Kako očistiti usnjen volan?

iii

Pripravnik
1. avg 2007
459
7
18
kako ga vi očistite? ne bi rad s preveč agresivnim sredstvom, da ne naredim več škode kot koristi ...

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
enako kot svoje roke. Jaz konkretno imam v avtu vedno vlažilne/čistilne robčke pa potem s tem očistim.

lp

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
kupi robčke za dojenčkom rit brisat (vlažilni).....se ne zezam.....mislim resno.....jaz jih imam in ti povem da ni boljše stvari kot to za čistit.

tudi za sedeže je fanj.........sem obrisal sedež ki je bil od blata umazan....pa pol ročico od menjalnika ki pride umazana pa notranje kljuke od vrat........pa pes mi je ves prtljažnik umazal ,pa sem vse obrisal z s temi robčki.

se ne zezam...je boljše kot kako namensko čistilo

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
če maš kaki APC ga razredči po navodilih, drugače pa malo milnice. itd.
vzameš mehko krtačko jo namočiš v milnico in lepo zdrgneš.

darwin

Majstr
17. avg 2007
621
399
63
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
kupi robčke za dojenčkom rit brisat (vlažilni).....se ne zezam.....mislim resno.....jaz jih imam in ti povem da ni boljše stvari kot to za čistit.

tudi za sedeže je fanj.........sem obrisal sedež ki je bil od blata umazan....pa pol ročico od menjalnika ki pride umazana pa notranje kljuke od vrat........pa pes mi je ves prtljažnik umazal ,pa sem vse obrisal z s temi robčki.

se ne zezam...je boljše kot kako namensko čistilo

Jaz tudi za vse usnje v avtu uporabljam robčke za dojenčkovo rito. Očisti super, se pa ob uporabi v te namene vseeno zgroziš, kako agresivna je ta zadeva. Ko se je po sedežu valjal odprt kuli in čečkal vsepovsod, so ga ti robčki dobesedno stopili. Tako da za prvotni namen jih, ko bo čas, verjetno ne bom uporabljal.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
te preseneti njhova moč.....se resno zamisliš kaj je noter.

bo treba kakega kemika vprašat kaj so to za ene kemikalije noter :D

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
KSZ...
kaj je pa najboljše za nego usnjenega volana?
Jaz uporabljam kar tekočino za mazanje čevljev, ampak potem je volan nekako limast. Vosek se tudi ne obnese dobro, ker pusti sledi v luknjicah na obroču. Sredstvo od Sonax-a je precej drago (10€ mini spray), pa tudi po tem je volan ves limast.
frown-1.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Nivea Soft (bela embalaža). Preverjeno! Volan po 240k km precej v boljšem stanju kot pri večini z 130k km. Samo moraš pa res vzet soft, ker navadna (modra embalaža) je premastna in bo volan spolzek.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik darwin pravi:
uporabljam robčke za dojenčkovo rito. Očisti super, se pa ob uporabi v te namene vseeno zgroziš, kako agresivna je ta zadeva.

fantje ne pretiravajte!

Ko boste imeli otroke in šli z njimi na pot..otroci se bojo konkretno nasrali.,.s kom boste očistili rito? Jap...točno s temi robčki, pa prav hvaležni jim boste da obstojajo.
Kaj pa če biti noter?...malo vode, malo milnice pa ka reč da vse skupaj v pakungi ne splesni...mi smo z njimi prebrisali dve riti (eno še drajsamo) pa res fali bogi da obstojajo!

Drugače pa...o temi:

jaz tudi primem v roke kdaj te robčke, čeprav priznam da mi niso všeč, ker pustijo nekakšen 'pocast' občutek na volanu. Jaz vzamem v roke mikro krpico, jo zmočim in prebrišem..občasno dan najo tudi kapljico tekočega mila (za roke) ter jo še fino splahnem (da ostane res sled mila na njej) ter tako prebrišem.
To pa je tudi vse.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
Nivea Soft (bela embalaža). Preverjeno! Volan po 240k km precej v boljšem stanju kot pri večini z 130k km. Samo moraš pa res vzet soft, ker navadna (modra embalaža) je premastna in bo volan spolzek.

Jst pa ravno obratno .. Solea čisto ta navadna (lahko je tudi navadna Nivea, Dove, ...). Fora je samo v temu da je čimbolj naravna in brez kakšnih ekstra parfumov in dodatkov.

