Kako nakup na Ebayu naredit kot priznani strošek

sad

Guru
24. avg 2007
21.175
9.813
113
Imate kakšne izkušnje s tem, kako zadevo kupit na Ebayu, da bo za našo davčno priznana kot strošek. Namreč kupil bi dve računalniški zadevi v vrednosti 400 in 700 EUR in bi ju rad uveljavljal kot strošek, saj se bosta uporabljali za poslovno dejavnost. Za prvo predvidevam, da gre lahko direkt v strošek, druga pač v osnovno srednost. Katere dokumente torej rabim, da bo zadeva čista glede priznanja stroška? Bo dovolj, če dam kot kupca in prejemnika naziv podjetja, pa recimo pripnem zraven še izpisek avkcije, potrdilo od PayPal-a, pa še izpisek iz kreditne kartice? Nakup bo verjetno od nepravne osebe, tako da računa verjetno ne bom dobil. Bo to dovolj za davčno?

Še vprašanje: a imajo računalniki davčno priznano amortizacijo 2 leti? Ker kolikor vem je tako, vendar mi nekateri govorijo, da je sedaj 5 let.

sad

Guru
24. avg 2007
21.175
9.813
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Kupiš od firme, katera ti itak mora izstaviti račun.
Ja, to je najlažji način. Ampak kot sem napisal me zanima nakup od nepravne osebe, torej ni računa. Itak pa si z računi s Kitajske verjetno zgolj rit obrišem.
grin1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ja, to je najlažji način. Ampak kot sem napisal me zanima nakup od nepravne osebe, torej ni računa. Itak pa si z računi s Kitajske verjetno zgolj rit obrišem.
grin1.gif

Za uvoz necesa s Kitajske, kar stane 400-700 EUR, bos tako ali tako potreboval racun, tako da z nakupom preko malih oglasov od fizicnih oseb najbrz ne bo slo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.175
9.813
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
grin1.gif

Za uvoz necesa s Kitajske, kar stane 400-700 EUR, bos tako ali tako potreboval racun, tako da z nakupom preko malih oglasov od fizicnih oseb najbrz ne bo slo.
Za uvoz iz Kitajske je vse kar rabim zgolj izpisek od PayPal-a za carino. In to je to.
Bi pa še enkrat prosil, da ostanemo na temi. Vem kako se nakupuje, itd. vprašanje je zelo direktno, tako da ne rabim nasvetov okrog drugih zadev, ampak zgolj odgovoror na direktno zastavljeno vprašanje. Po možnosti od nekoga, kateri je to v praksi že naredil.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Kot rečeno, rabiš uraden račun uradnega pravnega subjekta v tujini. Če boš še nekaj "uvažal" je potrebno imeti urejene formalno še vse carinske in ostale dajatve.

Kar se tiče priznanja osnovnih sredstev davčno zanima samo uraden račun, ki ima postavke o plačanem davku (davčna številka pridajalca) itd. in to račun z ebaya ni! Kot pač ti ne moreš uspešno izknjižit robe če jo prodaš na ebayu brez fakture (ja poznam načine tipa "odpis -> priodaja" ampak to spada pod sivo ekonomijo).

bimbim

Pripravnik
26. avg 2011
87
0
6
Če kupuješ znotraj EU, potrebuješ račun, kjer je specificiran obračunan davek na dodano vrenost. če kupiš npr na tržnici, je načeloma dovolj, če ti branjevka podpiše blagajniški izdatek / prejemek. ker pa tu gre za nakup osnovnih sredstev oz drobnega materiala, pa mislim da tako to ne bo šlo. znotraj EU je eventuelno možno tudi, da kupiš brez davka, oz se potem obdavčiš sam. če pa kupuješ izven EU, pa je v vsakem primeru treba opraviti vse carinske postopke in plačati carino. tako da se splača razmislit in preračunat, kaj se resnično splača. če bi se pa rad izognil kakršnim koli teževam z DURSom, pa je najbolj pametno, da nanje nasloviš vprašanje, na katerega ti bodo uradno odgovorili in se kasneje lahko tudi nanj sklicuješ.

sad

Guru
24. avg 2007
21.175
9.813
113
Carina in DDV seveda bosta formalno plačan, saj kot omenjeno, bom to rešil z enostavnim pošiljanjem izpiska plačila na PayPal. Torej ne mislim nič šmuglat. Zanima me zgolj to, če bo za davčno to dovolj. Ne razumem sicer zakaj je nujno iz tujine davčna številka, saj bo davek plačan. Torej imel bom vse papirje: sprintana avkcija, sprintan PayPal račun, sprintano trganje s kreditne kartice in potem še dokazilo s strani carine o plačanih vseh ustreznih davščinah. Ali bi bilo to dovolj, da lahko zadevo ruknem v osnovna sredstva oz. pod davčno priznane stroške (pod 500 EUR). In še enkrat, moj namen ni nikarkršno šmuglanje, vse davščine in vse bom plačal kot je potrebno, ne bi pa rad, da mi potem davčna rukne to ven.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Njihova davčna št. ni nujna, nekateri s katerimi poslujem, sploh ne vejo kaj to je.

