Kaj rečt ččloveku, ki je na smrtni postelji?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Torej, kot v naslovu. Gre se za mojo teto, z njo se razmem zelo dobro, grem pa danes k njej v bolnico, nekak se poslovit....bojim se, da bom ob samem dejanju zmrznil, ker ne vem, kaj bi ji rekel....
Dejstvo pa je, da so ji štete ure, dnevi.
hvala!

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Povej ji, naj se ničesar ne boji in da bo kmalu spet videla svoje bližnje in da se tam spet srečata.

Podobno sva midva, s punco, tolažila, še komaj zavestnega njenega dedka, ki je umrl mesec, dva, nazaj. Tisto noč je odšel.

Če imaš čas, si preberi knjigo 'Usoda duš' in boš razumel.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Ahm,težka situacija...mogoče: nekoč se srečamo...nikoli te ne bom pozabil
roza.gif

Je pa seveda odvisno kak tip človeka je,kako je to sprejel-a,npr. očetu bivše ki je imel raka, njemu niso povedali,bil je pa človek izjemne volje,preprost kmečki človek,ampak enkrat ko je že kar nekaj časa ležal mi je ko sva bila sama v sobi rekel "veš, če bi imel revolver...", no takrat sem tudi jaz "zablokiral" res nisem vedel kaj naj, ker na splošno ni deloval tak...
Kakorkoli...drži se&srečno.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Hvala, vendar časa za prebrat knjigo nimam, saj grem danes, čez pol urce k njej. Sama še ne ve v kolk hudem stanju je, zatorej ji ne morem, vsaj mislim tako, rečt, da bo kmalu videla svoje bližnje....ne vem, nimam izkušenj tu, pa želim si, da jih ne bi imel, ampak tko pač je...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Če si ji blizu, boš ko boš tam vedel, kaj reči. Če ne, boš pa molčal. Tudi molk so besede.
Mislim, da ne gre igrati in pripravljati govore. Mogoče se boš spomnil kakih lepih skupnih doživetij. Pravzaprav mislim, da ni pravila in da ti drug ne more dati pravega nasveta. Bodi to kar si.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.593
1.273
113
prepusti se samo..... ti bo že ona pomagala in postavila začetna vprašanja..... lahko se razvije čisto normalen pogovor
mah... ne moreš kaj takega v naprej planirat
frown-1.gif

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Predvsem ji daj vedeti da jo imaš rad in če ve da se ji približuje konec jo povprašaj kako ji lahko pomagaš, če pa ne ve pa glej, da se ne izdaš, da karkoli veš. Poskusi se ne predajat preveč čustvom -ohranite dostojasnstvotako njeno kot vaše- ker če bo videla da trpite vi ne bo ravno srečna zaradi tega. Če veruje ji preskrbi duhovnika - so precej usposobljeni za take stvari.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Predvsem se najprej diskretno pozanimaj pri svojcih, če se sploh zaveda svojega stanja in predvsem prognoze... Ne poznam vaše družine in situacije, ampak marsikdo umirajočemu iz kdovekakšnih razlogov to prikriva. Poleg tega tudi morfij vzame svoj davek kar se tiče lucidnosti.

Vse ostalo pa je - odvisno od človeka in situacije. Na tak pogovor se enostavno ne moreš pripravit. Če sta v zelo dobrih odnosih, bo tako ali tako najbolj pomembno, da boš tam... ne toliko kar rečeš.

Za zgodbice o posmrtnem življenju pa sam preceni, če so zanjo primerne...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vidim, da si že napisal, kar sem predvideval glede zavedanja stanja...

Najverjetneje je potem tudi morfij navit do konca in verjetno na postelji ne boš srečal osebe, ki si jo poznal, ampak samo njeno bežno senco. Pač spoštuj voljo svojcev in se ne spuščaj v te teme...

Obiski na smrtni postelji so tako ali tako bolj namenjeni tistim ki ostajajo kot tistim, ki odhajajo.

Srečno.

Aja... in ne želi si, da bi imel izkušnje pri teh stvareh...

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Hvala, vendar časa za prebrat knjigo nimam, saj grem danes, čez pol urce k njej. Sama še ne ve v kolk hudem stanju je, zatorej ji ne morem, vsaj mislim tako, rečt, da bo kmalu videla svoje bližnje....ne vem, nimam izkušenj tu, pa želim si, da jih ne bi imel, ampak tko pač je...

