Kaj kupiti - digitalci?

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Preseneča me, da še nihče ni zastavil takšne teme. Bom pa jaz začel.

Odločam se za nekaj amaterskega s čimvečjim zumom. Predvsem me zanima široki kot. Po podatkih, ki sem jih izbrskal, mi še najbolj odgovarja Olympus SP-550 UZ. Vendar sem v zadregi. Prihaja nov model in sicer SP-560 UZ. Naj počakam ali bi naj vzamem 550. Počakam lahko še kak mesec in pol.

Ali sploh kdo uporablja 550? Ga lahko kdo pograja ali pohvali?

Po izjavi znanca, profesionalca, imajo Olympusi najbolj verno reprodukcijo barv. A drži ta trditev?

Uporaba: Precej bo fotografiranja hitro premikajočih se objektov zunaj (npr.: motokros), veliko pa tudi v zaprtih prostorih (Avtoshow Lj
grin1.gif
). Še najmanj bo družinskih slik.

Še nekaj + in - za 550:

+ ogromen zoom in široki kot (pri 560 so začeli celo s 27 mm)

+ AA baterije

+ dvojni stabilizator slike

+ 15 posnetkov na sek

+ 6,4cm LCD

+ cena

- xD kartica

- fiksni LCD....

... še kaj ?

Edit: cena za 550 znaša 399€, 560 pa bo 510€, dobava predvidoma v začetku oktobra

Nazadnje urejeno:

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
Živjo!

Glede na uporabo, kjer je potrebna hitrost ter nizek nivo šuma, ti predlagam DSLR. Sicer bo kakih 300 EUR dražje ampak bo vsaj ta prava stvar. A si že kdaj zabijal žeblje s šraufencigerjem?
Katerega boš vzel je na tebi. Pentax K100D je zelo ugoden trenutno (če se ga še kje dobi) ali pa kaj rabljenega.
Če vseeno želiš ostati pri kompaktih pa glej modele z mehanskim zoom objektivom. Uporaba le-tega je precej hitrejša od elektronskega zooma. Te bo pa ob živce vseeno spravljalo dolgotrajno ostrenje.

lp

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Še to mu povej, da se z nabavo DSLRja stroški šele začnejo.

"Spodoben" zoom objektiv za DSLR je od 1200€ naprej.

EDIT: najbolj verno reprodukcijo barv pa ima baje Fuji. Vsak tako pravijo.

Nazadnje urejeno:

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
No, povsem zadovoljiv objektiv dobiš tudi za 400-500 EUR, recimo Tamron. Se pravi Pentax K100D za 550EUR + 18-250Tamron za 500EUR pa je 1100 EUR vse skupaj.

Fuji 9600 pa stane 500 EUR.

OK, 600 EUR razlike
redface-1.gif

Sam ga bo pa z Fuji glava bolela, ker mehansko ni preveč hiter (napram DSLR) in tudi uporabniški vmesnik je počasen (neergonomsko razporejene funkcije in tipke, zopet napram DSLR).

Za slikanje športa je to pomojem ključnega pomena.

Fajn bi bilo, če bi si kje lahko sposodil kakšnega od močnejših trotelc (9600, 550) in poskusil. Za 600EUR se splača.

lp

Nazadnje urejeno:

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
> No, povsem zadovoljiv objektiv dobiš tudi za 400-500 EUR, recimo Tamron

Sej se hecaš ane? Seveda bo s tem v temi naredu dobre posnetke. In potem daš zravn 18-250 tamrona za spodoben objektiv hehe
smile-1.gif

Ok pa naj bo dosti prepucavanja. Nasvet si mu dal dober, vendar je pred vstopom v DSLR marsikaj prebrat, da nisi nato razočaran
wink-1.gif

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Tale tvoj zadnji stavek mi je še najbolj všeč. Zadane bistvo.
grin1.gif

Vsekakor imam namen čez nekaj let zamenjat za DSLR, zaenkrat bi pa ostal kar na trotl kameri. Saj nekaj izkušenj imam, vendar daleč premalo, da bi se zdajle kar na vrat na nos vrgel v stroške za nabavo DSLRja. Trenutno sem pripravljen vstopit v ta hobi s kakimi 600 € in za ta denar bi rad dobil zadevo, katero ne bom po nekaj neuspelih poskusih vrgel v kot. Mogoče bi bilo res smiselno, da se osredotočim na športne posnetke. Za hostese slikat so tud trotlce po 150€ dobre
tongue-1.gif

Se pravi: rabim velik in hiter zoom, stabilizator slike, AA baterije so obvezne, če ima pa še SD kartico, bi blo pa sploh super. Kateri je tak?

