Kafetiera

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Večina primorcev in še marsikdo si kavo kuha samo še v Kafetieri. Poskusil sem jo pri kolegu in se mi zdi o.k..
Torej če je kakšen poznavelec me zanima:

- Kakšno Kafetiero kupit? (Znamka, velikost). Kuhala se bo večino kava za eno osebo, vendar kolikor sem bral so tiste za 1 osebo dejansko res majhne. Ali bi bilo bolje kupit za 2-3 osebe? Je potrebno vedno potem kuhat celotno količino ali se lahko da manj vode in manj kave in skuhaš manjšo količino?

- Katero kavo kupit za v Kafetiero? Poizkusil jih bom vsekakor več, bi pa morda za začetek prosil za kakšno mnenje katera je vam O.K.
Ali se uporablja kakšna posebna kava, ali bo večino kav o.k.?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
1. pri nas dobiš precej solidno robo od znamke Bialetti (prepoznaš po možicu ki drži prst v zrak). Kupi klasičen model (glej sliko) ker za te dobiš največ "rezervnih delov" (predvsem so problematične gumice/tesnila, pa kakšen varnostni ventil je tudi dobto zamenjat kdaj pa kdaj)!

BialettiOldSchool.jpg


2. Velikost je tak tak, to je italjanska kava in expresso je "kratek" oz. so doze majhne. Recimo meni ni problem popit iz kofetjere za 6 oseb jutranjo dozo!
grin1.gif
Tako da za 1-2 osebe sploh ne glej, če piješ vedno sam potem glej za 3-4 osebe. Praviloma, in to lahko potrdim, se kuha vedno polno mero. Manj nečesa ne bo nikoli taprava kava. Raje kupi več različnih če imaš redno različne želje (torej za klapo kupi taveliko, zase pa manjšo).

3. Kava ... jah načeloma italjanska. Jst osebno posegam po goriških (Mationi, Goriziana) kar je na primorskem oldschool (to se je včasih dobilo), vprašanje kaj od te kave prodajajo recimo drugje po sloveniji. Drugače kakšna Lavazza itd. je pa itak vedno dobra izbira. Glej da je kava za expresso ker za turško kavo je drugače mleta!

Aja pravilno kuhanje:
- vode do varnostnega ventila
- kave do vrha in ne tlačit (kupi dozirnik ker si 3x olajšaš delo in 5x manj packanja)
- na plin/plato in ko začne "prihajat" malce zmanjšat jakost, da se počasi pretoči in da nimaš pol kave po štedilniku
- na koncu odpri pokrov in pomešaj preden natočiš v šalco
- sladkaj po okusu šele v šalci

.. včasih zjutraj pozabiš dodati kakšno od sestavin (vodo, kavo) ali pa kakšnega dela kofetjere (sito), to je pač normalno!
evil.gif
 

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
A mogoče kdo ve, kje bi se dalo dobit (za solidno ceno) kafetiero za indukcijsko?
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
1. pri nas dobiš precej solidno robo od znamke Bialetti (prepoznaš po možicu ki drži prst v zrak). Kupi klasičen model (glej sliko) ker za te dobiš največ "rezervnih delov" (predvsem so problematične gumice/tesnila, pa kakšen varnostni ventil je tudi dobto zamenjat kdaj pa kdaj)!

BialettiOldSchool.jpg


2. Velikost je tak tak, to je italjanska kava in expresso je "kratek" oz. so doze majhne. Recimo meni ni problem popit iz kofetjere za 6 oseb jutranjo dozo!
grin1.gif
Tako da za 1-2 osebe sploh ne glej, če piješ vedno sam potem glej za 3-4 osebe. Praviloma, in to lahko potrdim, se kuha vedno polno mero. Manj nečesa ne bo nikoli taprava kava. Raje kupi več različnih če imaš redno različne želje (torej za klapo kupi taveliko, zase pa manjšo).

3. Kava ... jah načeloma italjanska. Jst osebno posegam po goriških (Mationi, Goriziana) kar je na primorskem oldschool (to se je včasih dobilo), vprašanje kaj od te kave prodajajo recimo drugje po sloveniji. Drugače kakšna Lavazza itd. je pa itak vedno dobra izbira. Glej da je kava za expresso ker za turško kavo je drugače mleta!

Aja pravilno kuhanje:
- vode do varnostnega ventila
- kave do vrha in ne tlačit (kupi dozirnik ker si 3x olajšaš delo in 5x manj packanja)
- na plin/plato in ko začne "prihajat" malce zmanjšat jakost, da se počasi pretoči in da nimaš pol kave po štedilniku
- na koncu odpri pokrov in pomešaj preden natočiš v šalco
- sladkaj po okusu šele v šalci

.. včasih zjutraj pozabiš dodati kakšno od sestavin (vodo, kavo) ali pa kakšnega dela kofetjere (sito), to je pač normalno!
evil.gif
467716-post_slo.gif

Ni kaj dodati. lepo naisano.

A mogoče veš kje se dobi dozirnik, ker leta nazaj sem videl pri znancu ta dozirnik in mi je bil zelo všeč, ampak ga ne najdem
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
V italiji dobiš dozirnike v vsaki hiper/mega-market trgovini (coop, ipd.), pri nas pa vprašanje. Nisem sicer nikoli iskal, ampak lahko da je težje dobavljiva roba!

Glede indukcije je pa tako, original je v uporabi aluminij tudi zaradi toplotnih specifik gretja in torej uporaba indukcije (kot tudi ostalih plat) ni ravno "dobrodošla". Ampak če ne dlakocepimo imaš tudi "inox" variante kofetjer (tudi od bialettija) in te bi morale špilat na indukciji.
 

jello

Guru
22. sep 2008
10.235
3.885
113
V Merkurju. Indukcija je mal jeba ja, ker tik pred koncem ko bi moral nehat pa kar naenkrat eksplodira, oziroma bruhne ven, če ravno pravi čas ne zmanjšaš.
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik jello pravi:
V Merkurju. Indukcija je mal jeba ja, ker tik pred koncem ko bi moral nehat pa kar naenkrat eksplodira, oziroma bruhne ven, če ravno pravi čas ne zmanjšaš.
Ja pa baje celo enim jo razneslo.....čula kazala
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
V italiji dobiš dozirnike v vsaki hiper/mega-market trgovini (coop, ipd.), pri nas pa vprašanje. Nisem sicer nikoli iskal, ampak lahko da je težje dobavljiva roba!

Glede indukcije je pa tako, original je v uporabi aluminij tudi zaradi toplotnih specifik gretja in torej uporaba indukcije (kot tudi ostalih plat) ni ravno "dobrodošla". Ampak če ne dlakocepimo imaš tudi "inox" variante kofetjer (tudi od bialettija) in te bi morale špilat na indukciji.
Tnx. Bom naslednjič pogledal v Gorici
 

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Kafetjero za indukcijo dobiš v stari Gorici, sicer pa jo dobiš od npr. Bialetija tudi pri nas. Za slednjo sem brala, da se ne obnese najbolje, čeprav je izdelana za uporabo na indukciji.
 

Karolinka

Zelenc'
3. okt 2014
2
0
1
Ojla! Sem našla trgovinico kafetier na netu www.kafetiera.com in si privoščila tisto veliko (ki pravijo, da je za 9 skodelic) me tri cimre pa jo spijemo same za zajtrk
cool-1.gif


Super je. Imam tudi Bialettijevo za 3 skodelice a je v bistvu ta eno...tako da vedno deliš s 3 kolikor piše, pa dobiš pravo dozo. Kava pa....Lavazza (Crema e Gusto) ta je najboljša!

Pozdravček!
 
Nazadnje uredil moderator:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Večina primorcev in še marsikdo si kavo kuha samo še v Kafetieri.

Ne samo še - že od nekdaj se pri nas kafe kuha v kafetieri.

Aja, pa vsi ste pozabili omeniti pomembno dejstvo - kafetiere se nikoli ne pere v pomivalnem stroju oz. z detergenti, ampak se jo samo spere z vodo. Ko je nova, je potrebno nekaj prvih "rund" zavreči, da se ustvari film na površini kovine, šele potem bo kafe pravega okusa.
grims-1.gif
 

maki3

Pripravnik
14. sep 2007
681
3
18
Tako iz inoxa imam tudi jaz in dela bp, tudi kupljena je bila na tem linku. Zakaj je treba delat znanost iz ene kafetjere
smile-1.gif
??
 

kacajdr

Pripravnik
2. okt 2007
158
0
16
Kranj
Mogoče še mnenje alu vs. inox: uporabljam obe in je po mojem občutku epresso iz alu kafetiere boljši, manj "zažgan".
To si razlagam s tem, da je alu boljši toplotni prevodnik; espresso je v alu kafetieri tudi opazno prej narejen.