Kako izmeriti kako dober je še akumulator..

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
..na najlažji način. In sicer bi rad izmeril mini akku 12V 7,2 Ah.

p.s.
Če ima slučajno kdo enakega v vsaj srednje dobrem stanju in ga ne rabi več, se priporočam
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tako da gor prikljucis znano breme in spremljas kaj se dogaja z njim, dokler ni akumulator prazen. Vse ostalo je samo ugibanje.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.732
100
63
Ja, to vem, dam gor eno 50W žarnico, samo potem bi moral dve uri zraven čakat, da bo nehala svetit
smile-1.gif

Pa še to bi bilo čez palec, če bi hotel primerjati dva akumulatorja med seboj.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
..na najlažji način. In sicer bi rad izmeril mini akku 12V 7,2 Ah.

p.s.
Če ima slučajno kdo enakega v vsaj srednje dobrem stanju in ga ne rabi več, se priporočam
smile-1.gif

ce sumis da je accu zanic je 99% verjetnost, da je za v kanto ...

obremeni akumulator z 20% nazivnim tokom in opazuj kaj se dogaja z napetostjo ...

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
jaz mam polnilec z merilnikom kapacitete, to je najlažje

Drugače pa priklopi žarnico 12v/21W pa meri čas dokler ne pade na 10.5v

svetiti mora cca 4 ure
pomeri napetost po 3h urah, pa ti bo vse jasno.

drugače pa dobiš akumulator enakih dimenzij le 9Ah za 25eur

Tudi jaz sem v otroškem avtomobilčku menjal pogon, motor in akumulator. Naredil sem mu še elektronsko bremzo.

LP Mare

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Kot že rečeno, priključiš voltmeter in preveriš napetost. Verjetno bo nekaj čez 12V .. potem pa nanj prikjučiš (večje) breme in gledaš kaj se zgodi z napetostjo. Če je accu fuč bo po parih sekundah napetost drastično padla, oz. bo šla kmalu pod 10V. Če je accu OK, bo napetost počasi padala .. zdej odvisi od kapacitete.

Za tvoj primer bo dovolj 200W breme (če nimaš nič pri roki za silo lahko narediš pa tudi kratek "kratek" stik) pa se bo videlo po 10 sekundah ali je OK ali ni.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
Ja, to vem, dam gor eno 50W žarnico, samo potem bi moral dve uri zraven čakat, da bo nehala svetit
smile-1.gif

Pa še to bi bilo čez palec, če bi hotel primerjati dva akumulatorja med seboj.

Na zalost ni druge. Ce se napetost sesede, ko akumulator obremenis, potem ves samo to, da je cisto zanic. Ce se ne, pa ne ves ali je prvi ali drugi v boljsem stanju, dokler ni en prazen. Kakor jaz razumem, bi ti rad oceno kateri od dveh je boljsi in ne ali je en akumulator, katerega iams, zanic (to bi ze tako ali tako vedel
smile-1.gif
), do tega se pa ne da priti drugace. Testerji naredijo podobno, a ugibajo glede na karjsi cas, kolikor ga praznijo, da bo slo naprej po istem kopitu.

Dokler je akumulator dokaj nov, se to obnese, ko je enkrat star, je pa nezanesljivo (pomisli na stare akumulatorje v prenosnikih, zagotovo si kdaj imel kaksnega, kjer je baterija krepnila po 10 sekundah, ceprav je trdila, da je v dobrem stanju).