V zamenjavo grem zato, ker je solastniški S1 IS izpustil dušo (nihče kriv), prav tako tudi ena Praktica za 100€. Sposojat si pa tudi ne moreš stalno. Sej se bom tudi sam potrudil in preiskal e-fotografijo in dpreview. Moti me edino, ker objavljajo prispevke od proizvajalcev. Načelno se raje pogovorim s človekom, ki zadevo uporablja in ima izkušnje.

iskalec

Pripravnik
30. avg 2007
78
1
8
Marsikdo je razočaran, ko kupi DSLR, ker slika na prvi pogled ni tako všečna kot pri kompaktih. Dejstvo je, da imajo kompaktni fotaparati vgrajene algoritme, ki naredijo slike preprosto lepše, kot so v resnici (bolj zasičene barve...) - brez nadaljne obdelave. DSLR pa v slikah ohrani mnogo več informacij (sploh, če slikamo v RAW-u). Zato je en pomemben dejavnik pred nakupom DSLR-ja, če smo pripravljeni, da bomo slike še dodatno obdelovali.
Drug dejavnik se mi zdi odzivnost aparata. Tu DSRL vsekakor vodi.
Tretji dejavnik je kombiniranje aparata z dodatno opremo (objektivi, bliskavice), s katero se področje uporabnosti močno razširi.Kompakta kupim in uporabljamo v glavnem takšnega, kot je. Če pa smo kupili DSLR, se možnosti zapravljanja za opremo šele začnejo (itak običajno prodajajo samo body ali v kitih s cenejšimi objektivi).
Moj nasvet je: če nekdo ne ve, kaj naj kupi, naj kupi kompakta. (Kdor do danes ni fotografiral, se jutri še ne bo začel ukvarjati s fotolovom ali športno reportažo.) Slike s počitnic na morju ali rojstnih dnevov bodo običajno prav tako lepe kot iz DSLR-ja. S kompaktom se bo naučil slikati in bo tudi spoznal njegove omejitve. Vložek v kompaktni fotoaparat bo naložba v učenje. Ko bo ugotovil, da mu ne zadošča več, bo tudi vedel, kaj je bolj primerno zanj, kompakt pa mu bo ostal za rezervo kot drugi aparat.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
V temi ne bo niti s kompaktom naredil fotk.
Kaj pa je narobe s Tamronom? Menda je povsem zadovoljiv, sploh za ljudi, ki želijo imeti performanse DSLR-jev ne želijo pa investirati v številne objektive. 18-250mm je razpon, ki pokrije 99,99% vseh potrebnih goriščnic.
Ne vem, a je treba v DSLR nujno zapravit 5.000EUR, da lahko narediš kvalitetno fotko? Dobre fotke ne naredi kvalitetna oprema ampak fotograf.

Sicer pa DSLR dela "boljše" slike kot trotelca, je pa mogoče treba to v nastavitvah predhodno nastavit. Trotelca zna delat pa samo "dobre" slike.

lp

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Bom še malo počakal in potem podelil zvezdice. Vsi ste jih zaslužili. Marsikaj mi je več jasnega.

Danes sem šel malo v akcijo. V BigBangu imajo na zalogi SP-550 UZ in S5 IS. Idealna prilika za primerjavo. Oba aparata sta imela tovarniške nastavitve. Najprej me je zanimala ergonomija. Oly krasno pade v roko, precej bolje od S5. Prava razlika med aparatoma se pokaže pri ostrenju, tu pa Oly pogori na celi črti. S5 je mnogo hitrejši, to pa je zame zelo pomemben faktor. Pa še nekaj prednosti za S5 sem našel: SD kartica, gibljivi zaslon in nastavek za montažo fleša, ki ga SP-550 UZ nima (ali pa je skrit in ga nisem našel). Občutek sem imel, da ima SP550 boljši sistem za stabilizacijo slike. Na S5 se lahko natakne še razne konverterje in s tem dobim široki kot. Širokokotni z adapterjem pride 233€, aparat pa 430€ tako da sem za dobrih 10 % čez moj limit.

