kako pravilno obremeniti počitniško prikolico

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
Torej prvič s počitniško prikolico na dopust zdaj se sprašujem kako bom vedel da nisem naložil preveč in mi bo odtrgala kljuko???

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Mislim, da bo najbolj sigurno upoštevati podatke o obremenitvi kljuke. Kakško obremenitev na kljuko da počitniška prikolica pa verjetno imaš . Najbolj sigurno bo, da se držiš uradnih podatkov, za primer težav na potovanju.
Pozdrav in srečno vožnjo, pa lep dopust.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Kupiš vago na katero postaviš rudo. Teža na kljuki naj bi bila med 50 in 75 kg.

Težke stvari čim bolj na sredino, drugače pa enakomerno razporejanje spredaj zadaj.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Nekje v prometni od avta imaš zapisano kolikšna je max. teža zavirane prikolice, ki jo še smeš vlečt (mišljena je NDM in ne trenutna teža prikolice). Torej NDM prikolice (imaš napisano na ploščici nekje na prikoici oz. v prometni od prikolice - če jo ima) ne sme presegat tistega kar piše v prometni od avta. Jaz se glede obtežitve na kljuko nekje držim tega, da lahko sam dvignem sprednji del prikolice z eno roko. Poleg tega se še držim tega, da so težke stvari čimbolj na osi prikole in na splošno da je tovor tudi čimbolj na tleh. Načeloma če je NDM prikole večja od 750 kg (pomeni da ima lastno prometno, tablico in zavarovanje), ima ponavadi kar precej rezerve glede tovora in pomoje ne boš preveč naložil, bolj pazi na to, da boš kar se da lahek zaradi same vleke in se ne bo avto preveč matral. Pri prikolicah do 750 kg NDM je s tovorom večji problem, ker že sama ponavadi ne tehta dosti manj.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
kar se tiče teže na kljuki mi je vse jasno kar se tiče razporejanja tudi bolj me žuli tisto kako se dejansko prepričat koliko je res na kljuki teže... tista z eno roko je sicer kar na mestu sem pa mislil da so si za to izmislili kakšen priročen pripomoček (vago) za kampiranje:)

ali je že kdo vlekel čez Delnice prikolico?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Tako vagico imam jaz, pa točno vidiš kako in kaj imaš težo na kljuki.

Če boš dosti vozil prikolico se ti kar splača dat teh 10 eur, imajo pa jo tudi v Caravanu na zalogi.

Če ne nameravaš ravno imeti stacionarja, se lahko pridružiš tudi na forumu za prikoličarje, kjer boš lahko zvedel marsikaj uporabnega

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik netko pravi:
kar se tiče teže na kljuki mi je vse jasno kar se tiče razporejanja tudi bolj me žuli tisto kako se dejansko prepričat koliko je res na kljuki teže... tista z eno roko je sicer kar na mestu sem pa mislil da so si za to izmislili kakšen priročen pripomoček (vago) za kampiranje:)

ali je že kdo vlekel čez Delnice prikolico?

navadno vago das pod stbilizacijsko kolico pa vidis kolko tehta...

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Sam sem vlekel prikolico s čolnom -štiri metre na relaciji NM- Kočevje -Delnice- Krk, pa je bila beda. Cesta polna neravni, tudi udarnih jam. Osebno bi izbral avtocesto, če je možno. Sploh, v primeru mokrega cestišča.
LP

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Z naletno zavoro ali brez?

Predvsem pazi, da je obremenitev malo večja pred osjo, kot za osjo.

Swetko

Pripravnik
24. jun 2009
307
1
18
Brez naletne. Lahek čolniček 60 Kg+tomos 4Hp+polno naložen opreme za nadopust. Moraš si kar malo v podzavesti i nastaviti, da se zavorna pot kar podaljša.
LP

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Verjamem, naletna je super reč, tudi če samo tak čolniček, tut prikolica in roba imata svojo težo, zna naletna zelo pomagat pri kakšnem hecnem manevru.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
jaz sem vlekel čez delnice (se mi zdi). no v glavnem, šel sem s krka ob kolpo ... če se gre tam, sem malo pozabil. berlingo diesel in prikolica cca 750 kg (adria). brez težav. pa nikjer nobenega. je pa res, da je prikolica, ozka, majhna, lahka, okretna. zato je pa ne menjam za novejšo.

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Nekje v prometni od avta imaš zapisano kolikšna je max. teža zavirane prikolice, ki jo še smeš vlečt (mišljena je NDM in ne trenutna teža prikolice). Torej NDM prikolice (imaš napisano na ploščici nekje na prikoici oz. v prometni od prikolice - če jo ima) ne sme presegat tistega kar piše v prometni od avta.

confused-1.gif

Meni je bilo rečeno, da dejanska masa ne sme presegati.
Izpit za BE sem delal z avtom ki lahko vleče 1200 kg, prikolica je pa imela NDM 2500. (marca, aprila lani)

Nazadnje urejeno: