Ko pa sem po terenu razdelil zraven še UPS enote, pa je bil mir. Sicer so potem klicali, da je nekaj narobe ker skozi nekaj pisaka, sam PCji pa niso več zmrževali in crkovali...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
Nihanje napetosti in stalno visoka/nizka napetost je malo drugače.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
230V +6-10% je bilo v prehodnem obdobju. Sedaj naj bi bilo že 230V +-10%
Za naprave, ki imajo stikalni pretvornik, je praktično vseeno. Tiste z obično transformacijo ali brez nje, pa imajo ponavadi dovolj tolerance, da razen kakšne izjeme ne bi smelo biti težav.
Se ti bo pa poznalo pri trajanju žarnic na žarilno nitko
tongue-1.gif

A da so "ta nove" lampe manj občutljive na tovrstne zadeve? Sem mislil, da je ravno obratno.
Kako pa vem, katere naprave niso cheezy izjeme? So tiste, narejene pred npr. letom 1995, slabše?
Sem pa recimo opazil, da APC UPS v določenem rangu omrežne napetosti "oddaja" tako napetost, kot jo dobi, če pa je omrežna izven določenega ranga (npr. prenizka), bo "oddajal" celo višjo - npr. okrog 240-245 V (pa takrat ni "On battery"). Torej to za računalnik ni "preveč"?
confused-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.917
-8.643
113
Ta nove lampe imajo v sebi stikalni pretvornik, ki jim prilagaja napetost. Stare lampe tega nekako nimajo
tongue-1.gif
, ob višji napetosti bolj svetijo in tudi prej crknejo.
Za računalniški napajalnik je v bistvu bolje, če je napetost višja. Takrat se manj matra in posledično manj greje.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Tole pravi elektro*:

"vse kar je med 207V in 253 V je OK."

Nazivna pa je 230 V.

* Elektro Maribor

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Sem pa recimo opazil, da APC UPS v določenem rangu omrežne napetosti "oddaja" tako napetost, kot jo dobi, če pa je omrežna izven določenega ranga (npr. prenizka), bo "oddajal" celo višjo - npr. okrog 240-245 V (pa takrat ni "On battery"). Torej to za računalnik ni "preveč"?
confused-1.gif

Dve stvari:

1: tehnologija UPSa (offline vs. line interactive vs. online)
2: nacin merjenja (RMS ali ne)

Od tega je odvisno kaj ti nameris in kaj izmerjeno sploh pomeni.