Kako nastaviti kolo?

namar

Pripravnik
23. feb 2011
49
0
6
Pozdravljeni!

Vozim gorsko kolo x firme in me po vsaki že krajši turi boli zadnjica. Kupil sem si tisti nek gel za na zic + nosim hlače z gelom pa skoraj nič ne pomaga. Pravzaprav me zanima kako nastaviti sedež (kako visoko, pod približno kakšnim kotom) da bi mi ustrezalo. Ali še kaj drugega vpliva na to?
Imam okoli 100 kg. Približno kolikšen tlak naj imam v zračnici? Vozim se cca 70% po asfaltu ter 30% na makedamu.
Še zadnje vprašanje. Včasih dobim v roke (dlan in prsti) mravljince. Kaj narediti okoli tega? Uporabljam rokavice z gelom pa ni skoraj nič boljše.

Prosim za pomoč!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sedež bi naj bil vodoravno, da ti ne drsi iz njega. Če ti kljub temu ne pomaga, si kupi širši sedež.

Tlak imam jaz med min in max napisanim na zračnici, mi kar ustreza tak.

Manj mravljincev boš imel, če boš držal za ''rogle'', če jih nimaš si jih kupi. Ali pa kolo s vzmetenjem spredaj, če ga nimaš.

Imam pa Cross-ovega terenca, ravno sem prišel iz ene kratke vožnje.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.234
113
rit žuli ker se mora navadit....
višina sedeža pa se baje nastavlja tako: ko sediš in peto daš na pedala, bi naj bla noga popolnoma iztegnjena...
bike_fit1seatheight.jpg

kramparce + asfalt = mravljinci na rokah (rokavice gor ali dol).... rešitev: kake treking gume

tlak v zračnici je odvisen od gum.... pri gorcih je lahko vse od 1.5 bara pa tja do 3.5
glede na tvojo kilažo bi jaz pumpal okoli tri bare (jaz sebi pumpam okoli 2.5 bara, če hočem večji oprijem pa 2 bara)

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Glede nastavitve sedeža:
- sedež mora biti v vodoravnem položaju (0°)
- višina naj bo toliko, da pri poganjanju s prvim delom stopala ne premikaš medenice (stopiš na peto in se vzravnaš...na to višino nastaviš)
Glede občutljivosti zadnjice:
- po nekaj turah se telo navadi, nikar pa ne posegaj po širšem sedežu, ker bo posledica tega le ožuljena zadnja
- mravljinčaste dlani postanejo, ker stalno pritiskaš na žile v dlani in s tem preprečuješ normalno cirkulacijo krvi po roki ... mogoče imaš nekoliko prenizko nastavljeno krmilo in s preveliko težo sloniš na ročki ... pomagaš si lahko že s tem, da pri lažji vožnji nekoliko premikaš roki in ne držiš na enem mestu več časa...točki bi ti le pripomogli pri tem, da bi preprijemal med ročajem in temi pomožnimi ročicami
Tlak v zračnicah:
- je odvisen od gum in podlage, kot si sam napisal imaš večinoma vožnjo po utrjeni podlagi in ti zato priporočam tlak v višjem predelu predpisanega za tvoje pnevmatike...pri mehkejši podlagi in spuščanju po neutrjenih podlagah pa naj bo tlak v spodnjem delu, ker s tem povečaš trenje na podlago in hkrati oprijem

Želim ti veliko lagodnih kilometrov
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Rahlo pokrčena in ne popolnoma iztegnjena. Mravljinci v rokah pa nastanejo kot je nekdo že napisal, ker preveč tip visi na rokah in nimajo gume, vzmetenje itd. nobene veze. Ena izmed rešitev so ergonomsko oblikovani gripi. Sedež vodoravno, v kolikor jajca zaspijo se sedež naklona spremeni rahlo naprej. Na vse ostalo se rit navadi. Gume pumpam po filingu, za večino asfalta so lahko malce bolj nabite.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.234
113
hmmmm ... čudno da jaz mravljince fašem samo na asfaltu s kramparcami.... ko dam gladke gume gor ni problema pa prevozim 2x tlko km :p

