Kako je s povišanjem mansarde?

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Na tem področju sem čisti laik, zato se na vas obračam z nekaj osnovnimi vprašanji.
Živim v vrstni hiši, stari približno 40 let. V kratkem se bo na hiši menjala streha, ob tem pa je želja še po povišanju mansarde.
Pol mansarde je izdelane (spalnica in dnevna soba, skuapj približno 25m2), druga polovica pa še čaka na izdelavo.
Višina stropa na najnižji točki ob stenah je sedaj okoli 150cm.
Za koliko je priporočljivo povišati, kakšne okvirne stroške lahko pričakujem, ali moram v vsakem primeru zaprositi za gradbeno dovoljenje? Priporočam se za napotke in nasvete!
zmaga.gif

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Sem na tem, da se lotim nečesa podobnega. Za gradbeno ti lahko potrdim, da je obvezno. Vse ostalo pa tudi mene zanima.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mal čudna vprašanja imata.

gradbeno rabita, to sta ugotovila. potem pa naprej so vajine želje in PUP. a želita imeti posvod normalno višino? bosta imela in ali lahko imata ravno streho? ali sploh lahko dvigneta streho? ali lahko spremenita naklon?

ker povišanje mansarde je lahko povišanje strehe, lahko kolenčnega zidu in posledično nižanje naklona. in tako vse do ravne strehe. kaj lahko in kaj ne, PUP.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.064
1.860
113
Emona / Carnium
No, mene podobno zanima in kot navaja softi, nimam pojma kako točno se bom lotil (najverjetneje povišanje kolenčnega zidu), zato tudi nisem odpiral teme (še)
evil.gif

100% je tudi to, da bom moral neizolirano streho še izloirati (pri relativno novi kritini).

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
@stupo:
Za gradbeno že veš, dvomim pa, da bodo vrstni hiši pustili dvigati streho - izgled naselja itd.

150cm niti ni tako malo, s strešnim oknom lahko pridobiš precej svetlobe in občutka prostornosti - veliko manj kolobocij, da o ceni ne govorim. Tolikšen poseg, zato da na širini enega metra dobiš stojno višino?

EDIT: vidim, da ima Hanzi isti pomislek

Nazadnje urejeno:

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
No, niso tolk čudna. Hebi ga, pač nisem iz foha.
Jaz bi rad obstoječo streho v celoti brez spremembe oblike dvignil za 1 meter. Dvigovat, sproti podzidavat, spustit nazaj, finito. Toliko imam lufta do največje dovoljene višine za bajte v našem naselju (po lokacijski informaciji).

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
če boš dvigoval za 1m ne bo več mansarda ampak bo nadstropje.

koliko etaž ima obstoječa hiša? P+M, P+1+M??

imaš gr.dovoljenje za obstoječo hišo?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Poznam primer, ko je dobil gradbeno za frčado vrstne hiše. Razmisli v tej smeri

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Najprej si izrišite prostore, potem razmislite, koliko in kje potrebujete stojno višino.

Gradbeno dovoljenje je obvezno. Brez lahko namestiš samo strešna okna, brez kakršne koli spremembe strehe in brez kakršne koli spremembe namembnosti podstrešja.

Krepko razmisli tudi o oknih. 1,5 m parapetnega zidu sploh ni malo, sploh če je naklon okoli 40 stopinj. Skozi strešna okno moraš imeti razgled na okolico, ne samo v nebo. V glavnem, dobro premislite vse detajle, od postavitve sob, oken, vrat, vodovoda, ogrevanja, elektrike, izolacije... Nagle odločitve ponavadi niso ravno najboljše. Sedaj pa imaš še dovolj časa za razmislek.

