Kako preprečiti krajo avta nekomu,ki ima ključ ?

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
572
6
18
Kaj,oziroma kako si lahko pomaga moj prijatel,ki ima dober avto (vrednost 6 - 7 tisočakov), je pa ugotovil, da ima nekdo njegov rezervni ključ. Vem,zamenjava komplet ključavnic,vendar to je kar precej zamotan postopek. Je avtomatik.

tony

Guru
23. jul 2007
9.743
1.527
113
Blokiraj njegov ključ s testerjem. Avto bo seveda lahko odklenil, vžgal pa ne.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.454
9.744
113
EU
Ne, ampak skrivno stikalo ki onemogoči zaganjač. Moj stari Accent je imel takšno stikalo na pedalu kuplunge ( Ameriški predpisi). Če nisi stisnil pedala do konca, ni sprožil zaganjača. Zelo pametna zadeva
zmaga.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Ne, ampak skrivno stikalo ki onemogoči zaganjač. Moj stari Accent je imel takšno stikalo na pedalu kuplunge ( Ameriški predpisi). Če nisi stisnil pedala do konca, ni sprožil zaganjača. Zelo pametna zadeva
zmaga.gif

Ker tatovi sploh ne znajo uporabljati sklopke?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.454
9.744
113
EU
Stikalo na sklopki ni bilo zaradi tatov. Imaš avto v prestavi in zakurblaš motor s ključem . Avto udari v vrata od garaže
evil.gif

Moja sodelavka je resno tako naredila
hysterical-1.gif

No bolj resno, stikalo na kuplungi je bilo varovanje v primeru da otrok obrne ključ in ne sproži zaganjača.
Serijsko s tem sem imel zvezaano še eno skrito stikalo, ki je onemogočalo nepooblaščene zagone motorja.
grims-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Pomoje je bolje ugotoviti, zakaj ima nekdo njegov rezervni kljuc... kot pa iskati resitev po nekih ovinkih ... Ce je avto njegov, potem njegovega rezervnega kljuca ne more imeti nekdo tretji... Vcasih so leasing hise imele tretji kljuc... Ampak te ne kradejo avtomobilov... ampak si samo odpeljejo svojo lastnino, ce pac nekdo ne placuje svojih obveznosti ...
grims-1.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
jesen, zdej pa najprej povej, kako to, da ima nekdo tretji njegov rezervni ključ?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.377
5.651
113
Ce tip avta omogoca...vsakic snames dol kak rele za vbrizg...renault dizli so mel tko easy odklop CR sistema ce si sel na pocirnice avto pa v garazi pustu...

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Stikalo na sklopki ni bilo zaradi tatov. Imaš avto v prestavi in zakurblaš motor s ključem . Avto udari v vrata od garaže
evil.gif

Moja sodelavka je resno tako naredila
hysterical-1.gif

No bolj resno, stikalo na kuplungi je bilo varovanje v primeru da otrok obrne ključ in ne sproži zaganjača.
Serijsko s tem sem imel zvezaano še eno skrito stikalo, ki je onemogočalo nepooblaščene zagone motorja.
grims-1.gif

Na ta račun sem pri rabljeni Lantri ob nakupu prejel popolnoma nov akumulator
aplauz.gif

Prodajalec v trgovini z rabljenimi je stekel po drugega in ključe ter zamenjal
smile-1.gif

Mi je pa ta zadeva precejkrat rešila prednji odbijač, ko se je mularija igrala po avtu
wink-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Kdo pri zdravi pameti pa vžge avto ne da bi preventivno stisnil sklopko pri ročnem menjalniku?
Pa avtor teme je napisal (prvi post), da je avtomatik, tako da sklopke nima.
Od fizičnih stvari je verjetno najboljša rešitev res skrito stikalo, ali pa menjava ključavnic (lahko tudi od rabljenega iz avtoodpada).

Obstaja še rešitev, ki je nihče do sedaj ni omenil, to je zagroziti "prijatelju" s Kazenskim zakonikom:

Odvzem motornega vozila
210. člentt
(uradno prečiščeno besedilo)

(1) Kdor vzame tuje motorno vozilo z namenom, da ga protipravno uporabi za vožnjo, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Poskus je kazniv.
(3) Če storilec kaznivega dejanja iz prvega odstavka tega člena motorno vozilo uniči, ga napravi nerabnega, ali ga zapusti na neznanem kraju, se kaznuje z zaporom do treh let.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik jesen pravi:
Kaj,oziroma kako si lahko pomaga moj prijatel,ki ima dober avto (vrednost 6 - 7 tisočakov), je pa ugotovil, da ima nekdo njegov rezervni ključ. Vem,zamenjava komplet ključavnic,vendar to je kar precej zamotan postopek. Je avtomatik.

za 6-7k€ se ti hecaš,kaj je potem za tebe rabljen v vrednosti 20k€ ali recimo 40k€ + super vrhunski duper avto ali kaj ?
hysterical-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.627
722
113
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Pomoje je bolje ugotoviti, zakaj ima nekdo njegov rezervni kljuc... kot pa iskati resitev po nekih ovinkih ... Ce je avto njegov, potem njegovega rezervnega kljuca ne more imeti nekdo tretji... Vcasih so leasing hise imele tretji kljuc... Ampak te ne kradejo avtomobilov... ampak si samo odpeljejo svojo lastnino, ce pac nekdo ne placuje svojih obveznosti ...
grims-1.gif
ali ločitev
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.087
6.933
113
pri taščici
Kaj pa če je avtor si ”sposodil” avto, pa sedaj išče načine kako ga lastnik ne bi dobil nazaj.
Avto ima najbrž DCZ, tako da ne vem kako uspešna bi bila menjava ključavnic. Ajd volanske ja-če ima klasično.

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
572
6
18
Mogoče sem se nerodno izrazil, v bistvu je svoj avto po letu dni dobil nazaj in v tem času bi si lahko uporabnik uredil duplikat ključa. Preventivno bo zamenjal ključavnice pa bo. Za nekatere je tudi rabljen avto 6-7 k€ velika vrednost za katerega ga skrbi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.087
6.933
113
pri taščici
si prebral zadevo glede DCZ?
avto prodaj, pa tistemu ki ima morebitni duplikat ne povej komu si ga prodal.
Menjava ključavnic najbrž ne bo poceni, razen če jo boš preko zavarovalnice spravil (goljufija, namerno poškodovanje?!)

Nazadnje urejeno: