Kako se izide ta računica

Brina

Zelenc'
19. jul 2009
22
0
1
V torek sem v Sparu kupila jabolka. Ko sem jih včeraj lupila za kompot, ki ga moj najdražji zelo ljubi, sem na enem jabolku opazila nalepko: "Produce of New Zealand".
Sprašujem se, koliko stanejo jabolka v NZ, koliko stane prevoz do Evrope (mora biti ladja-hladilnik), koliko stane skladiščenje in razvoz do Sparovih trgovin. Pa na koncu mora tudi Spar malo zaslužiti.
Kot zanimivost, jabolka, ki od dlje na tem svetu niso mogla priti, so cenejša od naših, pa nič slabša.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Enako se tudi jaz sprašujem, ko jem grozdje iz Čila, ki je poleti cenejše kot jeseni naše
tongue-1.gif

Pa Čile še razumem, da pač niso tak visoke nabavne cene, ampak na Novi Zelandiji si pa ne predstavljam, da imajo kaj nižje nabavne cene kot mi.

Brina

Zelenc'
19. jul 2009
22
0
1
A kdo približno pozna cene ladijskega prevoza. Relacija je najdaljša možna na tem svetu, že če gledaš zračno linijo.
Možen je popust, da iz NZ ne pelje prazne ladje...

Primož, kakšne substance misliš? Na Novi Zelandiji?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Malo sem pobrskal po internetu in transport kontejnerja iz Kitajske do Mediterana je cca 3000 dolarjev (40ft dolg, vsebuje 68 kubičnih metrov). Recimo da pomnožimo z dvakratno razdaljo, pa še recimo s faktorjem 2 za hladilni kontejner (si izmišljujem cifre, a po moje ne falim preveč). To je tako na oko pribitek 15-20 centov na kilo jabolk. Ampak sem siguren, da je zadeva še precej cenejša. Saj banane je treba tudi prepeljati preko četrtine sveta, pa so cene v trgovinah vseeno zelo nizke.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Pri zakupljenih kapacitetah je cena za tvojo mero do max1500€ pa tud pri faktorju za hladilnik si falil - ni x2 ampak max +0,5. Prostornina 1m3 jabolk je cca od 300-500kg jabolk kar znese 34k kg max - sedaj pa računaj.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Po moje pa je to samo posel...jabolke so mogoče ne vem italjanske......potem jih prodajo naprej pa nekako pridejo do Nove Zelandije pa jih nekdo spet kupi ki je naš in se to sploh ne pripelje gor temveč se samo nalepi tiste nalepke gor in to je to.

Vem da se je za srajce delalo tako.....se je šivalo gor listke....made in italy.....dejansko so se pa skrojile,zašile in zapakirale vse v Sloveniji....in se tukaj tudi prodale....brez da bi sploh ugledale Italijo

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
mogoče se jim izide ta računico kot kmetom ki prodajajo npr. mleko?
ker jih izsiljujejo vsi, ki od njih odkupujejo?

potem se pa dogaja, da rajši stran zlijejo mleko kot pa, da ga prodajo po svinjsko nizki ceni
smirk-1.gif

kapitalizem
cheer.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No ja, sem znova izračunal, in še vedno pride med 13 in 20 centi po kili. Tako da kaj dosti nisem falil
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

Brina

Zelenc'
19. jul 2009
22
0
1
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Po moje pa je to samo posel...jabolke so mogoče ne vem italjanske......potem jih prodajo naprej pa nekako pridejo do Nove Zelandije pa jih nekdo spet kupi ki je naš in se to sploh ne pripelje gor temveč se samo nalepi tiste nalepke gor in to je to.

Vem da se je za srajce delalo tako.....se je šivalo gor listke....made in italy.....dejansko so se pa skrojile,zašile in zapakirale vse v Sloveniji....in se tukaj tudi prodale....brez da bi sploh ugledale Italijo

To ne gre, so prehude kazni. Uradno je to deklaracija o proizvodu in na njej ne sme biti nobenega zavajanja, da ne rečem laži.

Tisto s srajcami - delali so jih v Sloveniji za Italijane, iz njihovega blaga in po njihovih načrtih, samo delo je bilo slovensko - temu se reče "Lohnarbeit" in s polno pravico so dali gor nalepko. To se dela še danes, nekoliko manj pri nas, na Vzhodu je to bolj razširjeno. Na nek način preprečujejo gastarbajtarje s tem, da jim pač pošljejo delo. Ceneje je, pa še problemov je manj.