Najvec bos naredil s tem ko nebos dramatiziral. Zberi pogum in se "obnasaj" kot da je vse ok. Povej kaj vspodbudnega in je to to.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Torej, kot v naslovu. Gre se za mojo teto, z njo se razmem zelo dobro, grem pa danes k njej v bolnico, nekak se poslovit....bojim se, da bom ob samem dejanju zmrznil, ker ne vem, kaj bi ji rekel....
Dejstvo pa je, da so ji štete ure, dnevi.
hvala!
ti nič nezavidam...z mojega stališča....vse bi dal dda bi imel pol leta nazaj vsaj možnost to naredit....pa je nisem imel.....umrla mi je mami....žal dejansko na mojih rokah.(oživljanje ni pomagalo)....časa za poslovit ni bilo....nevem mogoče bi bilo težje....samo pravim...dzej ko razmišljam bi vse dal da bi se lahko poslovil....

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ponavadi poskušam biti z njim, kot ponavadi. Naj človek začuti (še zadnjič) odnos in pogovor kot ga je vajen.
Vzpodbudne besede (čeprav oba vesta kako je). Poskušaš povedat kako rahlo smešno stvar. Tolko, da morda dobi še nasmešek na usta, ne pa pretiravat.

Najhujše je pa, ko se poslavljaš. Ko veš da ga verjetno vidiš zadnjič in čustev ne moreš več skriti. Najboljše je, da v takem trenutku pride k njemu drug obisk. Tebi je lažje, njemu pa še bolj.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.603
1.131
113
Titograd
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Če si ji blizu, boš ko boš tam vedel, kaj reči. Če ne, boš pa molčal. Tudi molk so besede.
Mislim, da ne gre igrati in pripravljati govore. Mogoče se boš spomnil kakih lepih skupnih doživetij. Pravzaprav mislim, da ni pravila in da ti drug ne more dati pravega nasveta. Bodi to kar si.

Natančno tako, najboljša "priprava" je brez priprave........

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Pred tremi leti smo se na božični večer tako poslavljali od moje babice. Tu je sicer situacija malo drugačna, saj je (predvidevam) tu veliko bližje razmerje kot v tvojem primeru.

Pri človeku, ki umira in ne zmore več komunicirati je sama prisotnost, mislim, da več kot dovolj. Njen pogled je povedal vse, telo je bilo na pol mrtvo, duša in volja pa sta se v očeh še videli, a telo ni zmoglo. Pozdrav je bil tih, le s pogledom a mislim, da nam je vsem prebrala misli. Problem so le naša čustva, kot je povedal že pediater.

Kako bi/bom reagiral v naslednji podobni situaciji ne vem...

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Enako je bilo pri meni pred 4 in pol mesci. Večinoma smo molče komunicirali.
"Načrtovanje govora " v takih situacijah ne pride v poštev, pač se prepustiš toku al kako bi temu človek rekel...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Imel identično situacijo, ko smo samo čakali klic z bolnice,... Bil na obisku par dni pred smrtjo, itak zmrznil, ampak
je to takrat pomoje najbolj pametno, itak nimas kaj za povedat, objem in solza povesta več kot cela knjiga besed,...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Vsem hvala za ideje. Sam sem se samo bal, da bom zmrznil ob pogledu na njo, saj fizično zgleda zelo slabo. Ampak sem se zadržal...moj obisk je bil relativno kar dolg, sva se pogovarjala o vsem(kolikor sva se lahko, saj je bila meddrugim na kisik maski), vmes se je tudi malo nasmejala. Bilo je pa težko ob slovesu, lahko samo za danes, ali pa za vedno. Tudi sama ve, čuti da bo počasi odšla.
Ima pa Amiloidozo in je že kar lepo napredovala, tekočina v pljučih...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
uf pljuča......nisem izkusil, sem samo "slišal"
sicer pa poleti sem imel odličnega tasta en mesec "doma" na smrtni postelji...
Dokler je še bil mobilen po hiši je še blo, ko je obležal je bilo pa vsak dan težje.... na koncu bi ga najraje predoziral z morfijem. Na srečo se je prej poslovil kot pa jaz živce izgubu

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
bad mi je za vse, ki ste to dali skoz. jaz sem dal v življenju dve smrti ljubljenih oseb..ene zelo blizu, ene malo manj. pri prvi sem bil froc in zavednaja ni bilo, pri drugi me je pokosilo.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.