Kaj narediti?

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
V podjetju so se odločili, da za delo, ki ga sedaj opravlja cca 10 oseb najamejo podizvajalca. Večina teh oseb je zaposlenih za določen čas in sedaj jim je ponujena možnost, da se pod istimi pogoji zaposlijo pri podizvajalcu, ki je dolžan sprejeti te delavce. Druga ponujena možnost pa je preusmeritev na drugo delovno mesto v okviru podjetja a za to delovno mesto je potrebno kandidirati in ni nujno, da je potem oseba izbrana.

Zanima me, kakšne so pravice delavca, če se ne odloči niti za prvo, niti za drugo varianto?!

Upam, da sem napisal dovolj jasno...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Moje laično mnenje:

Izgubi službo in lahko poišče novo ali se prijavi na zavod.

Brez odpravnine in/ali nadomestila za brezposelnost.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Citat:

sedaj jim je ponujena možnost, da se pod istimi pogoji zaposlijo pri podizvajalcu, ki je dolžan sprejeti te delavce.
Torej podpis druge pogodbe, prekinitev prve, in dela naprej.

Citat:

Druga ponujena možnost pa je preusmeritev na drugo delovno mesto v okviru podjetja a za to delovno mesto je potrebno kandidirati in ni nujno, da je potem oseba izbrana.
Torej kandidira in če je izbran, podpiše novo pogodbo. Če ni izbran, dela enako, kot do sedaj.

Citat:

Zanima me, kakšne so pravice delavca, če se ne odloči niti za prvo, niti za drugo varianto?!
Če se ne odloči za spremembo, dela enako kot do sedaj.
Če se ga delodajalec hoče znebiti, mu mora dati redno odpoved --> odpravnina, nadomstilo na zavodu.

Vrsho

Pripravnik
28. jan 2008
633
4
16
41
Šentvid pri Ljubljani
Obišči stran
Citat:
Če se ne odloči za spremembo, dela enako kot do sedaj.
Če se ga delodajalec hoče znebiti, mu mora dati redno odpoved --> odpravnina, nadomstilo na zavodu.

Enakega dela ne bo več možno opravljati pri delodajalcu, saj se delovno mesto ukinja.

Kako pa je recimo z odpravnino, če je delavec zaposlen za določen čas? Mu pripada? Na podlagi česa se izračuna višina odpravnine? Pogodba pa je sklenjena do jeseni (s točnim datumom ne razpolagam).

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
po moji logiki ne more biti odpravnine pri zaposlitvi za določen čas v kolikor le ta poteče. V kolikor pa je še veljavna pa bi odpravnina morala biti. kako se jo izračuna pa žal ne vem.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Ups, sem spregledal tisto za določen čas.
V tem primeru je za delodajalca najceneje (sploh če je do poteka pogodbe le še nekaj mesecev),
da enostavno plačuje plačo (četudi za nič dela), in nato ne podaljša pogodbe.
Če prekine pogodbo za določen čas se šteje enako, kot da prekinja pogodbo za nedoločen čas (odpravnina,...).
Je pa en hakelc, da če po poteku pogodbe zaposleni pride na delo in dela naprej,
se zaposlitev prekvalificira v zaposleitev za nedoločen čas.