Dodajam sliko nalepke.
756568-NewZealand.jpg

Priponke

• 756568-NewZealand.jpg
    756568-NewZealand.jpg
    41,6 KB · Ogledi: 272

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Celo poletje so slovenski kmetje na ljubljanski tržnici prodajali (slovenske) breskve in nektarine po 3-6 evrov. Od začetka po 5-6 evrov, kasneje so ceno s težkim srcem znižali za en ali dva evra.

Nesprejemljivo, celo bolno mi je, da kmet nabere 150 kg nekega sadja in s prodajo le-tega v enem dnevu zasluži 600 evrov, kar je solidna delavska plača. 150 kg sadja se da vejetno nabrati v dnevu, dveh, prodati pa v enem dnevu. Stroški najema štanta so, kot sem slišal, zamerljivi. Gorivo do Ljubljane pa stane tja med 15 in 30 evrov.

Prepodajalci na lj. tržnici pa kupijo te breskve (ki pridejo od bog ve kje) za 1.20 - 1.40 evra (tako mi je rekel Bosanec-preprodajalec) in jih prodajajo po 1.99 evra, največ po 2,50. In se jim splača. Ker na štantu ne prodajajo samo breskve. In se splača uvozniku. In se splača očitno tudi kmetu v državi, kjer so sadje pridelali.

Slovenski kmet, pa kot rečeno, hoče po možnosti zaslužiti vsak dan eno slovensko delavsko plačo. In v hlevu ima pogosto dva traktorja. Vsak je vreden (s priključki) 100.000 do 150.000 evrv.

Delavka/delavec pa se hebe 10, z vožnjo pa tudi 12 ur dnevno (in več), pogosto 26 dni mesečno, za 400 - 600 evrov.

Moj komentar: Hudič naj vzame slovenskega kmeta!!!

In ne mi s takimi: pa ti delaj na kmetiji. Ogromna večina kmetov kupi nov hladilnik, ko se mu nepopravljivo pokvari, z levo roko. Delavec pa mora fehtati pri sodelavcih, znancih, sorodnikih, prositi za posojilo sindikat.

Kmete je treba privit, saj lahko s svojim delom + prodajo na črno (meso itd.) + prodajo lesa (in še čem), dobro zaslužijo, pa tudi utajijo davke.
In kako naj utaji davke slovenski delavec?
In koliko lahko letno prihrani slovenski delavec?
In koliko slovenski kmet ki ima hišo, gospodarsko poslopje, traktorje in ostalo ordje, bio predelavo, pa še kakšno sobico kdaj odda (na črno)?

Nazadnje urejeno:

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Naj se čimprej uresniči tvoja želja! Hudič je že zelo blizu.
ko bo država popolnoma odvisna od tuje hrane boš pa zanjo dajal 200% svoje plače, ja kradel boš da se boš preživel...

pa ne mešaj bruto in netto prihodka v isti koš, da delavec zasluži 600€ neto ima nekdo lahko nekaj 100€ kapitala vloženega, da mu zagotovi delo in plačo

v EU bo morda propadlo do 50-70% proizvajalcev hrane, če bo šlo tole naprej. Bodo ostali prevzeli? pomoje ne. Se bodo obdelovalne površine krepko skrčile.

S cenami uvozov je pa tako, da se marsikaj izvaža krepko pod proizvodno ceno, da se na domačem trgu zagotovi neko vzdržno ceno.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
@nekdo Hudič naj vzame tudi tebe, če ne veš drugega kot zaničevati delavnih ljudi!!! Zraven tega pa še vse mečeš v isti koš.
Vsi naši trije traktorji z vsemi stroji ki jih imamo in še pol hleva zraven niso vredni 150000 EUR pa imamo kar veliko kmetijo, ampak ti že veš ane, si bolj pameten....Nihče ti ne bo rekel da bi delal na kmetiji, saj se po tvojih komentarjih vidi, da temu sploh nisi dorasel in sposoben tega.