Pri meni mineva ravno leto dni, ko smo se lotili predelave podstrešja, tako da me sedaj notri čaka takorekoč le še oprema. Tako da ti lahko tudi iz tega naslova kaj svetujem.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Obstoječa hiša je stara skoraj 40 let, konfiguracije P+1+M, gradbeno dovoljenje seveda imam .... nekje v ahivu.
Trenutna mansarda to niti ni, saj je stojna višina samo tik pod slemenom, če dodam izolacijo pa niti to ne več. Z dvigom za 1m postane polovično uporabna (ob robovih višina okrog meter in pol). V časih, ko je bilo to grajeno, je bila to bolj rumpl kamra na podstrešju, vsakič ko grem gor pridem nazaj pobuškan. Totalno neuporabno.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana

jaz sem jo dvignil. prej je bilo K + 1 + streha .. Kolena prej ni bilo. Zdaj je cca 1 m
redface-1.gif
. najnižja točka je 1.5m .. je nazadnje izpadlo ok. mi je pa žal, da nisem naredil še frčade v dnevni, da bi bilo še bolje.

ni vrstna in ni bilo težav s papirji. je pa prej bilo tudi tako, da je bila stojna višina samo pod slemenom. Zdaj je pa dom 4 članski družini ..

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
Na tem področju sem čisti laik, zato se na vas obračam z nekaj osnovnimi vprašanji.
Živim v vrstni hiši, stari približno 40 let. V kratkem se bo na hiši menjala streha, ob tem pa je želja še po povišanju mansarde.
Pol mansarde je izdelane (spalnica in dnevna soba, skuapj približno 25m2), druga polovica pa še čaka na izdelavo.
Višina stropa na najnižji točki ob stenah je sedaj okoli 150cm.
Za koliko je priporočljivo povišati, kakšne okvirne stroške lahko pričakujem, ali moram v vsakem primeru zaprositi za gradbeno dovoljenje? Priporočam se za napotke in nasvete!
zmaga.gif

Sem ravno proti koncu adaptacije hiše in sem se odločil, da ne višam mansarde. Se mi ne bi splačalo.
Potrebuješ gradbeno dovoljenje, projektanta, po možnosti novo ostrešje.
Meni se ni splačalo, saj bi za vse to dal več, kot pa sem/bom dal sedaj za vse skupaj (nova streha, porušeni in na novo postavljeni zidovi, ...). Upam da se čez dva tedna selimo.
cheer.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ksz

tut vrstna ni problem. poglej šmartinka nasproti emonine stavbe, ko se pelješ proti centru
poglej vič, od končne 6 proti murglam po poti

to je nekoč bil problem, sedaj več ni. je morje tega.

treba je samo pogledat PUPe, etažnosti, višine, kvadrature, koeficiente. potem želje, potem stroške.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Vidim, da se meša pojme. Pri mansardi so kolenčni zidovi višji ali enaki 1,6 m. Tako je GURS definiral pri popisu.

Če je les strešne konstrukcije dober, je ni treba menjati. Vsaka dobra gradbena firma ti nadvišanje naredi na obstoječi konstrukciji.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
dovoljena višina kolenčnega zidu je napisana v PUPu za tvoje območje. noben drug zakon tega ne opredeljuje.
kaj je gurs definiral pri popisu nima veze.

tudi definicija kolenčnega zidu je napisana v PUP (pa ne v vseh primerih)

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Bom kar na vsa vprašanja odgovoril:
V vrsti je pet hiš, naša je končna. Na začetku so bile vse hiše enake, sedaj pa imajo nekatere drugačno fasado, kakšnih večjih sprememb pa ni bilo. Sredinjsko so v našem petorčku že povišali par let nazaj, v drugem petorčku pa so ravno tako povišali pred kratkim.
Hiša je podkletena, ima pritličje, eno nadstropje in podstrešje. V teh dveh sobah, ki sta že izdelani, je najnižja višina 155cm. V neizdelani sobi je višina okoli 110cm.

Kakšen je naklon nimam pojma, mogoče se vsaj približno vidi iz slik:

img1109.jpg

img1111.jpg

img1114.jpg

img1116.jpg

Nazadnje urejeno: