kako izbrati matično ploščo

jinetera

Pripravnik
7. sep 2007
552
9
18
Sem v fazi nakupa novega računalnika in izbrati moram le še ploščo.
Kaj gledat pri karakteristikah in možnostih plošč?
Procesor bo Intel i7.

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Prebrat kak test da ugotoviš kateri chipset je najboljši, ter ceno glede na potrebe. (wifi, število sata portov, število usb 3.0 portov..)

chancey

Pripravnik
26. apr 2010
460
3
18
odvisno koliko misliš dati za matično ploščo.
zakaj pa pravzaprav potrebuješ komp, ker i7 ima svoje specifike, ki se recimo v igrah ne poznajo.

če praviš, da boš imel i7, predvidevam da misliš 3770k, ker brez k se ti ne splača.
plošča naj bo obvezno Z77 zaradi navijanja, ostalo pa kot je rekel irCAR81, se pravi koliko želiš imeti sata portov, pci slotov(če boš šel na CF oziroma SLI),...

trenutno best value za moje pojme je tale MSI so pa tudi druge, odvisno od potreb
cool-1.gif

jinetera

Pripravnik
7. sep 2007
552
9
18
bo i7 3770S, ker ne mislim navijat. Gre se mi za čim več usb priključkov in vsaj 3x Sata3 (in to so redke plošče), ker mislim dat 3x 2TB diske v RAID 5.
Iger ne igram...bo za photoshop, coreldraw in video...
Chipset itak Z77...
wi-fi ne rabim...
LAN bom rabil 2 kartici, ampak itak lahko eno dodam...
No, ta plošča mi je kar všeč. Blizu 200€ sem itak računal.

jinetera

Pripravnik
7. sep 2007
552
9
18
Tole sem nabavil: Intel
Je ena redkih, ki ima 4x SATA3 priključke, ki vsi so poganjani z Intel čipovjem, tako da podpirajo RAID5.
Večina, ki jih ima več kot 2 SATA3 priključke so z Marvell čipovjem ali kaj podobnega, omogoča pa le RAID 0 in 1.

x1500

Zelenc'
13. jun 2008
11
0
1
Da ne odpiram nove teme, izkoriščam tole...

Zanima me kakšne izkušnje imate z Asrock ploščami. Včasih niso veljale za najbolj zanesljive, ne vem pa ali se jim je kvaliteta v zadnjem letu, dveh kaj dvignila. Sprašujem, ker iščem najcenejšo 1155 ploščo z e-sata priključkom in je najceneje, kar sem našel, model ASRock H77 Pro4-M. Je bistveno cenejši (ca 30 €) od prve naslednje opcije, ASUS P8H77-M PRO (gledam na dinokomp, mlacom, funtech). Za AMD se sicer najdejo bistveno cenejše ampak na AMD se ne spoznam niti me ne vleče v to smer, ker skušam sestaviti čimbolj varčen a še vedno dovolj zmogljiv "pisarniški" PC (verjetno kar Pentium G2120). Verjetno bi mi bila že MB s čipovjem B75 povsem dovolj, a v tem rangu očitno ni takih z e-sata...

Se priporočam za kakršnokoli mnenje na to temo
smile-1.gif

LP