Kako razdeliti placilo priklopa na kanalizacijo?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
3 stanovanja, spodaj trgovina.
Naredili so priključek na kanalizacijo. In sedaj je dilema, po kakšnem ključu to plačat.
Mislil sem, da je itak vedno v igri kvadratura. Se pravi po % se razdeli strošek. Ali je še kakšna druga varianta?
Ali je kje specificirano,ali se je potrebno dogovorit, kako se plača?
Nimamo upravljalca, ker je premalo stanovanj in se moramo sami dogovarjat.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Meni se tudi zdi še najbolj fer ta verzija. Samo da ne bo kakšne frke, sprašujem, ali je to kako zakonsko določeno, ali je samo stvar dogovora?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.189
3.622
113
Marlbor
Kako pa vodo delite? Logično je, da se po istem ključu deli kanalizacija.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
zmaga.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Gre za plačilo priklopa na kanalizacijsko omrežje ali mesečno kanalščino?
Za mesečno se strinjam, da enako kot voda, za enkraten priklop pa to ni ok. Po mojem bi si morale enote deliti po četrtinah.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Gre za plačilo priklopa na kanalizacijsko omrežje ali mesečno kanalščino?
Za mesečno se strinjam, da enako kot voda, za enkraten priklop pa to ni ok. Po mojem bi si morale enote deliti po četrtinah.
467716-post_slo.gif

po moje tud tako. Priklop stane enako, ne glede na število članov družine. Torej četrtina.
PS Štirje boste pa že zmogli en priklop plačat. Kaj pa tisti, ki morajo sami plačat??
.

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Kolikor jaz vem, se te zadeve plačujejo po kvadraturi. Najbolje bo pogledati stanovanjski zakon.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Poglej si temo o delitvi stroškov za streho - enak sistem je za vse skupne dele in naprave.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Priključek, kot je procentualni delež v zgradbi. Kasneje pa po osebi. Najbolj fer.
LP

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Priklop na tridele glede na površino, mesečne stroške pa na porabljeno vodo-kot bo na položnici.
Smeti se deli na osebe.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Priklop na kanalizacijo je del stavbe. Kot tak se deli med lastniki v istih %, kot so ti lastniki celotne stavbe. Deleži so verjetno vpisani v katastru, drugače pa jih lahko izračunate na podlagi m2.
Kasneje pa se stroški kanalizacije delijo v istih razmerjih, kot se deli poraba vode.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Se strinjam z zadnjimi. Zakaj bi nekdo z garsonjero placal isto kot nekdo ki ima "penthaus". Iz penthausa lahko drugo leto nastanejo tri garsonjere.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

tisto kar je bilo potrebno plačat občini, ko so izdelovali kanalizacijo po celem mestu, smo dobili po deležu lastništva, oziroma lahko bi rekli po kvadraturi.
Kar se tiče plačila del, da so skopali in priklopli pa mi ni problem plačati ali po 1/4(št. stanovanj) ali pa po m2 ali pa po članih. Pa imam najmanj. Gre pa se mi za princip, da ne bi kdo izkoriščal. Zato sem vprašal, kakšna je praksa. Recimo streho smo plačali po kvadraturi. Za kanalizacijo pa slišim različne načine. Konec koncev bi lahko tudi streho potem plačali v razmerju četrtin. Ampak "moja" streha obsega mogoče 1/15 vsega.
Spet po drugi strani ima lahko nekdo v garsonjeri 5 ljudi, v 100m2 pa lahko živita samo 2 recimo, kar npr pri strehi ne igra vloge, pri količini odpadkov in dreka pa...

Nazadnje urejeno:

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Meni se zdi, da določene stvari koštajo enako na vsako stanovanje, ne glede na kvadraturo. Recimo priklop elektrike, oz. električni števec. Tukaj nima veze kako veliko je stanovanje. Cena je enaka za vsako stanovanje. Tudi priključnine, tiste osnovne stvari pri vseh mesečnih položnicah, so enake za vsa stanovanja, potem pa šele pride variabilni del glede na porabo itd...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Meni se zdi, da določene stvari koštajo enako na vsako stanovanje, ne glede na kvadraturo. Recimo priklop elektrike, oz. električni števec. Tukaj nima veze kako veliko je stanovanje. Cena je enaka za vsako stanovanje. Tudi priključnine, tiste osnovne stvari pri vseh mesečnih položnicah, so enake za vsa stanovanja, potem pa šele pride variabilni del glede na porabo itd...
Točno tako
467716-post_slo.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Ni res, konkretno kanalščina se plača vezano na porabo vode. Voda pa se obračuna po števcu in subštevcih ali po osebah. Enako velja za fiksni (priključnina) in variabilni del.
Ko se gradi nov blok se plača priključnina in investitor jo v sorazmernem deležu velikosti tudi razdeli med enote, ki jih prodaja.

Seveda pa se lahko dogovorite kakor želite. V res starih časih, ko se je po MB vlekel prvi kabel za KTV je bil sistem, vsi v bloku recimo 1000, če en ne da, pa recimo vsak od preostalih 9, 120. Torej smo recimo pri nas plačali še desetemu in skupaj prišparali.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Moraš ločiti, kaj je skupno in kaj je zasebno. Električni priključek za posamezno stanovanje je zaseben (račun pride na tvoj naslov). Električni priključek za stopnišča pa skupen (račun pride na naslov upravnika). Nekoč ste (so) se dogovorili, kako se razdelijo ti skupni stroški. Običajno je tako, da se tisti stroški, kateri so odvisni od ljudi (luč na hodniku, voda, kanalščina...) deli po enem ključa (običajno št. oseb, domače živali, vrt..) in stroški, kateri so neodvisni od ljudi (dimnikar, obnove...) delijo po deležu lastništva (kvadraturi).
Priklop kanalizacijskih vodov na objekt so zagotovo skupni stroški, kateri so pretežno neodvisni od ljudi (strošek je enak, ali v bloku živi 20 ali 30 ali...ljudi). Se pa z izgradnjo kanalizacijskih vodov lahko spremeni vrednost stanovanj. Torej je edino pošteno, da se vsi stroški, kateri nastanejo z izgradnjo in priklopom kanalizacijskih vodov na objekt delijo v sorazmerju z lastništvom objekta.

Je pa seveda vse stvar dogovora, kako se deli obvezno je le, da so računi plačani v celoti
evil.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
in kaj ni res?? napisal si isto, predhodniku pa praviš da ni res, kar je napisal
crazy1.gif

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Mah, tud po članih ni čisto fer. En 150kg debeluh lahko več dreka pridela kot 3 otroci skupaj. In smotrn otrok lahko v istem času umaže 2x manj oblek kot kakšen drugi.

Najbolje, da se prešteje kalorijski vnos in porabo vode na priključek.
cheer.gif

(Meni bi bila kvadratura sprejemljiv predlog, nekako v smislu, večje stanovanje, večji luksuz.)