Kako se učite in NAučite?

Vesna

Pripravnik
3. maj 2009
38
0
6
Ni obstanka :)
Pregledala celotno temo, pa nisem našla podobne teme.

Torej, zanima me kako se predvsem študentje spravite h knjigam in kakšen je vaš način učenja. Jaz sem sicer v prvem letniku fakultete, malo se lovim še iz srednje ker sem bila navajena sedeti za knjigo max. 2 uri in dobila vsaj štirico, če ne že petice.

Sama namreč opažam, da se skoraj vsakič drugače učim in da se ne morem navaditi na nek red, niti še nisem ugotovila kakšen način učenja / študiranja mi najbolj paše, da si največ zapomnim (očitno imam srečo, da sem naredila vsaj izpite v 1. semestru).
Enkrat delam zapiske iz knjige, drugič ne, tretjič samo berem, enkrat sedim, enkrat napol ležim, tretjič samo prebiram in gledam razne krivulje itd. in ne delam nič (naprimer pri ekonomiji, kjer že skoraj moraš nekaj migat zraven).

Dobrodošli vsi nasveti!

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Kaj pa študiraš? Drugače, pa ko sem bil jaz na faksu je bilo tako. Ene predmete, si se moral dobesedno na pamet naučit (delovno in socilano pravo, kadri, obligacijsko pravo) eni so bili taki, da si moral pokazat znjanje kako razumeš stvar ( razni management predmeti...), ene pa delaš tako, da se jih sploh ne rabiš učut ( pri meni sta to bila oba tuja jezika). Pač odvisno od faksa in človeka. Ko sem se moral učit so to bile knjige in zakoni. Kakih zapiskov, si jaz nisem nikjer delal, v vseh letih študija nisem porabil skoraj nič listov v akti za predavanja in vaje, drugo so učenja ko si kaj zapišeš in rešujejš matematične stvari.
Aja študiral pa sem management na morju!
cheer.gif

jebach

Pripravnik
3. maj 2009
160
0
16
Kje je čas, ko sem bil na fakulteti. Zase bi lahko rekel, da sem na fakulteti bil naravni talent. Šel na v smer, ki me je od nekdaj veselila in to je bilo potem veselje študirat.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik Vesna pravi:
Pregledala celotno temo, pa nisem našla podobne teme.

Torej, zanima me kako se predvsem študentje spravite h knjigam in kakšen je vaš način učenja. Jaz sem sicer v prvem letniku fakultete, malo se lovim še iz srednje ker sem bila navajena sedeti za knjigo max. 2 uri in dobila vsaj štirico, če ne že petice.

No jaz sem tudi bruc in letos na začetku prvega letnika nisem bil navajen za knjigo sedet niti 20min, saj je bila gimnazija in matura lahka ko keks.. zdaj sem se pa nekako navadil, da si najprej zrihtam ves potreben material in zapiske ter se za vsak kolokvij oz izpit se začnem učit recimo ene 5 dni prej po par ur na dan oz. kolikor le imam časa (to je nekako povprečno, za ene stvari se je treba učit dosti več, za ene dosti manj..). Ko se učim, se učim v eno, z manjšimi pavzami za kak grižljaj, pijačo, cigaretek, čekiranje maila.

Glavna stvar je vztrajnost in koncetracija. Način kako tidve zadevščini implementiraš v učenje je pa tvoj problem in to si zrihtaš, kot paše tebi, tukaj mislim, da ni nekega univerzalnega pravila.. Tudi če se ti na neki točki zdi "ah pa kaj bom jaz to v življenju rabil?!", potrp, požri, pa močna bod
grin1.gif
Pač je treba, če želiš priti do diplome. Se spomnim, kako je profesor za matematiko na gimnaziji vedno govoril; fakulteto naredi priden, ne pameten...

