Kako fotografirati... lunin mrk ?

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Zjutraj napovedujejo dobro viden popolni lunin mrk. Ker nimam nikakršnih izkušenj s fotografiranje tega dogodka, sprašujem izkušenejše, kako naj se spravim k temu početju. Za prvi korak vem: vstajanje ob 03.00, kako pa naprej? 4gB kartica je prazna, pet kompletov baterij napolnjenih, stojalo podmazano, ampak se mi zdi da samo to ne bo dovolj. Povejte, kako se to dela. Vem, da sem nekoč našel tudi en slovenski forum na to temo, ampak zdajle ga nikakor ne najdem.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Kakšen fotoaparat (oz. objektiv, če imaš SLR) pa imaš ?

Sicer pa je nekako takole
- zoom do konca (menda že samoumevno),
- ISO na čimmanj,
- zaslonko na področje največje ostrine (pri SLRjih je to nekje F8, odvisno od objektiva. Na mojem kompaktu je recimo 2.6)
- čas naj ne bo daljši od ~1-2sek (luna je namreč zelo hitra in se pri par sekundah že lepo vidi premik)

Če bi imel stojalo, daljši objektiv ter voljo za vstati tako rano, bi mogoče tudi jaz šel kaj poslikat
grin1.gif

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Hvala, pa imam nekaj tehničnih napotkov.
O svoji opremi sem že nekajkrat pisal na tem forumu, pa nisem hotel, da bi izpadlo, da se v vsaki temi ponavljam in "hvalim". Pentax K100D Super, objektiv Tamron 18-250/3,5-6.3, vse skupaj na stojalu.

AF verjetno odpade, MF pa na max.

Če ima še kdo kakšen nasvet, kar. Jaz pa grem počivat, bom pa še, preden grem na "teren" prečekiral nasvete.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
priporocam se, da, ako ti nastavitve fotoaparata to dovoljujejo, dvignes zrcalo, da je res minimalno motenj in vibracij med samo izdelavo fotke.
smile-1.gif
ni pa to nujno, seveda.

me pa zanima se ena zadeva - v Ljubljani, kam se najbolj splaca it slikat tako zadevo?

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Maksimalni čas je 1s, pri večjem se že zazna premik lune.

Ena sestavljena od zadnjega mrka v zaporedju 2 min, čas 2s, kar je bilo čitno preveč.
239869-9lun.jpg

Priponke

• 239869-9lun.jpg
    239869-9lun.jpg
    33 KB · Ogledi: 329

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Sem se nekaj zabaval. Vendar ko je bil popolni mrk sploh nisem nič videč če je bil iso na najmanj če sem ga pa dal na več pa si itak lahko predstavlate kakšna slika je bila.

lp

Darja

Zelenc'
19. feb 2008
27
0
1
Presneto... Jaz sem vse zamudila... Od treh naprej sem vahtala, pa so glih pri popolnem presneti oblaki srali...

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Po nekajurnem zmrzovanju in prihodu domov sem ugotovil, da stabilizacija in stojalo ne gresta skup.
bonk.gif

Za tak session bi moral imet tudi prenosnik s sabo, da bi sproti ugotavljal kaj gre narobe (pa inštruktorja).
Karkoli sem poskušal, mi nikakor ni ratalo. Če sem hotel skrajšati čas, je bilo treba dvignit ISO ali pa odpirat zaslonko. Skratka: neuporabni posnetki in zame nova izkušnja. Sem pa po dolgem času spet opazoval sončni vzhod , žal brez romantike.
grin1.gif

Evo, en neobdelan posnetek za skritizirat, da ne bo kdo rekel, da se samo izgovarjam:

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Ti si ja smešn. Kdo bo te to kritiziral :D

Memi ni nikak ratalo. Problem seveda ker niti stativa nimam ni mi je vse skup zelo troslo drugače pa rezultat .
Malo so še mi zadeve nejasne. Sem mel iso na nizko nisem nič videl. Če sem ga povečal pa slaba kvaliteta.

bemo sem že zeleni :D Se pa strinjam da bi rabo inštrukcije zraven. Drugače pa imel sem srečo, ker je bila luna glih nad mojo sobo in sem lahko kar ven iz sobe šel na balkon. In kar sproti dajal na računalnik. Lp

POLOM

No take pa so še kar dobre.

Nazadnje urejeno:

Darja

Zelenc'
19. feb 2008
27
0
1
Jaz sem pa samo finish uspela ujeti. Očitno je bila cela Slovenija jasna, razen močvirja.