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Se vozim samo s kramparcami pa jih nimam. Tudi brez rokavic. Mravljinci pridejo, ker ti prsti "zaspijo". Podobno kot roka. Zdaj pa se vprašaj kdaj se to zgodi. Baje, ko je pretok krvi nula. In enako se zgodi, če se s celo težo upiraš na rokah in da imaš bedne gripe. Dela pa to večina nezavedno. Sem dobil mrtve prste po 4 urah spinninga pa ni tam nobenih tresljajev ali česa podobnega.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
vsaka rit ni za vsak sedež.
nekateri imajo kr probleme najdit pravi sedež za svojo rit.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Če si šele začel kolesarit, potem je normalno da te boli rit. S časoma se navadi...:)

namar

Pripravnik
23. feb 2011
49
0
6
Hvala vsem za izčrpne informacije .. sem nagradil z *****. Drugače pa bom v kratkem poštimal zadeve, sprobal ter poročal.

LP namar

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Za roke in noge so ti povedal. Jaz mam kramparce in so napumpane za asfalt na 5 barov, za makadam skoraj 2 bara. Se pa dostikrat zgodi, da med potjo spustim zrak, ker je težko vozit s trdo gumo po brezpotju.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Na začetku sezone prve tri fure imam tudi jaz probleme z zadnjico. Se spomnim na Robiča, kakšne probleme je imel on na RAAM-u, pa vidim da to sploh ni več problem.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Prvo naredi 30 km dvakrat pa boš potem videl ,če se bolečine še pojavljajo.Ponavadi izginejo

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Od gela je edina korist da te lahko po robu ožuli, sicer pa naj bo med ritjo in sedežem samo podloga v hlačah, vse ostalo moti. Edino zdravilo za rit je kilometrina, več ko se voziš prej se navadi. Pa sedi se na jajcih, oziroma na kosti za njimi, na riti sedijo poštarji. Mravljinci v zapestjih so lahko posledica tega da imaš špico sedeža prenizko in preveč teže na rokah. Ali pa si v zapestjih preveč zlomljen. Sedež se da 100% v vaservago, višino pa tako kot so ti napisali. Če daš peto na pedal je noga iztegnjena, boki in rame pa še vedno naravnost. Sicer pa bolje da fališ kakšne pol cm prenizko kot previsoko. 3/4 rekreativcev ima sedež previsoko.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
ni vse v višini sedeža. je tudi položaj naprej-nazaj. višina fajfe, dolžina fajfe. širina bilance itd.
neke bolečine na peciklu nemoreš sklepat zgolj iz ene stvari. jaz sem menjal dvojno bilanco in tri različne fajfe pa dva sedeža da sem prišel na bajk ki relativno v nulo ustreza. itak je večina serijskih peciklov s predolgo fajfo

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Napisal sem da je lahko, ni pa nujno. Štelanje sedeža in balance je stvar s katero najprej probaš ker ne stane nič. Potem pa pride na vrsto menjava fajfe,.....Jaz obe dimenziji (višino od sredine gonilnega ležaja do vrha sedeža in dolžino od konca fajfe do konca sedeža ) vem na pamet. In vem ali bo pozicija štimala ali ne še preden kolo zmečem skupaj. Pa naj bo to bicikel za v službo, MTB ali cestak, edino na familibajku me ne briga ker se vozim turistično oziroma po poštarsko. In vem da mi bodo jajca zaspala že po pol ure ne glede na to kako visoko si sedež naštelam in koliko imam tisto leto kilometrine.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
torej si vzorčni primer kolesarja ki vozi sedež ki mu ne ustreza. če boš mel sedež ki ustreza tvoji riti ti nebojo jajce zaspale.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Daj ne filozofiraj. Na šestih kolesih imam točno tak sedež ki mi sede, tudi če sem 5 ur na kolesu. Na tistih treh, ki niso za rekreacijo ali za na šiht, ampak zato da gor dam otroka ali dva in jih peljem 10 km daleč na sladoled pa širok in mehak fotelj. In v tem primeru tudi ne oblečem dresa in hlač, ampak grem na kolo v natikačih in navadnih kratkih hlačah. Ne bom pa delal iz tega znanosti ker vem točno zakaj mi jajca zaspijo. Če gor dam dirkalni zic, bo še vedno problem, ker je geometrija kolesa taka da se drugače kot po poštarsko ne da gor sedet.