Študiram pa naravoslovno smer in ko se učim, to pomeni da v bistvu računam (ali programiram)..in priznam, da če bi se moral učit neko piflarijo na pamet, ne bi zdržal niti pol ure
rolleyes-1.gif

Kul je tudi, če poznaš (if not, then do something about it!
smile-1.gif
) kakšnega sošolca, sošolko, ki stvar obvlada in ti je pripravljen kakšno reč razložiti, nato mu ti uslugo vrneš pri kakšnem drugem predmetu in podobno.. skratka pomaga, če si malo razviješ network takih ljudi, ki so ti pripravljeni kaj razložit, saj se veliko prej naučiš, kot pa če moraš stvar pogruntat sam....no man is an island...

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
zadnje čase se ne spravljam za knjige, nekak ni motivacije
frown-1.gif
se mi pa zdi če sledim na predavanjih dost odnesem(ampak tud za kej tazga nimam več motivacije)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ma js se težko spravim zravn, pa sem v 5. letniku takega študija, za katerega rabiš "zic leder", pač za večje izpite si vzameš 2-4 tedne, al pa več, če je treba, za manjše pa 10 dni, pol pa naberem od tega recimo 2/3 učenja, 1/3 pa zabluzim, pa se nekot izide
smile-1.gif

predvsem ti svetujem, da izprašaš starejše, al pa na kakem forumu, za zapiske in izpitne izkušnje, ker se lahko recimo za en izpit učiš iz 700 angleških strani, al pa 200 strani zapiskov, pa boš vseeno znal tisto kar je treba na izpitu znat

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.565
1.090
113
Titograd
Ležim na postelji, raztegnjen zdaj tak, zdaj drugače,okoli mene in po tleh, pa tudi po mizi pa razmetani zapiski....... umetniški nered ki pali
cheer.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Podobno kot Viper, rabim cel dan da se psihično prpravm da se MORM it učit ker je ura pet do dvanajstih v prenesenem pomenu seveda.
rolleyes-1.gif

Učim se tako, da vzamem knjigo in si podčrtujem pomembne zadeve, al pa ključne besede po katerih si lažje zapomnem cel stavek (sem na faksu kjer je piflarija cenjena), kasneje naredim krajše izpiske, občasno si jih prefarbam v mavrico da si lažje zapomnem.
Nič posebnega pravzaprav, enkrat sem za mizo, enkrat sem na kavču, drugič sedim po turško na tleh, drugič v jedilnici če ravno kuham... Kakor pride.
Aja, jaz osebno si ogromno zapomnim zvečer/ponoči, bolj kot dopoldan... Več mi ostane v glavi.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Sej, pol se pa ubadam z ekonomijo do 4h zjutri, vstanem ob 11h pa poslušam mami če je slučajno doma, da kako lahko spim do zdele... Ji pa rečm, naj bo kr lepo tih ker sm se učila do 4h in naj rajš dokonča svoj magisterij, se pa kr potuhne ahahahaha
grin1.gif

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Vesna,

to se je tud men zgodilo, lovil sm se par let. Red je odvisen od tebe, tvoje zagnanosti. Ne vem, če obstaja univerzalni pristop za uspeh, to posameznik razvije in ugotovi sam, kaj mu najbolje odgovarja. baje so miselni vzorci noro efektivni, ampak za nekoga niso, npr. mene. In nekdo ti je dobro napisal; odvisno kaj študiraš.

Za družboslovne smeri, kot je pravo; ponavadi izuščim bistvo, ali nardim sam zapiske ali pa si jih dobim (od pridnih deklet), kar je boljše in potem sledi tehnika pomnenja. To pomeni, ponavljanje in ponavljanje. Uči se zjutraj, ker je dokazano (vsaj za večino), da je najbolj efektivni čas okoli 9-10 ure zjutraj. npr. začneš ob 7h in ...odvisno od tebe. Tam do 15h, potem je fertik, ni priporočljivo za učenje, kvečjemu branje.

Spanje! Veliko spanca, v nasprotnem primeru pride za teboj in ti uniči vse načrte oz. ni efektivega učenja.

