Kako razdreti zavore na avtoprikolici?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39

Ima kdo idejo, kako spraviti boben dol?
uf-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
To mas Knott osovino
losaj prednji vijak, pol bi moral boben iti dol. Lezaj je samo eden in je z zadnje strani zavarovan z "Segerjevim obročkom",..
če je boben precej obrabljen je potrebno sprostit tisti vijak od zadi, zajlo pa snames tako, da najprej zajlo zvlečeš nazaj dol z tistega nastavka pri osovini(seveda zajla mora biti naprej pri naletni popolnoma sproščena), pol se tisti nastavek da na dva dela in se pol z lahkoto zajla odklopi,..na tej osovin zna biti problematičen ležaj zato po potrebi raje menjaj

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Hvala, več kot zvezdic ti zaenkrat ne morem dat.

Odšraufal sem prednji in zadnji vijak, pa se [censored] samo vrti, dol pa ne gre.

Možno da so pakne naredile rob in držijo?

Tisto z zajlo mi ni čist jasno. Jo moram prvo snet iz nastavka, da dobim še njega dol? Jo je treba prvo odšraufat?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
mozno da je rob pa drzijo pakne, ko si na pol odvil zadnji vijak ga malo udari noter(se mi zdi da se z njim nastavljajo pakne koliko se spomnim,) tudi zajlo treba sprostiti, tam pri bobnu je zajla nataknjena na tisti trikotni nastavek, tam je jo treba potegnit dol z tega nastavka samo ponavadi se prime gor je potrebno malo našpricat pa zasukat pol gre dol, pol tisti nastavek gre narazen na dva dela ki se izpulita iz zadnjega dela plošče in pol lahko odklopiš zajlo, če še vedno nebo šlo potolči po bobnu z macolo, mora iti dol..

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Najlepša hvala zaenkrat, bom popoldam probal.

Še nekaj, (oprosti da gnjavim,) pakne bo treba dat nove verjetno. Se dobijo v avtotrgovini al bo treba dat nalimat?

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
Glede zajle. Same zajle nič ne šraufaš. Jaz sem vedno naredil tako da sem tisto navojno palico ki je spredaj privita v vzvod bremze odvil (17 ključ, losaš matico in palico ročno odviješ ven). To sem naredil zato da sem lahko sprostil zajlo na tistem koncu, ki je spodaj pod dnom (na sredini akse). Potem sem okrogel "nastavek" na koncu zajle, ki je pri bobnu potegnil k sebi, tako da sem lahko snel oba "pokrovčka". Pol pa samo še stakneš zajlo ven.

Zna biti da so pakne prijele, velikokrat sem videl da so bile kar zapečene na rob bobna. Nove bi pomoje moral dobit pri nas. Jaz sem jih sicer naročal iz Avstrije ker so ble gor cenejše.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
na TPV-ju se pakne dobijo samo so drazje kot v Avstriji, takoj čez mejo pri šentilju ma en vse dele za prikolice..
,,lahko pa si doma narediš čist preprosti abcijer mas 15 min dela

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Neke veze imam na TPV, ampak bi moral čakat.

O domačem abcigerju se mi nekaj sanja, ampak ga še nisem delal.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
narediš tako ploščo da jo priviješ na matice bobna kje so bila privita kolesa na sredini osi pa navariš matico nanjo da pol z vijakom vlečeš boben dol z osi..

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Evo, mi je uspelo dobit dol.

Obloge ni nobene, je vse odpadlo dol.

Desna:

Leva, kjer je ostalo ohišje ležaja na aksi:
cry12bpy.gif

Se ti kaj sanja koliko od oka pridejo nove pakne?

Al se jih bolj splača nalimat?

Na TPV sem poslal mail pa še ni odgovora...

Je treba obvezno snet dol zajlo? Ker tisto zadaj se ne premakne nikamor.

Mi je pa že žal, da nisem odpeljal na kak servis.
uf-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Odgovor iz TPV:Če ima prikolica kroglične ležaje stane 1 kos 28 EUR,zavorna čeljust pa 19,20 eur , če so pa ležaji konusni jih nimamo na zalogi.

Za ležaje vem kje jih dobi ceneje, kaj pa čeljusti?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
,s katerega konca pa si?..
ne vem jaz sem vedno dal nove čeljusti pa je bil pol en cajt mir,..
zajlo moraš snet obvezno in preverit če gre lepo pletenica sem in tja sicer če ti bo zajla štekala boš takoj uničil zavore, pa nastavit lepo pol delo ko šus..jaz sem vedno dal še nove zajle..malo našpricaj pa snami, ali pa dol vrži čeljust pa pol snami zajlo..
..servis?? ne hecaj se to je otročje lahko za popravit..

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
..najboljše nove čeljustii
v Poljčanah en dela obloge gor samo koliko stane ne vem, prineseš tja počakaš pa ti naredi, tudi bobne ti postuži v točno dimenzijo in nalima obloge v dimenzijo bobnov

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Strugarja imam v družini.

Za lepljenje sem klical v Sevnico.

Še nekaj, kolikor sem razumel, zavore nastavim s tistim vijakom zadaj, toliko da ne primejo, a ne?

Zajle od naletne sem snel dol in laufajo brez problema, samo namazal jih bom. Moram še kaj pazit?

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
Ko si že pri delu, namaži še puše spredaj pri naletni. Imaš zgoraj na rudi dva nipla in spodaj kjer je ročna vpeta enega. Lahko pa za hec preveriš še amortizer.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ko se brusijo bobni se brusijo v 1,2,ali trejo specijalo in pol morajo biti tudi take obloge da paše krivulja bobna na krivuljo čeljusti, samo pri tpv točno ne vem če to obstaja...
..najprej nastavi čeljusti z tistim vijakom, toliko da se ne bruso, šele pol priklopi zajle....amortizer v naletni se ne rabi probat, ker če je uničen ti prikolica zelo "cuka" med bremzanjem in pospeševanjem se čuti kot da bi mela luft...je p plinski amortizer kje kar precej drag..
..drugačese ne spomnim da bi ile kake posebnosti pri teh zavorah..

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Malo dlje je trajalo, ker sem popizdil in vzel dol še keson ter prebarval.

Potem sem jo včeraj peljal še na tehničnega, ker že eno leto ne velja.

V glavnem-tipa sta se čudila ko pišče glisti. Lepo povem, da sem menjal pakne in da sama ročna prime, naletna pa ne vem.

No, potem je eden sedel na prikolici in bremzal z ročno zavoro, medtem ko so se tisti valji vrteli.

V glavnem, pogruntala nista nič pametnega, tehničnega pa imam.
grin1.gif

Foter ga je šel naredit v drug kraj, pa so mu samo serijske številke pogledali. Ne luči, ne zavor...

jello

Guru
22. sep 2008
10.271
3.906
113
Naletno preveriš tako da zabiješ amortizer do konca not in probaš prikolico premaknit.