Kaj menjati? (avto stoji par let)

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Zdravo.

Imam na voljo avto za par €, ampak je avto stal 7 let v garaži
crazy1.gif

Gre se za AR 145 /146 95-96l. 1.6 Boxer

Se to sploh splača rihtat?

Velik servis, zavore (diski, olje, ploščice..) , potem ležaji so zihr hin... akomulator...hm
Kaj še?
Svečke... skratka, kaj menite.

Se mi v to sploh splača vlagat ko so cene tm okrog 500€ na a.netu?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Pred zagonom bi menjal olje in filter (akumulator je tako zanič). Potem bi ga vžgal, nato pa dalje..zavore bodo za očistiti, hladilna je vprašanje. Ležaji katere si mislil? kolesna? ne vem, zakaj bi bila zanič..

Ne vem kaj vlagat nima smisla, ker nikoli ne veš, kaj mu fali v naprej..razen, če nima senti vrednosti.
wink-1.gif

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Ja, kolesni ležaji. Baje ko stojijo dolj časa na enem položaju se posedejo in niso več dobri.
pa na gume sm pozabu
rolleyes-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
ti samo olje in filter menjaj pa na probefar. če ti takrat jermen vtrga pač jebat ga.
in če je na probni vse ok. menjaš še zobati jermen in voziš veselo dalje. ne menjuj po nepotrebnem ležajev in tega. če so hin boš slišal, če neboš so ok.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ležaji se ne posedejo. To je tako kaljeno, da glava boli in od 250kg, ki je pritiskalo gor, ne more bit nič. Bo pa glavni zobati jermen verjetno za zamenjat, pa napenjalci in vodna črpalka.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.376
5.648
113
Bremze samo razdri in zrihtaj vodila...rjo bodo ze same zgubile...

Spucaj pesta da ne bo treslo med bremzanjem in to je to...ostalo so pa ze povedal...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
A ni alfa kraljica odstavnega pasu?
Gume znajo biti jajčaste, če so 7 let bile nepremaknjene. Aku boš moral menjat.
Še olje in filter. Pa drži pesti, da ima bencin v rezervoarju še kaj lastnosti za katere je namenjen.
Na tehničnega moraš uradno z avtovleko se mi zdi.
Sem pred 20 leti na podoben način zalaufal Škodo 120?Samo aku zamenjal in gasa v hosto in travnike.

tony

Guru
23. jul 2007
9.742
1.527
113
Zamenjaj gumice v zavornih čeljustih, obenem boš videl tudi stanje batkov v čeljustih. Če niso 100% kot špegu (so rjavi ipd.) jih zamenjaj.

Kakšno je stanje ostalih gumijastih delov zavornega sistema pa ne vem...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.376
5.648
113
Tako je...bremze so pred jermenom na ventilih in ostalimi stvarmi...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ne paničari že v naprej.

Obvezno itak gume, ter redni servis (filtri + olje) ter akku (da pa ne padeš prec v stroške...pa napumpaj te gume..za test bojo OK, dobi star akumulator ali teba probaj nafilat, le olje na vsak način zamenjaj in oljni filter..zračni tudi če piko počakaš z njim)

Potem ga spraviš k življenju pa se vidi zakaj se gre.

Načeloma bi mogla zadeva špilat.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Prvo: Hvala vsem!

Glede ležajev: Alfa forum pa še en mehanik mi je na to namignu.

Akomulator itak pa zavore, avta sploh še nisem videl a zgleda baje kot "nov"
wink-1.gif

Konc koncev pa kot je že nekdo napisal, preizkušnjo gor pa do mehanika pa naj pregleda na dvigalu cel avto.
Sem pa na hitr preletel tudi to TEMO pa vidim da ni nujno menjat vse takoj.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Glede lezajev je to pomojem mozno pri aftermarket firmah, men se je to zgodilo baje zaradi tega ker je avto stal pol zime. Pac lager unicen avto s epa ni vozil. Tokrat sem sel na SKF pa da vidimo. Ceprav je vedno problem samo na eni strani tko da bog si ga vedi ce ta omenjen problem pije vodo.

Zanima me pa drugace ce imas avto dlje casa parkiran ali se ga da kako drugace shranit kot da je z vso tezo na kolesih? Da bi ga recimo polovicno dal na neke klocne da gume nimajo kompletnega pritiska in ali je to seveda potem dobro za karoserijo oz prag da ima tak pritisk dlje casa? Cist na klocne dvomim da je vredu, kvecjemu dolocen procent celotne teze.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Zakaj pa ne? Karoserija se zvije kolikor se ob dvigu. Ta posedanja morajo biti v elastičnem območju, kar pomeni da ko pritisk popusti, se vrne v osnovno stanje. Mogoče je problem če je karoserija prerjavela, ampak časovno tudi ni in ne more biti bistvene razlike - zdrži ali pa ne.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ležaj kvečjem zariba ker je stal... da bi postal jajčast pa še nisem slišal...
Ma kakšen zaribal neki? Od stanja pri miru?
Ležaj lahko v primeru dolgotrajnega mirovanja crkne edino če je že tako ali tako pri koncu. Beri: je v ležaj že vdrla voda....