Za dodatke, kot so razna zdravila in podobno, to pa raje nebi, v SLO je to tabu tema. Če študiraš kaj resnega, kot je medicina ali pravo, slednje študiram tudi sam, boš že sama "začutila" če je potreba po tem. Pa da ne bo kdo mislil, da dobiš "superpamet", učit se je vseeno potebno.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Ne, to pa ne.

Seveda lahko, pa bodi specifična; rabiš energijo, spomin, vzdržljivost, motivacijo ...?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Ležim na postelji, raztegnjen zdaj tak, zdaj drugače,okoli mene in po tleh, pa tudi po mizi pa razmetani zapiski....... umetniški nered ki pali
cheer.gif

Citat:
Ja zvečer oz. sredi noči gre bolj v glavo
smile-1.gif

Tole mi je pa znano.
grin1.gif

Sicer pa: Bližje je rok izpita, več in intenzivneje se učiš. Na koncu ti vedno zmanjka 1 dan. Sicer pa faks ni nek bavbav... se ga da narest, razen če res nisi resen.

Nazadnje urejeno:

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Vsak ima svoj način učenja, nekega univerzalnega ni, moraš ga sam najti, kot so ti že tudi drugi povedali.

Sama imam zadnje leto kar velike probleme s koncentracijo. Se skušam spraviti za knjige, pa mi ne uspe in ne uspe biti skoncentrirana samo na snov več kot dobre pol ure. Preprostno ne zdržim. Vsaka stvar me zmoti, misli kar bežijo stran od snovi ... Prej sem brez problemov za knjigami ostajala po več ur, zdaj pa nekako ni volje, ni motivacije, ne vem česa še. Vedno sem se lažje učila popoldan in proti večeru, ki se je večkrat podaljšal tudi v noč. Zjutraj rabim kar nekaj časa, da pridem k sebi, še posebej, če se moram spraviti za knjige.

Vedno pa sem imela sistem, da si preletim obvezno literaturo, na predavanjih sem si delala zapiske ali pa si jih od koga drugega skopirala, prebrala kakšno dodatno knjigo, če je bila pomembna, sem si jo tudi kupila, kaj podčrtala, na rob zapisala ključne besede itd. Nikoli pa se nisem mogla učiti iz miselnih vzorcev, veliko raje naredim kakšne alineje ali kaj podobnega. Potem pa grem enkrat, dvakrat čez zapiske, berem in berem ter upam, da bo čim več ostalo v glavi. Ne vem, kako sem čez srednjo šolo uspela se kaj napiflati, ker zdaj mi to sploh ne rata. Smo pa imeli nekaj izpitov, kjer je bila piflarija, še dobro, da jih ni veliko. Učim se pa na postelji, raztegnjena tako in drugače, knjige tu, listi tam, malo na mizi, malo na tleh, največ pa na postelji, ali pa na kavču. Za mizo se sploh ne morem spraviti.

Najlažje pa je študirati nekaj kar te veseli, če imaš lasten interes, si je določeni stvari veliko lažje zapomniti, kot če se moraš učiti pod prisilo, samo za to, da boš opravil izpit.

Ima kdo kakšno idejo, kako se lažje spoprijeti s koncentracijo, da nekako prebrodim še zadnji izpit?

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik Kibibi pravi:

Ima kdo kakšno idejo, kako se lažje spoprijeti s koncentracijo, da nekako prebrodim še zadnji izpit?

Men bi blo dejstvo, da je to zadnji izpit, že samo po sebi čist dovolj...
tongue-1.gif

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Pri meni na žalost ni tako. Zoprna snov in težavnost izpita še vedno pretehtata to dejstvo.
rolleyes-1.gif

Citat:
Jaz pa jih poznam nekaj (vključno sebe) ki jim ravno na koncu koncetracija čisto spusti
bonk.gif

Enako.

Nazadnje urejeno:

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ja no kaj pa jst k mam junija 4 al 5 izpitov, sploh ne vem a bom šla na petga al ne... Pa še jesen me čaka pol... Vsega skup 9 izpitov
crazy1.gif
Zdej, al se mi bo zrolal al pa bom ostala normalna in šla naprej s kakšnim dolgom za nazaj...

Podobne teme