Kaj namesto teflonske ponve

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Tefal teflonsko ponvo (premer 22cm) bo zgleda potrebno počas zamenjat.
S teflonom sem drugač full zadovoljen, sam z vidika zdravja me mal bega, kolk je res in kolk ni
confused-1.gif


Torej iščem alternativo, kjer še vedno lahko pečem skoraj brez olja.
S keramično Delimano nisem bil zadovoljen.

100€ za ponev, dam pa samo, da mi jo pridejo na dom pedstavit in v njej lahko tudi sam probam, pa 10let garancije in da dela na vseh štedilnikh in da jo lahko perem v pomivalcu
evil.gif
 

Floki

Guru
6. sep 2007
10.107
3.161
113
Teflonske posode bo po zakonodaji potrebno umaknit iz prodaje do leta 2015 zaradi strupenega premaza (rakotvornega) oz spremeniti njen premaz.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Teflonske posode bo po zakonodaji potrebno umaknit iz prodaje do leta 2015 zaradi strupenega premaza (rakotvornega) oz spremeniti njen premaz.
Najbrž, ja.
hysterical-1.gif


Drugače pa čez teflon ga ni. Če si zaskrbljen nad zdravjem, potem ne reži z nožem po njem in ne segrevaj ponve nad 350°C (samo takrat bo skurjen teflon še najmanjša težava). Pa kupi kvalitetno ponev, za 40 evrov dobiš vrhunske ponve od Tefala, ki jih ne spraskaš zlepa.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.675
113
Tako je. Teflon je zajeban, če ga prismodiš ali pa še bolje zažgeš. Takrat se tvori nič kaj prijazen HF
evil.gif
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
"zasmodit" ga je težko, ker je bolj malo olj in vod, ki bi bile obstojne do 350°... in če si šnicl spečeš na taki temperaturi, te tudi HF bolj malo skrbi :D
 

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
pa mislim, da se tudi keramične precej razlikujejo po ceni in kvaliteti. Valda se da dobit za ugodno ceno dovolj kvalitetno. Jaz sem kupil tako na mimovrste, sicer ne izgleda ravno top quality ampak je pa po 2 letni uporabi še vedno cela in po temu sodeč dokaj kvalitetna. Teflon pa tudi mene malo moti iz vidika strupov kaj pa vem...
smirk-1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.675
113
Citat:
Uporabnik Zetor5011 pravi:
"zasmodit" ga je težko, ker je bolj malo olj in vod, ki bi bile obstojne do 350°... in če si šnicl spečeš na taki temperaturi, te tudi HF bolj malo skrbi :D
O gre, gre. Prazno ponev na polno prižgan plin, ti pa greš na wc odtočit in se še malo vmes kje zahaklaš
grin1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Katunga pravi:
ampak je pa po 2 letni uporabi še vedno cela in po temu sodeč dokaj kvalitetna. Teflon pa tudi mene malo moti iz vidika strupov kaj pa vem...
smirk-1.gif
Moja Tefalova vok ponev, uporabljana vsakodnevno, je po dveh letih kot ravnokar iz trgovine (res, da sem dal "kar" 40 € zanjo - to je proti raznim Zepterjem okoli nič), pa je kaj dosti ne pazim. Z nožem res ne grem po njej, je pa navadna vilica uporabljana bolj pogosto od lesene žlice.
Če pa kupuješ neke noname kitajske nonsticky ponve za 5 evrov, no tukaj pa res ne veš, kaj je to. Kakorkoli, vsaka prižgana hrana da od sebe več strupov kot teflon ponev v celem njenem življenju.
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Mogoče sem malo preveč ciničen ker teflonske posode (ne s teflonsko prevleko, ampak cele iz teflona) uporabljamo v avtoklavih ravno zaradi tega, ker so inertne in se pri normalnih temperaturah z njimi ne dogaja nič... pri proizvodnji ponev pa lahko zajebejo samo to, da se coating slabo prime podlage - potem ga pač ostrgaš z žlico dol (skupaj z jajci) in poješ, pa se še vedno ne zgodi nič, ker gre skozi človeka kot žaba skozi gosko (je pač inerten in T je kar nizka v ljudeh :D). Edini problem nastane, ko gre temperatura preko mejne => za PTFE sem delal največ do 275° in je bilo BP.
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Zanimivo. ko sem pred leti gledal How its made, so meli ravno izdelavo teflonski ponev in so omenili, da četudi se teflon spraska, to zdravju ni škodljivo oz. ti delci, če bi jih pojedli...Kaj več se v to nisem poglabljal, očito pa je resnica malo drugačna.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.111
4.080
113
Zaužiti delci teflona so toliko stupeni kot če poješ jogurtov lonček. Skratka gre skozi prebavni trakt in pride v povsem nespremenjeni obliki nazaj ven. Stupenost = 0.

