Kako poravnati stare fotografije?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Imam eno vrečo starih fotografij, nekatere so stare tudi 50 let in več. Jasno, da so se v tem času zvile, ker niso bile zložene v foto album.
Sedaj sem se odločil, da to končno uredim in jih spravim v album. Kako naj pred zlaganjem v album te fotke poravnam? Včasih so fotke bile izdelane na konkretno debelejšem foto papirju kot danes, in če pretiravaš z zvijanjem v kontra smer, potem vrhnja plast na fotki popoka in je zadeva praktično uničena.
Torej rabim nasvet, kako fotke poravnati s čim manj škode za njih? Ker če daješ zvite fotke v album ne zgleda glih lepo.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Si siguren? Kaj pa se zgodi z barvami? Pa črno bele verjetno še bolj porumenijo, kot so že?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
kako naj skenira sliko, ki je upognjena za 90° ali pa še več? njega zanima, kako jih naj poravna, tisto skeniranje je kvečjemu naslednji korak

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ker me je nasvet z likalnikom zanimal, sem na hitro poskusil z ravnanjem dveh starih, delno upognjenih fotografij- barvno in črno belo.
Rezultat je bil pri obeh ravno nasproten od nasveta - še bolj sta se skrivili.
V prvih nekaj sekundah sta bili sicer ravni, po ohladitvi pa se je ukrivljenost povrnila v večji obliki.
Poskusil sem še s hlajenjem med dvema ploščama kerrocka (trda plastika), pa je bil rezultat enak.
Zato sem mnenja, da je ideja z likalnikom neuporabna, razen če ni tehnika ravnanja kaj posebnega.
Predlog, ki ga je zapisal Dj_Beat je zato še najbližji rešitve.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Na dan imamo kar nekaj strank, ki zelijo kopije svojih starih fotografij, tako, da vem, kaj govorim.

Pa se tista z likalnikom: Zdajsnje slike se, ko pridejo s kemije in se sperejo, posusijo na 70-80°C. Veste, kako so se vcasih susile slike?
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Na dan imamo kar nekaj strank, ki zelijo kopije svojih starih fotografij, tako, da vem, kaj govorim.

Pa se tista z likalnikom: Zdajsnje slike se, ko pridejo s kemije in se sperejo, posusijo na 70-80°C. Veste, kako so se vcasih susile slike?
smile-1.gif

ja, samo on pravi, da jih noče kar na silo poravnat, ker se boji, da bojo spokale

kako naj pa upognjeno skenira?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Recimo, da bi se dale poskenirati, ker tako zelo upognjene (vsaj večina) niso. Ampak to ni to. Te fotke so spomin in imajo več kot samo materialno vrednost. Če jih poskeniram, popravim s kakšnim programom in na navo razvijem, to ni več to. Če me razumete, kaj hočem povedat.
Kaj pa, če slike namočim in potem posušim stisnjene, kot kakšen herbarij? Bom poskusil z eno, pa da vidim.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Razumemo
wink-1.gif

Ne vem.. vse te nove slike se ob stiku z vodo zlimajo, ce jih das "presat". Poskusi z eno, pa bos videl. Zal ne poznam papirja.
frown-1.gif

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Stare slike lahko zmočiš s toplo vodo, še bolje je če ji dodaš 10% glicerina. Problem je sušenje slik, ker se stran z emulzijo (sliko) sprime z vsem s čimer pride v stik - torej "herbarijski način" odpade. Včasih so obstajali sušilci za slike. Mokre fiksirane slike se je položilo z emulzijo na tople kovinske plošče z vgrajenim grlcem, čez se je napelo platno za ene 10 minut in slikeso bile suhe in čisto malo upognjene.
Namesto tople kovinske plošče nekateri uporabljajo tudi steklo, vendar mora biti zelo dobro očiščeno. Pri manipuliranju slike prijemaj SAMO ZA ROB, nikakor ne tam, kjer je slika - prstni odtisi, maščoba in prah bodo ostali na sliki in jo pokvarili.