In ne, nimam s čim iti po hladilnik, ker smo zaradi investicij v kmetijo še zmeraj d.o.o. (dolžni okrog in okrog), pa tudi še en čas bomo, če pa ne investiraš, pa bolje da nisi kmet. Glede utaje davka, pa nimam komentarja, ne vem, zakaj smo potem v DDV sistemu?

Pa lep pozdrav

Nazadnje urejeno:

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
@nekdo Hudič naj vzame tudi tebe, če ne veš drugega kot zaničevati delavnih ljudi!!! Zraven tega pa še vse mečeš v isti koš.
Vsi naši trije traktorji z vsemi stroji ki jih imamo in še pol hleva zraven niso vredni 150000 EUR pa imamo kar veliko kmetijo, ampak ti že veš ane, si bolj pameten....Nihče ti ne bo rekel da bi delal na kmetiji, saj se po tvojih komentarjih vidi, da temu sploh nisi dorasel in sposoben tega.

In ne, nimam s čim iti po hladilnik, ker smo zaradi investicij v kmetijo še zmeraj d.o.o. (dolžni okrog in okrog), pa tudi še en čas bomo, če pa ne investiraš, pa bolje da nisi kmet. Glede utaje davka, pa nimam komentarja, ne vem, zakaj smo potem v DDV sistemu?

Pa lep pozdrav

Pol pa imate zanič traktorje , in hlev. Samo dobro molzišče za krave lahko stane tudi 50-60k€ in še več.
Kmeti samo jamrate.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
In če bi šli po nove traktorje in stroje, bi pa rekel glej ga, bahastega kmeta, država mu je traktor kupila ane?... Molzišče je letnik 2000, takrat še ni bilo tako drago, je pa čisto enostavno, brez neke elektronike, ne kupujemo vsi vrhunske opreme, ker je nimamo s čim.

Le čevlje sodi naj kopitar so rekli....

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:

Nesprejemljivo, celo bolno mi je, da kmet nabere 150 kg nekega sadja in s prodajo le-tega v enem dnevu zasluži 600 evrov, kar je solidna delavska plača. 150 kg sadja se da vejetno nabrati v dnevu, dveh, prodati pa v enem dnevu. Stroški najema štanta so, kot sem slišal, zamerljivi. Gorivo do Ljubljane pa stane tja med 15 in 30 evrov.

Ja. Celo leto špricanja, gnojenja, obrezovanja, ... je pa zastonj, ne???

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Daniel, ne sekiraj se. To so običajni komentarji 'tetrapak otrok'. Ne poznajo niti načina dela, niti prakse, kako kmetija 'deluje'.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Delavka/delavec pa se hebe 10, z vožnjo pa tudi 12 ur dnevno (in več), pogosto 26 dni mesečno, za 400 - 600 evrov.

Moj komentar: Hudič naj vzame slovenskega kmeta!!!

In ne mi s takimi: pa ti delaj na kmetiji. Ogromna večina kmetov kupi nov hladilnik, ko se mu nepopravljivo pokvari, z levo roko. Delavec pa mora fehtati pri sodelavcih, znancih, sorodnikih, prositi za posojilo sindikat.

Hahaha, zavist v 100% čisti obliki. Lolololol.

Delavec = kmet pobegel s kmetije, ker se mu ni dal delat

večina kmetov dopoldne prav tako dela v fabriki, popoldne pa še na kmetiji, eni bi pa raje popoldne preživeli na kavču, pa kmete obdavčili in vlekli kaj, popoldansko socialno pomoč ? lol.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Iz prve roke lahko napišem kaki so stroški. Nisem sicer kmet, daleč od tega ampak sem kupil letos 300 sadik jagod. Da bi se lepo izšlo, bi morala biti cena 4 evre+ na kg. Vse stane najprej sadike, potem je potrebno narest ograjo (blizu je gozd in s tem tut povezane težave), potem protitočna streha (brez nje ne gre), pokriti pa je potrebno dobrih 70 kvadratov, potem je tu škropljenje (jagodni cvetožer uniči vse, potem je potrebno vmes 2 do 3x potrgati travo, vsak dan ko je vročina se vlaži...... Še naštevam?
No potrebno pa je še povedat, da sem prvo rundo že pobral nekaj prodal večino pa pojedel, ker takih jagod v trgovini pač ni za dobit. Če pa nekaj delaš z veseljem pa itak ni potem vrednosti.....