Kako prikliopit zaščito

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Kupil sem prenapetostno zaščito vendar imam težave s priklopom. Če ima kdo izkušnje naj mi namigne kam gre kaj, da bo fukcionalno.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Pri nas imamo zaščite istega proizvajalca. Nisi natančno opisal problema. Zadeva je čisto simpl. Zadevo vtakneš v omrežno vtičnico in prižgeš stiklao, da ti svetita obe lučki. Da zaščita deluje morata tisti dve lučki vedno svetiti, če se prav spomnim. Potem pa mirno štekaš porabnike v vtičnice.

Mrežo in telefon pa tam kjer piše ein... priključiš dovode (tisti konec, kjer "pričakuješ" strelo), tam kjer piše aus... pa naprave (računalnik, telefon,...). Zadeva vmes deluje pa kot navaden podaljšek, ne smeš dati na oba konca cross mrežnega kabla če ga uporabljaš, ker boš dobil straight.

Imaš pa čudno število telefonskih vtičnic, ali jaz narobe vidim, da so tri. Morda ima zadeva še kako dodatno funkcijo.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Bom malo bolj razložil zadevo. Dovodni kabel se razdeli na dva dela. En del gre v PHONE drugi pa v LINE, potem gre pa iz DSL v modem (iskratel) ter naprej na računalnik. Na prvi škatlici so telefonski konektorji na modemu pa mrežni.
Na zaščiti so tri telefonske vtičnice, ker je ena vhodna ter dva izhoda. Zgoraj na zaščiti sta mrežni vhod ter mrežni izhod. Naj povem da telefona ne bom ščitil s to zaščito, ker je telefon čisto drugje in ima čisto ločen priključek.
Sedaj ne vem ali naj ščitim dovod na modem (mrežni konektor), ali "telefonski" dovod na PHONE ali na LINE?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Uf, si zakompliciral.
smile-1.gif

A lahko poveš, kaj piše na unih treh telefonskih vtičnicah spodaj in kaj na mrežnih?

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Jaz bi ščitil čim več. Pri tem pa pazi da ne boš imel kakšnih obvozov. Torej vse kar imaš priključeno (s kabli) na računalnik naj se napaja iz te zaščite.

Jaz bi ščitil telefonsko linijo (LINE), ki gre v DSL modem in modem bi napajal iz te zaščite. Zaščit obi dal na tisti telefonski kabel, ki gre iz razcepnika (škatla s telefonskimi konektorji) do modema. Mreže ti potem ni potrebno ščitit, ker boš imel zaščiten že modem, strela ne bo prišla do modema. Če boš ščitil samo mrežo modema ne boš ščitil.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Na telefonskih vtičnicah piše 1x eingang in 2x ausgang, na mrežnih pa 1x eingang in 1x ausgang.
Vem da sem malo komplicirano napisal, ker sem hotel sporočiti čim več informacij.
Najbolj bi mi pomagalo če bi mi glede na moje stanje (skico) povedali kam gre kaj.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Greava po vrsti:

1. telefonski kabel izštekaj iz modema in ga priključi v eingang telefonsko vtičnico zaščite
2. vzemi še en telefonski kabel in poveži modem ter ausgang zaščite
3. napajalnik modema uštekaj v eno od vtičnic na zaščiti
4. računalnik, monitor, printer, zvočnike, ... vse kar gre v računalnik in se ne napaja iz računalnika uštekaj v eno od vtičnic zaščite
5. še enkrat preveri, da se karkoli kar je s kakršnimkoli kablom povezano z računalnikom ne napaja iz kakšne tretje vtičnice na kaki steni ampak iz zaščite
6. stikalo na zaščiti spravi v tak položaj, da bosta lučki na zaščiti svetili

Če ima zaščita premalo vtičnic, uporabi razdelilec.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Kje si pa to prebral
confused-1.gif

Povej kaj natančno piše v garanciji.

Na netu sem našel garancijo, kjer piše da mora biti zaščita priključena neposredno v vtičnico na steni, kar je logično, nič pa ne piše o porabnikih oziroma napravah priključenih na zaščito.

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz sem prebral garancijske pogoje ter razumel tako kot sem napisal, lahko pa da sem se zmotil. Ko pridem do garancijskega lista bom prepisal kako točno piše. Po svoje mi je pa logično, ker drugače bi vsi kupovali zaščito na eno vtičnico ter vse naprave naprej povezali preko razdelilcev.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
No takole piše:
"Belkinovo napravo za zaščito pred previsoko napetostjo se mora priključiti neposredno v električni vir in se ne sme povezati serijsko v niz z drugimi električnimi razdelilci, UPS-napravami, dodatnimi napravami za zaščito pred previsoko napetostjo ali električnimi podaljški."

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
To pomeni samo, da moraš kabel iz razdelilca na zaščiti priključiti derektno v vtičnico. Nič pa ne piše o tistem kar priključiš na zaščito. Ta klavzula je popolnoma normalna zadeva, ker nekateri umetniki naredijo podaljšek tudi samo z dvema žicama. S takim podaljškom pa ta zaščita ne more delovat, ker nima kje odvajat odvečnega toka.