Kako preizkusiti rele, če je ok?

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Gre za rele, ki vklaplja ventilatorja na hladilniku. Ventilatorja namreč ne delata in sumim na rele. Tok pride do njega, ventilatorja pa se ne vklopita (tudi če ročno sklenem kontakta na konektorju termostikala na hladilniku).

rele.jpg

Na D2 pride plus iz akumulatorja, na 30 in A1 sta rdeči žici, ki gresta proti ventilatorjema, na 31 pa rjava žica, ki gre tudi nekam proti ventilatorjema. Na T1 in T2 prideta tanki žici - najbrž od termostikala? Če torej na njiju pripeljem 12V, bi moral rele skleniti glavne kontakte?

Še to - ali je lahko nedelovanje ventilatorjev tudi razlog, da ne vklopi klime?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Kaj poleg T1 in T2, ter ostalih 4 žic, ima še kako pri strani? Ker mislim, da 30 in A1 sta prva in druga brzina, ki ju regulirata T1 in T2, 31 je masa in D2 pač napajanje. Mislim, da bi morala biti še masa od T1 in T2. Morda se mi zdi malo čudno, vendar po logiki bi morala biti 30 prva brzina, 31 pa druga. Kaj ti je kdo šaril po kablih?

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Kaj poleg T1 in T2, ter ostalih 4 žic, ima še kako pri strani? Ker mislim, da 30 in A1 sta prva in druga brzina, ki ju regulirata T1 in T2, 31 je masa in D2 pač napajanje. Mislim, da bi morala biti še masa od T1 in T2. Morda se mi zdi malo čudno, vendar po logiki bi morala biti 30 prva brzina, 31 pa druga. Kaj ti je kdo šaril po kablih?
Bučke !
30 je stalni plus (direkt z akumulatorja)
31 je masa (šasija)

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Če je reku, da gre 30 proti ventilatorju?? Ventilator se ne vrti vedno...Ne vem, neki ne štima tukaj. sej, lhk da se motim, priznam. Jst si predstavljam tole tako. D2 je +, ki čaka, da bo stekel preko 30 na ventilator. Ko pride tok po T1, se rele preklopi in vzpostavi povezavo med D2 in 30. Ko pride do zelo visoke temperature, se prižge druga brzina ventilatorja preko D2 in A1, ki ga prižge tok preko T2. No, takole si jst predstavljam to delovanje. Lahko, da so oznake malo zamešane, vendar delovanje mislim, da je pravo. sej zato sem ga vprašal, če mu je kdo šaril po kablih in narobe priklopil.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Prejšnji lastnik je po moje svega i svašta čaral, ker sem že okrog drugih el. porabnikov našel en kup improviziranih "rešitev".

Kar se tiče priključkov, so samo ti, ki so na sliki, pri strani ni nobenega.

Bom probal danes vse razkopat, da vidim, kam točno gre katera žica. Je sicer jeba, ker je treba vzet dol komplet grill, da pridem zraven.

Sicer pa, kako točno bi moral biti pravilno zvezan ta rele? Katera žica na kateri priključek? Da vidim, če je zadeva sploh pravilno povezana.