Kaj bi lahko posadil na balkonu?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Na balkonu imam 3 podolgovate lončke... žena bo dala v dva rože, tretjega sem si rezerviral zase, da eksperimentiram.

V mislih imam kake čili paprike, baziliko...je še kaj takega zanimivega, tko for fun? (nisem pohič, vutra odpade).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Posadi začimbe in dišavnice..potem pa žensko presenetiš s kuho, pa vmes skočiš po sveže začimbe kar da piko na i kuhi
smile-1.gif
. (na tržnici jih dobiš).

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.781
221
63
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Posadi začimbe in dišavnice..potem pa žensko presenetiš s kuho, pa vmes skočiš po sveže začimbe kar da piko na i kuhi
smile-1.gif
. (na tržnici jih dobiš).

kaj najbolje uspeva na balkonih? rozmarin? bazilika? kaj tretjega .... ?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Pojma nimam
smile-1.gif
...verjetno vse če redno zalivaš..vidim pa kdaj v kakem koritu zeli...recimo rožmarin, ki ga omenjaš...lepo pečeš ribe, pa skočiš po par koščkov rožmarina.

sem pa imel enkrat tudi jaz neko eksotiko posajeno ja..in to na balkonu
evil.gif
(še dobro da noben ni vedel zakaj se je šlo).

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
Mi imamo doma vsako leto na balkonu posajene neko spešl vrsto pekoče paprike in dva podolgovata lonca bazilike, ker obožujemo svežo...jaz jo uporabim v vseh možnih hranah, od sendvičev, solat, do rižot,testenin in mesa....
Je pa tut drobnjak super za na balkon, tako da ti priporočam kar vse troje.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Lahko posadiš češnjev paradižnik, dišavnice ali pa feferone, sam imam na balkonu Red savina habanero, ki pa se je razrasel v pravo drevo...mel sem tudi že buče, pa male kumare, meliso, meto za mojito....vse to dobro uspeva
901378-redsavina.jpg

Priponke

• 901378-redsavina.jpg
    901378-redsavina.jpg
    86,3 KB · Ogledi: 213

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
trenutno ni nič sadežev gori, ampak na veliko cveti in bo v roku 2 tednov vse rdeče

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
super. hvala za predloge, dobri so.
cheer.gif

rozmarin - tudi za polivko pri pecenki
bazilika - za marsikaj
meta - koktejl
chilli - ker imam rad pekoče.

upam da spravim vse v en dolg lonc. Staram se. veselijo me feferoni, ki jih bom sam pridelal.
grin1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Kje se dobi dobre "bogate" sadike?

Da ne bom še v kakšen Merkur ali Obi pa bom dobu bolj revšno.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Jaz ti priporocam da nabavis tiste kvadratne loncke in das vsako stvar posebej. Meni ni nikoli kaj prida uspevalo v skupnem loncku...

kakorkoli ze, veselje s feferoni bos definitno imel :d

jaz sem moja semena nabavo na ebayu, jih imajo ugodno

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Imam posajeno baziliko, peteršilj, origano in koriander. Kupil sem pa kar semena v trgovini.
V tem vremenu ne moreš česa narobe narediti - poseješ (na reeeeeeedko), navlažiš, redno zalivaš, čez nekaj dni bo pognalo.
smile-1.gif

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Jaz tudi mislim, da bi bilo bolje, da posadiš vsako stvar v svoj lonec. Sploh meto, ker se razraste čez vse. V isti lonec lahko posadiš par sadik paradižnika, kupi takega bolj pritlikavega in pa kakšen čili. Mogoče še rožmarin in žajbelj, ta se na razrasteta toliko v širino, ampak ker potrebujeta bistveno manj vode kot prva dva, to ni dobra ideja.

Praktično vsa zelišča imajo rada sonce, zato na kakšnem na sever obrnjenem balkonu ne bodo tako aromatična kot na južnem. Pa zemlja mora biti stalno malce vlažna. Jaz zelišča gojim na terasi (obrnjena na V), vsako lepo v svojem loncu in super rastejo. Če se dovolj zgodaj spomnim jih kar posejem, drugače pa kupim sadike na ljubljanski tržnici. Čez kakšen mesec bo toliko robe, da glava peče.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Sem dal 3 vrste feferonov/chili-ja v tri različne lončke. En, k zraste v rumenega..., en v podobnega paradajzu (po trije skupaj rastejo) in nek rdeč chili, uvožen, ga je stari zrihtal. Sem probal 2mm^2 tega, pa ZAŽGE.
grin1.gif

Da vidimo kako bo rastlo.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Se mi je zdelo, da sem opazil tudi eno Slovensko stran za nakup semen za sajenje "jedeš peče, sereš peče" čili variante. Eto jo tukaj

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Nauk dneva. Ko drobiš chilli paprike, da se dokoplješ do semen...si potem umij roke vsaj 20x, preden si daš zvečer leče ven.

Peeeečeeeeee

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Jst mam na balkonu ene 50 sadik raznih čilijev, baziliko, peteršil pa pride še kak rožmarin pa kak paradajz.
Razmišlju sem tudi o unih jagodah ki rastejo v višino, hehe :D:D:D

Sem mel pa lani v enem velikem loncu baziliko, meto pa citrusni timijan in sta mi meta in c.timijan umrla, nimam pojma zakaj sam zgleda da se ne marata. Čist tko, če bo kdo razmišlju da bi to dvoje posadil.