Postopek je pa tak:
- najprej pustiš kremo na soncu/toploti da rata mehka in se lepo maže
- pobrišeš površino ki jo hočeš mazat z krpico pomočeno v mlačno vodo + malenkost blagega sredstva za pomivanje posode
- pustiš da se posuši oz. obrišeš
- naneseš kremo na neko krpico ki ne pušča dlačic, mora pa biti delno vpojna (bombažne gate, krpica iz mikrovlaken, ...)
- potem pa namažeš po površini usnja tako da se enakomerno "sveti"
- pustiš kakšen dan ali dva pri miru (zato je pametno to delat ko ne rabiš avta)
- potem po potrebi pobrišeš "odvečno" mastnost s kakšno vpojno stvarjo (recimo robčki) .. pa počakaš še par urc in potem postopek po potrebi ponoviš

.. tole jst izvajam na usnju tako na sedežih kot tudi na volanu, pa ni bilo nikoli nobenega problema (mastnost itd.). Usnje kot naravni material bo kremo za roke vpilo, seveda pa je za to potreben čas. Večkrat ponoviš postopek manj kreme se bo vpilo, zato je pametno postopek ponavljat na določen interval, ki ni prekratek (recimo po izkušnjah na tam 3-6 mesece).

Deluje pa tole na "pravem" in kvalitetno narejenem usnju, če je usnje kako čudno "preparirano" in "plastificirano" ga je bolje negovat s tistim s čimer pucaš armaturko (sintetika).

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
vsako usnje v avtu je "plastificirano"
wink-1.gif
pa na kavču, pa na kuhinjskem stolu in ostalem pohištvu. če ne verjameš kani kapljico vode in če se ostane na površini si dokazal to kaj sem napisal.

in glede solej pa tega sranja. pa puščat avto 2 dni in nevem kaj vse. amo lol lahko rečem in se začnem kotat po tlej. kaj vse delate ljudje. a za 8 funtov dobiš gliptone čistilo in losjon za leder. in je zadeva me dbolšimi kaj obstaja. in ni leder nič mastn, nič flekast, nič spolzek itd.

zaj se pa naj vsak sam odloči, al met mastn leder in delat nekaj na domača varjanta in napol. al pa tak kot je treba. razlika je očitna, ker sem bil tut sam na začetlu bedak in uporablal kremo za roke.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
vsako usnje v avtu je "plastificirano"
wink-1.gif
pa na kavču, pa na kuhinjskem stolu in ostalem pohištvu. če ne verjameš kani kapljico vode in če se ostane na površini si dokazal to kaj sem napisal.

in glede solej pa tega sranja. pa puščat avto 2 dni in nevem kaj vse. amo lol lahko rečem in se začnem kotat po tlej. kaj vse delate ljudje. a za 8 funtov dobiš gliptone čistilo in losjon za leder. in je zadeva me dbolšimi kaj obstaja. in ni leder nič mastn, nič flekast, nič spolzek itd.

zaj se pa naj vsak sam odloči, al met mastn leder in delat nekaj na domača varjanta in napol. al pa tak kot je treba. razlika je očitna, ker sem bil tut sam na začetlu bedak in uporablal kremo za roke.

Usnje ponavadi ni plastificirano ampak je posebej preparirano .. usnje že po naravi odbija vodo (polij kravco z vodo pa boš videl), tudi tvoja koža je usnje in verjetno da odbija vodo.

Glede krem in neg za usnje tudi sam poznam par izdelkov, in če začneš brati vsebino vidiš da razen redkih dodatkov vsebujejo natanko to kar krema za roke.

Pa začnimo s tistimi ki so najpomembnejši:
- lanolin
- parafin
- glicerin
- sorbitol

.. vsa ta sredstva so aktivne sestavine tudi ostalih dragih maž posebej za usnje!

Pa sem tudi omenil da usnje NI mastno, enako kot koža ki jo namažeš s kremo. Mastno je na začetku, potem pa se stvar VPIJE.

Skratka 90% potreb po negi usnja zadovoljuje navadna solea krema za 1EUR, ki jo ponucaš v treh letih .. če pa hočeš pa lahko plačaš 10 EUR oz. dejansko precej več če želiš specialne maže za isto obdobje.

Vsak naj se pa sam odloči, jst nikogar ne silim!
evil.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Usnje ponavadi ni plastificirano ampak je posebej preparirano .. usnje že po naravi odbija vodo (polij kravco z vodo pa boš videl), tudi tvoja koža je usnje in verjetno da odbija vodo.

moja koža je živa in ima žleze ki izločajo določene masti in olja itd. usnje je mrttvo in teh žlez nima več. tudi povrhnjice ni več na usnju. pore se odprejo, razpokice nastajajo, spodaj so vlakna ki vlago vpijajo in usnje ki ni "plastificirano" lepo posrka vodo skozi te razpoke.

drugače si pa malo kaki tuj forum preberi in strokovnjake ki živijo od rihtanja usnja. Praktično vsi avti ki imajo leder v današnjih časih imajo tako imenovano plastificirano. in kot sem rekel komot probaš s kapljico vode. če ostan ena površini je to to, če se pojavi temn madež in kapljica vpije je neobdelano. to je pa blo včasih v jaguarjih, bentley-ih in podobno. zjat pa tudi ti ne uporablajo več navadnega ledra.

konec koncev tudi naj taki leder nebi rabo nobenega mazanja razen redno čiščenje. ampak ajde jaz mažem če ne druga zato ker lepo diši po ledru pol.