Kako dobiti homolog. kartonček in ali ga rabi?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Torej stvar je taka: kolega je kupil avto letnik 1998, avto je bil nov kupljen v tujini in bil vožen v tujini nekaj časa (več kot 6 mesecev). Homo kartončka nima, ker ko je šel pred kratkim registrirat avto so mu rekli da ga ne rabi ker če je avto bil več kot 6 mesecev v zamejstvu ga ni bilo treba dat delat. Na tehničnih v so mu tudi v računalnik napisali pod opombe da je avto bil v zamejstvu in te stvari.
Torej: mu res ni treba imet kartončka? In če ga MORA imet, kje in kako ga naj dobi? Avto ni spremenjen nič, čist kot solza. Kakšen je postopek da ga dobi če mu je sploh treba ga imeti?

Če ga ustavi policaj in hoče imet homo kartonček, naj mu kolega samo razloži v čem je stvar? Lahko policaj to kako preveri da vidi da govori resnico? Pač kolega je že starejši in nebi rad imel preblemov s tem, pa sem se ponudil da bom vprašal tukaj.

Hvala
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Ta tvoj kolega je zdomec, ki je avto uporabljal za časa bivanja v tujini, potem pa se je skupaj z avtom vrnil v Slovenijo?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Ne, to je bil prejšnji lastnik ki je avto kupil v tujini in bil tam 6+ mesecev in se nato z avtom vrnil v SLO. Zdaj ga je pa moj kolega kupil od njega. Ko je šel kolega ga registrirat (prejšnji lastnik ga je odjavil), so mu rekli da homota ne rabi ker je avto bil 6+ mesecev v tujini in ko se je vrnil mu ni bilo treba delat homo. kartončka.

Pač kolega skrbi zaradi policajev da nebi kako kazen fasal ker ni nujno da bo policaj razumel oz. ne bo hotel nič slišat.

Zdej ali ga res ne rabi oz. naj ga gre delat in kako? Al naj pusti kot je in se vozi brez?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Pojma nimam, zdomci bojda ne rabijo homologacije pri vrnitvi v Slovenijo. In logično bi bilo, da če se avto proda naprej, zadeva ostane takšna kot je. Če so to potrdili na tehničnem in celo dodali opombo, bi jaz temu kar verjel.

So pa to samo moja ugibanja.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Če bi pozorno prebral debato, bi dojel, da zdomcem, ki se po začasnem bivanju v tujini vrnejo v Slovenijo in s seboj pripeljejo avtomobil, NI potrebno delat homologacije. Posledično tudi kartončka nimajo.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Da še tole malo obudim: OK pač njemu zdaj piše pod opombami da mu ni treba imeti homologacijskega kartončka. Kako pa je v primeru da gre z avtom v tujino? Recimo Hrvaška, Nemčija, Belgija itd. Mu tudi tam lahko rečejo naj pokaže homokartonček? Kako naj on potem enemu Hrvatu ali Belgijcu razloži o zdomcih, šestih mesecih itd.? Oni verjetno tega ne vedo? V opombe na računalnik v SLO pa verjetno tudi ne vidijo, še manj znajo slovensko. Torej kako je s tem v tujini?

Se da kako delat homologacijo iz nule? Ta zdomec je bil prvi lastnik avta, kolega je tretji, človeka ne pozna in niti ne ve kje v ITA je bil avto prvič registriran. Torej se da "iz nule" avto homologirat? Kot sem že rekel, avto je nedotaknjen, brez vsakih sprememb in dodatkov.

Hvala

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.420
402
83
Ljubljana
Citat:
Uporabnik dijo_porko pravi:
Homolomo kartončki so obvezni za avte, ki so mlajši od 31.12.1998.

LP

Pravzaprav Mlajši od 1.5.1998 za vse

in za vse ki imajo coc dokument izdan v tujini nglede na letnik

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Da še tole malo obudim: OK pač njemu zdaj piše pod opombami da mu ni treba imeti homologacijskega kartončka. Kako pa je v primeru da gre z avtom v tujino? Recimo Hrvaška, Nemčija, Belgija itd. Mu tudi tam lahko rečejo naj pokaže homokartonček? Kako naj on potem enemu Hrvatu ali Belgijcu razloži o zdomcih, šestih mesecih itd.? Oni verjetno tega ne vedo? V opombe na računalnik v SLO pa verjetno tudi ne vidijo, še manj znajo slovensko. Torej kako je s tem v tujini?

Se da kako delat homologacijo iz nule? Ta zdomec je bil prvi lastnik avta, kolega je tretji, človeka ne pozna in niti ne ve kje v ITA je bil avto prvič registriran. Torej se da "iz nule" avto homologirat? Kot sem že rekel, avto je nedotaknjen, brez vsakih sprememb in dodatkov.

Hvala

Greš do zastopnika za to znamko in si nabaviš homologacijski kartonček.

Splash

Fizikalc
1. sep 2007
442
49
28
43
Citat:
Sepravi greš v en pooblaščen BMW salon in rečeš da rabiš homotonček in ti ga dajo?

(Vem primer za Ford) Na summitu so mi ga dali proti plačilu, ko sem ga potreboval.

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Najprej probaj pri zastopniku ja.. Sam sem imel par let nazaj avto l. 97, in ga nisem dobil (sem rabil za predelavo, je bila le honda...
grin1.gif
), sem moral iti na UE, se mi zdi, da celo na UE 1. registracije.
Samo glede na to, da je avto iz tujine zna bit cel zaplet
smile-1.gif
ampak, če lahko podaljšuje registracijo, sploh pa, če ga je lahko 1. registriral na SLO table, ga pomoje ne rabi...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Sepravi greš v en pooblaščen BMW salon in rečeš da rabiš homotonček in ti ga dajo?

Dajo ti ga ponavadi nena. Ponavadi hočejo € za menjavo
wink-1.gif