Če mislite da je telfon strupen na tač način potem samo namig da se v vodovodih uporablja taka in drugačna telfonska tesnila. Tudi v veliko drugih sferah je teflon čisto vsakodnevno uporabljen material.

Glede hlapov, teflon (komercialno ime za material PTFE) je kot vsak material sestavljen iz več elementarnih komponent ena od njih je fluor. Ko se telfon segreje dovolj da se začne razpad se lahko spošča fluor in spojine v obliki plinov. Ampak večina posode vsebuje razne plastične ročaje in podobno (ponavadi kloridna osnova) in če tisto pregreješ je ravno tako strupeno. (kot je bilo že omenjeno, uparanjenje teh spojin se začne pri visokih temperaturah ki jih normalno kuhanje ne doseže)

Pa kvaliteten telefonski premaz je večslojen in zgornji sloj je posebno odporen na mehanske vplive, torej dokler posoda ni totalno zdrsana ne bo veliko stupenih snovi hlapelo tudi pri zelo visokih temperaturah.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
danes dobil na mail;)

Ste zadovoljni z nakupom vaše nove teflonske ponve? Teflon povzroča motnje v delovanju hormonskega sistema in je dokazano karcenogen. Posezite raje po ponvi iz nerjavečega jekla. Toda pozor! Manj kvalitetne železne posode lahko vsebujejo velik odstotek niklja, ki je celo bolj strupen od živega srebra. Vedite, da se med kuho te kovine lahko prenašajo na hrano. Trik: vzemite s seboj magnet. Če se bo prijel na posodo, potem je vsebnost niklja zanemarljiva in je kvaliteta v redu.
 

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Sem mislil da je resno vprašanje, ne še en topic na verižna pisma o škodljivosti zobne paste in da perimo z oreščki in podobna sranjca...

- PTFE ( = Teflon (tm)) je neškodljiv do kritične temperature, ki je med pripravo hrane nikoli ne dosežete.
- tudi če ješ teflon s tavelko žlico, je nestrupen (razen če te potem segrejejo na 300°C, samo potem imaš druge probleme)

Tako da lahko gre debata v smer chem-trailov, lahko pa se o čem resno menimo, recimo za analizo kakšne "keramične" ponve...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.111
4.080
113
To o dokazani kancerogenosti je itak največja laž.

Recimo tako, saje so dokazano kancerogene, saje so več ali manj ogljik, ogljik je kancerogen, vse kar vsebuje ogljik je kancerogeno, 90% stvari na zemlji je kancerogenih vključno z zrakom ki vsebuje ogljikov dioksid.

Za ljudi ki nimajo osnovnšolskega znanja kemije, preveč časa preživijo na raznih FBjih in mailu potem pridelajo take polresnice.

Isto je s teflonom.

Seveda ne pozabimo da je resnično malo kancerogen tudi en kup hrane ki jo pojemo, da ne govorimo o razvadah kot so cigareti in alkohol ki so visoko kancerogeni (verjetno na gram snovi bolj kot pa telfon).

Ampak ja nazaj v kameno dobo, jest samo zelenjavo in furat new age zdrav image!
tongue-1.gif