Bi bil S5 dobra odločitev? Če kdo ve za kaj boljšega, pa kar na dan z besedo. Predvsem me zanimajo aparati z ročnim zumom in ostrenjem, saj sem to uporabljal dolga leta. Pri fotografiranju najraje uporabljam iskalo, zunanji displej le izjemoma.

Pa še eno neumno vprašanje. V kleti mi leži ena Minolta XD7 iz leta 80. Za njo imam tudi teleobjektiv Rokkor 75-200mm z bajonetnim priključkom. Ga bom ob priliki poslikal. Ali je kakšna možnost, da bi ta objektiv pasal na kakšen novejši DSLR?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
A da sam paše na bajonet DSLR sonya ai pa konice minolte, ali pa sprašuješ, če delujejo funkcije kot je merjenje svetlobe in avtofokus (ako ga objektiv sploh ima)? Po mojem je bolje, da to vprašanje zastaviš na kakem namenskem foto forumu, takoj dvomim, da je kak strokovnjak na minolto. Sicer pa če imaš samo zaradi manj kot 100 evrov vrednega objektiva namen kupiti odgovarjajoč dslr, mislim, da to ni ravno zelo pametna poteza.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
> Danes sem šel malo v akcijo. V BigBangu imajo na zalogi SP-550 UZ in S5 IS

Kolikor sem sam slišal, naj bi bil SP-550 UZ dokaj počasen. Koliko je na tem resnice ti ne morem povedat, ker ga nisem sprobal. Vsekakor pa je Canon vedno dobra izbira (vidiš, sem nikonaš pa to priznam
grin1.gif
). Po moje z S5 nikakor ne boš falil, sploh pa zato, ker si že vajen dela z S1.

Za ceno pa poglej na znanih štacunah: mixi, fotomarket, enaa, 3A servis, malo pokliči pa se probaj za kak popust dogovorit
wink-1.gif

> Pa še eno neumno vprašanje. V kleti mi leži ena Minolta XD7 iz leta 80. Za njo imam tudi teleobjektiv Rokkor 75-200mm z bajonetnim priključkom. Ga bom ob priliki poslikal. Ali je kakšna možnost, da bi ta objektiv pasal na kakšen novejši DSLR?

Hm, bi znalo da paše na novejše, vendar verjetno samo v manualnem načinu.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Objektivi z bajonetoma MC in MD (star in malo manj star bajonet za manualne objektive od Minolte) ne pašejo direktno na noben aktualen bajonet, tudi na Minoltin ne brez krepke predelave objektiva. Trenutno obstaja samo en adapter, od CameraQuest-a, ki omogoča uporabo objektivov s tema bajonetoma na dSLRjih, vendar ni poceni, saj je cena 175$+poštnina+carina+ddv. Zaenkrat ruske in kitajske kopije ni, ker je za ta bajonet očitno premalo interesa.

Če bi se slučajno vseeno odločal za ta adapter, pri tem upoštevaj, da zadeva ne bo imela avtofokusa (jasno, glede na to, da je tvoj zoom manualen), pa tudi fotografirat boš moral z ročnim zapiranjem zaslonke, ker elektronske povezave med objektivom in bodyjem ni. Splača se ti premislit, če je že sam adapter smiselna investicija, ker tvoj stari zoom ni nikakršna optična perla, zato je še večje vprašanje, kako bi se na modernem digitalcu sploh obnesel. Problem bi znala bit ostrina, sploh na robovih, pa kakšen CA, kontrast, pa še kaj bi se našlo. Za nameček je cena adapterja precej višja od vrednosti tvojega objektiva.

Zato raje obdrži zadevo v filmski različici za spomin ali pa jo prodaj za male pare.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.561
4.486
113
49
Na sončni strani ALP
Hoj...

