Kako oceniti kvaliteto medu?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
..oziroma direktno vprašanje. Ali med, ki je na sobni temperaturi strjen, vsebuje več sladkorja, kot bi moral, ali je to lahko tudi normalno?
Med je sicer normalne, zlatorjave barve.. Ali obstaja sicer kakšen preprost indikator za grobo oceno kakovosti?
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
vsak med kristalizira, tekoč postane s segrevanjem do 40°C.

če ima okus po karameli ga zabriši stran ker je star ali je bil pregret. če je kristliziran druga možnost odpade, saj se pregret med praviloma ne strjuje več.
 
Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
V bistvu je ravno to, da kristalizira najboljši pokazatelj da se z medom ni igralo.
Če bi jaz bil čebelar in te hotel nategnit, bi v med dodal vodo, ne sladkor.
Poleg kristalizacije se po moje lahko zaneseš samo na senzoriko (okus, vonj, barva, konsistenca). Ampak zato moraš dobro poznat vrste medu.

Pa pregret med čisto lepo kristalizira nazaj. Večkrat. Res pa ne vem kako je z medom, ki je bil pošteno pregret, recimo prevret na štedilniku.
 
Nazadnje urejeno:

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
No, ravno to me je zmotilo - v trgovini na polici so vsi lepo tekoči, tale domač pa trd..
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Bolj, kot je lepa "hrana", slabše kvalitete je
wink-1.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
No, tudi domači med rabi kar nekaj mesecev od točenja da kristalizira. Ni to takoj ....
 

Fastly

Pripravnik
5. sep 2007
204
0
16
467716-post_slo.gif


Če je tvoj med trd, ni z njim nič narobe. Jaz osebno mam raje trdega.
grin1.gif
Ti še veš ne kaj vse daš vase, dejstvo je pa ja, da lepo zgleda. Mene osebno je čisto minilo, da sploh še kupim kako jabolko. Vse zgleda perfektno lepo, debelo, svetleče, NI DA NI. Daš v usta, te pa mine. Kar bo doma zraslo in toj to. Oz, vse več stvari jemljem od kmetov. Seveda kmetov, katere poznam že nekaj časa ali pa so v družinkih vezeh. A to pomeni, da dobim kvalitetno hrano? Ne, to še vedno ne pomeni, da vem kaj jem. Tako pač je v teh časih. Ma menim, da je še vedno boljše, kot pa nekaj iz teh ogromnih shoping centrov.

Pa dober tek pri medu. Katerega si vzel? Letos bo kot kaže bolj bogo z njim, ga vreme serje na polno.
frown-1.gif


Kako se pa oceni kvaliteta medu, pa pojma nimam, ma se bom pozanimal pri čebelarju.
 

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Madona, tole me je pa presenetilo
confused-1.gif


Na izpitu je padel le Točeni slovenski cvetlični med podjetja Medex, za katerega se je ugotovilo, da ne vsebuje zgolj slovenskega medu, temveč je bil v njem tudi tuj med, domnevno argentinski.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
čakaj v razpredelnici piše pa drugače kot v besedilu... nekaj so mešetarili... (prvi link)
 

majkl

Zelenc'
26. sep 2013
7
0
1
pa še to,Argentina goji ogromno gensko spremenjene hrane,ena prvih držav ki si jih je polastil monsanto.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
In?
confused-1.gif

Aja si en tistih, ki ratajo zeleni od strahu, ko slišijo omembo genov.
 

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63

Kdor ocenjuje med po viskoznosti, se pošteno moti, je pa dejstvo, da medu ne smeš segreti/pregreti nad 40 stopinj celzija, ker potem dobiš približek medu brez naravnih zdravilnih sestavin.
Če bi pa kdo rad nabavil letošnji pristen domač Krimski gozdni med (ki seveda kristalizira)
smile-1.gif
, naj pošlje ZS.
Letos je bila dobra letina odlične kvalitete.
 

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.910
263
83
Slovenija
ksz. pri medu je odvisno tudi od vrste, gozdni se npr prej strdi kot cvetlični , akacijev..
načeloma pa je res grob pokazatelj, da če je med strjen, ni obdelan. visoka temp., nad 40. ga pa kar lepo počasi uniči oz. kvaliteto približa navadnemu belemu sladkorju.
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik majkl pravi:
pa še to,Argentina goji ogromno gensko spremenjene hrane,ena prvih držav ki si jih je polastil monsanto.

Ojoj, prejoj, kaj pa sedaj.
bonk.gif


Pojdi naprej v mehko kuhat svoje embrije kokosi, zraven pa en toastek z ne-fermentiranim cebeljim bruhanjem, ki ga je imel ze cel panj v zelodcu. Ampak ja, genetsko spremenjena hrana je pa fuj in fej.
evil.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
odvisno kakšen. kakšno leto se smreka strdi že v satju kakšno leto pa se strjuje zelo počasi. gozni med je precej široko področje. tako široko kot cvetlični. in se lahko tudi cvetlični zelo hitro strdi. odvisno kaj je notri.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik krimec pravi:

Kdor ocenjuje med po viskoznosti, se pošteno moti, je pa dejstvo, da medu ne smeš segreti/pregreti nad 40 stopinj celzija, ker potem dobiš približek medu brez naravnih zdravilnih sestavin.
Če bi pa kdo rad nabavil letošnji pristen domač Krimski gozdni med (ki seveda kristalizira)
smile-1.gif
, naj pošlje ZS.
Letos je bila dobra letina odlične kvalitete.
nikakor se ne moti. bolj viskozen med ima nižjo stopnjo vlažnosti. seveda pa svoje naredi tudi temperatura. na toplem bo vsak med fajn tekel. od vrste je tudi odvisno...