damo
Tudi jaz sem se lotil zadeve zaradi radovednosti.
Ok, ko sem pogledal to temo sem pomislil »koji k. delaš problem iz tako simpl zadeve«. No, bilo mi je dolgčas pa sem pomislil da to rešim na najbolj simpl način - Poleg pregleda lastnega portfelja bi na hitro tudi tri strani pogledal z eno potezo. Od pribora imam LibreOffice 6.x in MS Office 2010 (brez PQ)
Gremo po vrsti : NLB tečaji skladov. Simpl ko pasulj. Nov list, v njega se klikne shhets/link external data in paste povezave na tečajnico. Dela iz prve.
Naslednji je na vrsti PETG, gremo na stran borze in ista procedura … 5-6 elementov probam, pa ne dobim nobene vsebine, samo glave podatkov. Link za prevzem datotek (CSV, XLS ..) pa je napisan v obliki primerni samo za ročno delo – v povezah do datotek je neka salata mimo katere nisem znal.
Tečajnico borze probam še na treh straneh, kjer jo poobjavljajo.
Isti šmorn. Uspe mi šele na strani financ.
No, oni ne uporabljajo decimalne vejice, vendar to ni problem. Zamenjavo pika/vejica sem dal v množenju da ne bi pisal dolgo kačo v celici prevzema.
Naslednji korak: dejmo dodat še čist navadno tečajno listo valut. V spominu imam da ima Banka Slovenije link za prevzem zadnjih podatkov zato sem mislil, da bo šlo najlažje pa sem spet preklinjal, tokrat zaradi LibreOffice - ker ima »import XML« še v delu. Nič, vrnem se na NLB, enostavno je šlo z tečajnico skladov, valjda bo simpl tudi z valutami. Ne trza. Nič, null, nada, LJSE mi je vsaj glave pokazal. Probam še nekaj ostalih strani z tečaji valut, podoben učinek, končno se mi posreči z delavsko hranilnico.
Torej sedaj imam izdelano .ods , shranim jo še kot xlm , odprem z excelom in vse deluje. Zanimivo, če pa nepretvorjen ods odprem z excelom se nekaj razburja. No v bistvu ne deluje – pretvorjen xml se ne osvećžuje, takšen je kot je bil ob prvem nastanku. Je pa vse v redu ko ods odprem z excelom.
Je pa razlika : v ods imam povezavo na tri zunanje vire in za vsakega moram posebej klikniti za odobritev. V excelu zadostuje en odobritveni klik za vse tri vire. Ods tabelo naložim še na google drive. Vpraša me kateri program želim uporabiti, izberem google sheets in zadeva deluje iz nule. Brez zahteve po potrditvi zunanje vsebine.
Sedaj me muči še naslednje : ne v LibreOffice ne v excelu ne znam videti , kaj je nastavljeno kot vir podatkov. Ko bi te povezave vsaj v fazi odobritve pokazal o… če bi to tabelo dobil od nekega neznanca bi bil živčen kaj se nalaga.
Je v novejših verzijah( moj excel je 2010, libre office ) to vidno ?
Seveda je simpl rešitev uporaba makroja za pridobivanje teh podatkov, v tem primeru bi videl kaj preglednica vleče vase.
V priloženi zip datoteki je TestnaTabela.ods če se da komu raziskovati.