Kako si narediti proxy strežnik?

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Lep pozdrav. Že marsikje po forumih zadnje čase opažam, da govorijo, da je proxy server najboljši, boljši od dinamičnega IPja.
Zato bi tudi sam rad probal, kako ta stvar deluje.
Priznam, da nimam veliko pojma o proxy serverju ali karkoli že pač je, vsem samo približno, kako stvar deluje. Ampak rad bi probal.
Ker ne vem, kako kaj nastaviti, kaj potrebujem ipd, se obračam na vas.

Zato mi ne zdaj s komentarji, kaj bom s tem ... da sem preveč zavrt za te nastavitve ... ipd.
Samo povejte, kako si proxy server nastaviti in stvar je rešena.

Če pa komu ni za razlagat, bi pa prosil da priloži kakšen link (po možnosti) v slovenskem textovnem in/ali video vodičem.

LP.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.876
756
113
www.jernej.org
Dobri proxy serverji niso zastonj.... zastonj proxy serverji so pa počasni za znoret. (Glede na to, da si omenjal dinamični IP, se ti gre verjetno za anonimnost... tako da postavljanje svojega proxy strežnika ne pride v poštev.)

Jaz sem takrat, ko sem potreboval, uporabljal secure-tunnel.com (ampak zadeva ni zastonj)... https://secure-tunnel.com/

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Citat:
Uporabnik BorutMaja pravi:
proxy server najboljši, boljši od dinamičnega IPja.

V čem bi naj bil proxy boljši od dinamičnega IPja? Izsledijo te lahko v vsakem primeru.

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Ne vem, kako ta stvar sploh deluje. Pribložno no. Sem bral na eni strani, da proxy strežnik shanjuje nekje vse, ali nekaj ... Na primer, postavil bi si proxy strežnik. Ali se da s svojega ipja narediti proxy ali je ta dinamični IP že zame kot en sam strežnik samemu sebi? Če se razume. Stvari so malo zakomplicirane zame. :p

Hvala vsem. Nekak bom že spesnil nekaj.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Proxy je program, ki omogoča, da do spletne strani dostopaš preko nekega drugega računalnika in ne direktno. Ta stran potem vidi IP tega računalnika namesto tvojega. Se pravi če imaš proxy na svorem računalniku nisi naredil nič, ker se bo še vedno videl tvoj IP. Če hočeš anonimnost je rešitev že omenjeni TOR. Gre za serijo proxy strežnikov po celem svetu, vsakič pa se povežeš preko drugega. Je pa zadeva posledično zelo počasna.

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
narobe ste ga razumeli. on bi imel proxy zaradi shranjevanja (caching proxy server).
borutmaja, zadeva je recimo uporabna predvsem v večjih podjetjih, kjer proxy strežnik shranjuje pogosto odprte strani na svoj disk. na ta način se zmanjša obremenjenost povezave, saj se podatki potem ne prenašajo več iz interneta, ampak iz shranjenih strani. za domače potrebe pa ne vem, če bi bila zadeva pretirano uporabna. več si preberi tukaj WIKI

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
narobe ste ga razumeli.
Ne, nismo. On je narobe povedal. Oziroma sploh ni povedal.

Torej BorutMaja, povej kaki problem rešuješ, pa ti povemo kak se reši.

Zdaj si uletel v lekarno in rekel: "Dajte mi tableto pa ne mi težit, zakaj jo rabim."

BorutMaja

Pripravnik
23. jul 2008
97
0
6
45
Citat:
Uporabnik sass pravi:
narobe ste ga razumeli. on bi imel proxy zaradi shranjevanja (caching proxy server).
borutmaja, zadeva je recimo uporabna predvsem v večjih podjetjih, kjer proxy strežnik shranjuje pogosto odprte strani na svoj disk. na ta način se zmanjša obremenjenost povezave, saj se podatki potem ne prenašajo več iz interneta, ampak iz shranjenih strani. za domače potrebe pa ne vem, če bi bila zadeva pretirano uporabna. več si preberi tukaj WIKI
Prav to sem hotel, kar si povedal.Pač ne rabim drugega proxy serverja, pač pa svojega. Rad bi samo, da bi se mi vsi podatki shranili v IE.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.450
426
83
Pa bi bilo še vedno fino, da bi opisal svojo situacijo: kaj imaš in kaj te moti oz. v čem je problem.

Ker se pri najboljši volji ne spomnim pametnega razloga, da bi doma postavljal proxy? Razen za igračo, če si tech geek. Ali če si še vedno na dial-up-u. Pa tudi v tem primeru browser že sam uporablja cache, tako da...

Ampak ok, praviš naj ti ne težimo s tem. Vprašaj gugla po: caching proxy server. Eden izmed bolj popularnih je squid , dokumentacije je pa tudi na gajbe.