kako deluje DVB-T

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.382
113
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
saj mogoče bom malo zabluzil, ampak nekaj mi ne gre čisto v lajšte... Gledam tele pinaclove zadeve:

http://www.domex.si/hauppauge/pctv/hpg23017.html

pa me zanima, kako ta reč deluje. Ali zadeva enostavno pobira podatke preko antene, ali je potrebno nanjo pripeljat kak kabel. Naslednja reč pa je, da me zanima, kaj bi se dalo preko tega gledat v vukojebini imenovani Jesenice. Ima kdo kake izkušnje?

Kako pa bi delovala ?
Preko antene dobi signal ... Saj vidiš da je poleg antena.
Če je signal bo delalo, če ga ni pa nebo.

Dr1m

Pripravnik
20. mar 2009
111
1
18
Goriška primorska
Obišči stran
Ne vem... me ne prepriča. Tolikšen denar za tako majhno napravico... hmmm
Če imaš denar da ga lahko "mečeš" stran, potem si ga nabavi in boš lahko poročal, ali se ga splača kupovat. V vsakem primeru pa če nimaš dovolj močnega signala ti brez zunanje (beri antene na strehi) antene ne bo naprava našla nič oz. ne bo programov!

podmornik

Pripravnik
28. mar 2008
55
0
6
blizu Nanosa
Najprej se prepričaj, da ima AAC dekoder za zvok, ker so si naši inženirji tega zamislili, ne pa standardnega, ki ga imajo trenutni TV digitalni sprejemniki.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
V vukojebini na jesenicama še ni dvb-t signala spljoh
tongue-1.gif
No in od takrat počiva v predalu...

Sicer pa:
http://www.rtvslo.si/dvb-t/moznost.php

Lp
Peter

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj se mi glede na karto zdi, da bodo morali postaviti še dodatne oddajnike, ki pri klasični televiziji ne bi bili potrebni? A je za DVB-T nujno potreben vidni kontakt z oddajnikom ali ne?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.555
113
EU
Ne, vidni kontakt ni potreben.
Jaz imam takšni primer, ko je breg vmes, in ne vidim ne Pohorja, in ne Sljemena (Ivanščice) na Hrvaškem.
V tem primeru moraš imeti antene priklopljene na ojačevalec in filter, ter kretnico, ki združi signale na en kabel.
Ojačevalec je izdelan po naročilu za točno določene kanale..
Lahko samo rečem "ton in slika, kot se šika"
zmaga.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
"Problem" digitalnih naprav je v tem, da ne poznajo šuma. Recimo če si lahko za enim hribom gledal tv z nekaj šuma (ker babici se je vseeno zdelo glavno da se nekaj vidi in nekaj sliši, da ni čisto odrezana od sveta), tega pri digitalnem signalu ne bo več. Ali slika bo, ali pa je ne bo. No, če vmes zmanjka signala, pride do napak, dobiš zelene kvadratke ja, ampak še vedno rabiš za začetek sprejema malo več signala. To da danes digitalna ne lovi tako dobro kot analogna pa je krivo tudi dejstvo, da še nimamo dovolj anten z digitalnim oddajanjem (kot mi je znano, je samo analognih še vedno precej več). Lahko le upamo da se bo stanje izboljšalo do konca prihodnjega leta
rolleyes-1.gif

(ali pa, da čimprej pride multiplex B, a so govorice nekam čudno potihnile)

Lp

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.382
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
"Problem" digitalnih naprav je v tem, da ne poznajo šuma. Recimo če si lahko za enim hribom gledal tv z nekaj šuma (ker babici se je vseeno zdelo glavno da se nekaj vidi in nekaj sliši, da ni čisto odrezana od sveta), tega pri digitalnem signalu ne bo več. Ali slika bo, ali pa je ne bo. No, če vmes zmanjka signala, pride do napak, dobiš zelene kvadratke ja, ampak še vedno rabiš za začetek sprejema malo več signala. To da danes digitalna ne lovi tako dobro kot analogna pa je krivo tudi dejstvo, da še nimamo dovolj anten z digitalnim oddajanjem (kot mi je znano, je samo analognih še vedno precej več). Lahko le upamo da se bo stanje izboljšalo do konca prihodnjega leta
rolleyes-1.gif

Lp

Šuma v pravem pomenu ne... Sedaj ti lahko deluje sekundo naslednjo sekundo ne itd... Lahko ti vmes prekine za kakšno sekundo tako slika ali zvok...
wink-1.gif

Mux B se že poizkusno oddaja... Na Pohurju recimo na 67 kanalu...

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
rolleyes-1.gif

Lp
S tem da je pri DVB-T dovolj že nekje 5% signala, medtem ko je še 10% pri analognem pomenilo "bele in črne mravlje, ki se tepejo na zaslonu"

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
poglej na dealextreme, tam sem videl podobne stvari za nekaj USD, baje ni poštnine, dobiš pa v roku dveh tednov direktno iz kitajske, da pa ni carine mora biti pod 20usd oz tam nekje (take dvb-t napravce imam pa v spominu da so pod 10usd, sam ne me čist za besedo držat ker sem slučajno enkrat to videl)

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
bom to temo kar še za eno drugo vprašanje uporabil...
čez vikend sem pri starših mal gledal tv in sem dal iskanje kanalov, našlo je tiste analogne ki jih lovi prek klasične antene in še 8 slovenskih digitalnih programov (ni kabeljske, ni ip televizije, ni satelitske, samo tista klasična antena na strehi) ko pa hočem gledat tiste (digitalne) programe je pa črna slika
ko so kupovali tv je prodajalec v big bangu rekel da ko bo na voljo digitalni signal bo treba kupiti neko pcmcia kartico da se jih bo dalo gledat
ali kdo ve kje se dobi taka kartica? in kako to deluje...
model tvja je LG 32lg3000-ZA

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Verjetno govorijo o usb dvb-t tunerjih iz Kitajske. Tisti so res po par €. Sam sem pred časom naročil enega. Delal je super 2 meseca potem pa izdahnil.

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
Citat:
Uporabnik tommas pravi:
bom to temo kar še za eno drugo vprašanje uporabil...
čez vikend sem pri starših mal gledal tv in sem dal iskanje kanalov, našlo je tiste analogne ki jih lovi prek klasične antene in še 8 slovenskih digitalnih programov (ni kabeljske, ni ip televizije, ni satelitske, samo tista klasična antena na strehi) ko pa hočem gledat tiste (digitalne) programe je pa črna slika
ko so kupovali tv je prodajalec v big bangu rekel da ko bo na voljo digitalni signal bo treba kupiti neko pcmcia kartico da se jih bo dalo gledat
ali kdo ve kje se dobi taka kartica? in kako to deluje...
model tvja je LG 32lg3000-ZA

aja pozabil sem še napisat da pri digitalnih programih piše "hd storitev"
mal googlam pa sem našel neke pcmcia kartice ki omogočijo da lahko gledaš mpeg4
a je to mogoče to? je kdo imel kaj podobnega?

elth

Pripravnik
20. avg 2007
417
24
18
Kavčke
Mene pa zanima s katerim programom-kodekom lahko gledam mpeg4?Imam pa tv tuner gigabyte u8000.Čuda programov sem že zmetal na prenosnik,vendar uspeha ni.