Kako kupiti nepremicnino v gradnji (ne od investitorja)

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Gre za novogradnjo, ki bo zgrajena konec 2023, nekdo je pa ze vplacal aro se predno so zaceli graditi 2020 in bi moral placati preostanek on izgradnji. Vmes so cene narasle in seveda bi on zelel nekaj vec, kar je glede na razmere razumljivo.

Jaz si predstavljam, da moram jaz namesto prodajalca vstopiti v pogodbeno razmerje z izvajalcem, ampak kako se to pravno uredi, in kako se uredi, da prodajalec dobi tisto "nekaj vec". Kako je to davcno urejeno?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
Pomoje najlažje s tripartitno pogodbo - ti - izvajalec - plačnik are.

uredis odnose:
- ti in plačnik are (določiš znesek (kar je plačal + "nekaj več"). On prenese lastnistvo "čakalne vrste" nate in s tem je izplačan - odstopi od projekta). Preveri še ali ima objekt že kakšne "priključke" n kako je z lastništvom/stroškom tega.
- ti in izvajalec (izvajalec te prizna kot novega lastnika, z njim se dogovoriš o končni ceni in rokih)

Davčno naj se pozanima plačnik are (njegov problem) - ti operiraj v končnih zneskih. Izvajalec ima pa obračunava DDV.

drobni tisk - nisem strokovnjak.. ampak jaz bi se tega tako lotil.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Hvala ncnifrej

tripartitna pogodba je dobra ideja. Torej ce gre za stanovanje kjer ima on doloceno ceno 250.000 in je placal 25.000 (10% are), in se sedaj pogovarjamo o 285.000. (Cene so v dveh letih narasle za 15%), naj mu jaz sedaj placam 60.000 (25,000 njegovo are in 35,000 "nekaj vec"), izvajalcu pa 225.000 ko bo stanovanje zgrajeno.
.
Me pa na prvi pogled zanima kako so urejene obveznosti, ce projekt propade?

Izvajalec odgovarja za aro, pa se te morda ne nobis nazaj, ce je stecajna masa premajhna, kako pa zavarovati tistih 35.000 "nekaj vec" - prodajalec mi ne more dovoliti hipoteke, saj se ni vpisan v ZK..

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
Ce so sle cene 15% gor - po kaksni logiki je potem “nekaj vec” 35.000??
od kje ti ocena, da je projekt sedaj 285k? Ce je 10% lastnik tega - potem je njegov 10% delez vreden 28.5 ne pa 60!

se dva nasveta:
- ce prodajalec (ta ki je dal aro), hoce/mora prodat - potem mu ta “nekaj vec” lahko zbijes na minimum (torej 25k ali manj).. ne vem zakaj prodaja?
- posvetuj se s kaksnim advokatom/ nepremicninskin posrednikom.. alter (in ncnifrej) nista pravi naslov za projekte vredne 300k€