bimbim

Pripravnik
26. avg 2011
87
0
6
če boš kupil pri fizični osebi, davek NE BO obračunan. plačal boš pa carino in poštno storitev. šmuglal ne boš, boš pa utajil davek. dokler ne boš imel inšpekcije, bo OK, ko bodo pa prišli, se bodo pa v to vtaknili.
sej pravim - postavi uradno vprašanje na DURS
smile-1.gif

bimbim

Pripravnik
26. avg 2011
87
0
6
še to - računalniki in druga IT oprema ima amortizacijsko dobo 2 leti - 50% leto. razen če si zadevo kupil v okviru EU projekta, ti upoštevajo kot upravičen strošek amortizacijo od dneva nakupa do izteka projekta, ne za celo trajanje projekta.
a računovodskega servisa nimaš, če imaš firmo????

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Njihova davčna št. ni nujna, nekateri s katerimi poslujem, sploh ne vejo kaj to je.

Vsi pravni subjekti imajo neko "številko", dobro pri nas je to davčna druge pač nekaj drugega. Račun mora biti sestavljen tako da je razvidno da je bil plačan davek in tega preko ebaya ne boš dobil oz. dobiš lako dirketno od prodajalca če je pravna oseba. Naše davčne načeloam res ne zanima ali je kitajec plačal davek ali ne, njih zanima da če kitajec ne plača davka da ga plačaš potem ti!
evil.gif

Sedaj na pamet ne vem, ampak pomojem moraš robo ki je kupljena na firmo carinit drugače in te nakupi tipa ebay ne gredo skozi. V bistvu najbolje da so obrneš na carino ker bi verjetno največ vedeli.

sad

Guru
24. avg 2007
21.175
9.813
113
Citat:
Uporabnik bimbim pravi:
če boš kupil pri fizični osebi, davek NE BO obračunan. plačal boš pa carino in poštno storitev. šmuglal ne boš, boš pa utajil davek. dokler ne boš imel inšpekcije, bo OK, ko bodo pa prišli, se bodo pa v to vtaknili.
sej pravim - postavi uradno vprašanje na DURS
smile-1.gif
Davek mi bo carina obračunala ob uvozu in bo tudi plačan. Vsaj tako gre pri fizični osebi.

bimbim

Pripravnik
26. avg 2011
87
0
6
Carina ti ne more obdavčit, ker ni davčni urad. Carina NI ENAKO davek na dodano vrednost. Zakaj bi potem bila davčna in carina vsak svoja inštitucija?
pa če ti kupuješ kot fizična oseba, je povsem druga zgodba, kot če kupuješ kot pravna. kot ptavna oseba moraš imeti poravnane davke - če kupiš brez davka, bo to tudi slabo vplivalo na tvojo davčno bilanco - ne boš imel vhodnega davka. Mislim pa, da še vedno imaš možnost samoobdavčitve.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.175
9.813
113
Citat:
Uporabnik bimbim pravi:
Carina ti ne more obdavčit, ker ni davčni urad. Carina NI ENAKO davek na dodano vrednost. Zakaj bi potem bila davčna in carina vsak svoja inštitucija?
pa če ti kupuješ kot fizična oseba, je povsem druga zgodba, kot če kupuješ kot pravna. kot ptavna oseba moraš imeti poravnane davke - če kupiš brez davka, bo to tudi slabo vplivalo na tvojo davčno bilanco - ne boš imel vhodnega davka. Mislim pa, da še vedno imaš možnost samoobdavčitve.
Do sedaj mi je carinska služba kot privat osebi nabila na nabavljeno zadevo gor DDV+CARINO (če je bilo sploh kaj carine). DDV je bil 20%, tako da, carinska služba očitno lahko zaračuna DDV. Vsaj privat osebi. Zanima me pa za pravno osebo, ker se s tem še nisem ukvarjal.
In ja, razumem, da carina NI enako DDV. Gremo lahko naprej preko tega? Hvala.

bimbim

Pripravnik
26. avg 2011
87
0
6
Dobro jutro,

V bistvu smo ti že vse povedali, kar je za povedati. Če povzamem - kot podjetnik za firmo ne moreš uveljavljati stroška, če nimaš uradnega računa z izkazanim DDVjem. Če si robo kupil znotraj EU in ti prodajalec (pravna oseba) ni obračunal DDV, moraš po veljavni stopnji DDV posel obdavčiti sam. Najbolj zagotovo informacijo o tem, ali ti bodo ebay transakcijo priznali kot upravičen strošek, boš pa dobil na pristojnemj uradu DURSa.
Seveda, pa še vedno obstaja možnost, da se 'naediš francoza' in narediš po svoje, vendar: a) prašanje, ali ti bo računovodja upošteval račun kot priznan strošek in b) če v bližnji prihodnosti dobiš davčno kontrolo, ti bodo tak strošek (seveda, če ga ne priznavajo) izvzeli + plačal boš davak nazaj + obresti + kazen. Tako da velja razmisliti!
Vsekakor pa je na koncu odločitev na tebi kot odgovorni osebi podjetja.

pa uspešen teden!