Tudi sam sem premleval podobno vprašanje, ko sem se odločal za "upgrade" iz Canon A70.
(tema na forumu e-fotografija)

Na koncu me je premamil Fuji FinePix S9600 iz naslednjih razlogov:

- napajanje preko AA baterij (mi jih je ostalo od A70, so cenejše od Li-Ion!)
- CF kartica (s5 ostala od A70, so cenejše/hitrejše)
- hot shue za dodatni blic
- ročno zumiranje
- displejček se lahko premika
- bolj "PRO" izgled
- široki kot + tele zoom

Res pa je, da nima stabilizatorja. Sicer pa, če smo 150 let preživeli brez, bom še naslednjih nekaj let. Potem pa itaq v DSLR svet... Na začetku sem bil mogoče razočaran nad fotkami. Barve niso tako zasičene kot pri Canonu (nastavitev vivid), nekaj fotk je stresenih, predvsem pri daljših gorišnicah (prekratek čas), ostrenje in osvetlitev na napačnih koncih... Ko pa narediš nekaj testnih posnetkov z ročnimi nastavitvami, pa so rezultati dosti boljši. Tudi barve se da dodati na PCju, če bi bila potreba. Pri S9600 je minus edino ročno fokusiranje, ker je očitno digitalno in ne direktno na lečo. Tako je skoraj neuporabno pri hitrejših objektih. Tam pa si pomagam z C-AF (continuous fokus). Tudi fotke pri ISO1600 so "dokaj" uporabne.

Primer fotke pri ISO 1600
(slikano iz roke)
ISO1600
F 2,8
t 1/3 sec.

Poglej še malo komentarje uporabnikov na dpreview. Tudi tam se da veliko izvedeti.
Pa srečno "roko" pri izbiranju.

Lp.-
cool-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sam sem imel nekaj časa Fujija s6500fd. širok kot (objektiv 28 - 300 mm, f/2,8 - 5,6). sem bil full zadovoljen z njim, veliko sem slikal po koncertih, premiere... mislim, da bi znal biti za začetek primeren, ker ima še nekoliko boljšo sliko napram 9600-ki (zaradi enake velikosti senzorja, vendar v manj megapiksli - število megapikslov tudi ni vse!!)... in ko ga enkrat obvladaš - greš lahko samo še v DSLR svet.
grin1.gif

ko sem si nabavil Canona Eosa 350D, mi ni bilo treba niti navodil prebrat, sem šel lahko takoj v akcijo...
wink-1.gif

sicer so Fujiji znani po zmagovitih fotkah v slabši svetlobi, ampak predlaga ti, da si pogledaš še Canona S5, ki tudi ni slab - pod pogledaš mislim, da ga vzameš v roke in narediš nekaj slik z njim. to najbolj pomaga pri odločitvi.

aja, pa naj te ne zavede "samo" 10,7x zoom pri Fujiju - je čez glavo dosti - med drugim pri 18x zoomu, na koncu tele območja, močno pade tudi kvaliteta slike.
wink-1.gif

Antonioo

Pripravnik
3. sep 2007
344
0
16
nism bral cele teme, morda bom udaril mimo pa vseeno kratek nasvet. ce hoces fotke za spomin in ti fotografija ne predstavlja hobija, kupi nekaj za 100 eu. ce si fotografijo predstavljas kot hobi, se izogibaj kompaktom
smile-1.gif

ja, olympus naj bi imel najbolj dodelane barve, najbolj podobne filmu.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Antonioo pravi:
nism bral cele teme, morda bom udaril mimo pa vseeno kratek nasvet. ce hoces fotke za spomin in ti fotografija ne predstavlja hobija, kupi nekaj za 100 eu. ce si fotografijo predstavljas kot hobi, se izogibaj kompaktom
smile-1.gif

Zakaj pa so potem v prodaji raznorazni naprednejši kompakti?

Pongo

Pripravnik
19. jul 2007
644
0
16
Obišči stran
Drugače luštna kompaktna zadeva canon power shot g7 ali pa canonov s3 ki ima zoom kakor si ga želiš.
wink-1.gif

p.s: na g7 se da tudi objektive gor dodat
cheer.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
Živjo!

Na G7 se verjetno da nataknit kake adapterje za ožanje ali pa širjenje kota zajema slike. Podobno kot na večino ostalih kompaktnih aparatov.

lp

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
> Na G7 se verjetno da nataknit kake adapterje za ožanje ali pa širjenje kota zajema slike. Podobno kot na večino ostalih kompaktnih aparatov.

aplauz.gif