Jugonostalgija

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Ja in
sprasujem se.gif

B81

22. jul 2007
37.681
10.963
113
Po ogledu bi človek rekel, da bi mogli takrat cel jna vrh razpustit in vse udbe zraven..

I

Izbrisan uporabnik #9334

Če bi se že šli ...

- Cedevita
- Turistična pašteta
- Iskra Delta
grims-1.gif

- Fitipaldi (isto od Iskre)
- Turboinstitut

....................... kdo je danes sposoben narediti trboveljski raufenk? Najvišji industrijski dimnik v Evropi je to. Višji je kot Eifflov stolp! Imamo v današnji zjebani Slo junaka za takšen podvig, če bi slučajno se pojavil razpis?

stupid-1.gif

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.976
6.216
113
blizu močvirne prestolnice
Res višek tehnologije, prodajati nerazvitim državam je nekaj, na Zahodu pa razen nekaj del za Metalno in Litostroja ni bilo zanimanja. Koliko so Japonci ali Nemci naprednješi pa nebi, kljub temu da so jim uničili skoraj vse!

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, nam so pa uničili še tisto, kar nismo imeli. Moja starša sta celo življenje neskončno obžalovala, da se jima je osnovna šola zaradi vojne prekinila v tretjem razredu, nadaljevanje je bil zgolj boj za preživetje in vzpostavitev nekih življenjskih razmer. Pa sta vseeno spravila skupaj 5 člansko izobraženo familijo in gospodarstvo!

Nehaj, da jih ne dobiš po buči.
10.gif
(če kaj sovražim, je pa hohštaplarija!)

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Res višek tehnologije, prodajati nerazvitim državam je nekaj, na Zahodu pa razen nekaj del za Metalno in Litostroja ni bilo zanimanja. Koliko so Japonci ali Nemci naprednješi pa nebi, kljub temu da so jim uničili skoraj vse!

Danes pa prodajas komu?
smirk-1.gif

YU je gradila po celem svetu, tudi najvecje projekte. Danes nima enega vecjga gradbenika
bonk.gif
Da ne govorim o ostalih panogah...

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:

Ali ti sploh vidiš kaj več kot konico svojega nosa? Ali ti vaški župnik ni povedal kateri poslovni subjekti so bili v stari Yugi in so še sedaj veliki izvozniki na Zahod?
Ali ti jih moram našteti ?

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
A pa ti je jasno, da je po različnih panogah, različna dodana vrednost?
Kolikšna pa je po tvojem dovolj visoka dodana vrednost?
Ali ni primerna dodana vrednost tista, ki dolgoročno omogoča razvoj in investicije?
Torej so izvozniki, ki so na trgu preživeli 40+ let in imajo po tvoje "nizko" dodano vrednost slabi, po tvoje nič ne pomenijo?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
si šprical zgodovino ?
nemčijo, zahodno evtopo ( in japonsko ) so ZDA praktično na novo postavili. to pa izključno zato, da se slučajno tam ne bi širil in uveljavil komunizem.
mogoče si kdaj slišal za maršalov plan ( Marshall Plan )
vodstvo takratne jugoslavije se nekak ni pridružilo temu , čeprav je zda želel to za vso europo.
jugo podjetja verjetno tudi zaradi politike niso uspela na zahodu in jim je bilo lažje pri neuvrščenih.
Določeni segmenti gospodarstva so bili na enakem nivoju kot zahod . posebej še slovenska podjetja
so tudi elektrarne postavljali
iskra je recimo idelovala optične kable za angleško vojsko

I

Izbrisan uporabnik #9334

smile-1.gif
Jugo 45 npr, zdi se mi, da sem ga prvič videl na zagrebškem velesejmu 75. leta?
Torej Jugo 45 ima vgrajene optične kable, vesoljska tehnologija za takrat!
smile-1.gif
Neverjetno.

Ps, onega Clarksona bi pa kar zbrcal takrat, ko je šel z Abramsom nad Jugota
10.gif

hysterical-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Da mal pomirimo strasti.
Tale film ni realen. Valentin Areh je malo svoja osebna mnenja dodal. Sem jih kar nekaj našel. Drugače je film vredu, njegovo komentarji pa mal mimo. Najbolj me je motilo, oziroma je izjavil neresnico, da je bila Yuga primerljiva z Romunijo. Debela laž!!!
Češkoslovaška naj bi bila bolj razvita od Romunije, pa smo bili mi "bogati turisti" za njo. Primerja J(n)A iz leta 55-60 z drugimi vojskami danes. Res... 40 let razlike. Pa o brezplačnih stanovanjih...... ja...itaq... danes pa so brezplačna. Še nekaj cvetk je bilo.
Slovenija se je odločila z plebiscitom za samostojnost zato, ker je imela dovolj podpiranja nekaterih "nerazvitih" ali nikoli razvitih) republik, služenja vojaškega roka nekje, kjer se je razvijal nacionalizem, razvijanje Srboslavije....itd. , Mislim pa, da ni potrebe po neki dodatni antipropagandi, ker Slo bi se osamosvojila brez vsega tega s_ranja. Govorim o razliki med Yu in danes. Ja, razočarani smo z razvojem. Glavna tema so gumenjaki policije, leta 60 so imel pa RM 2 takšnan gumenjaka na vsaki bojni ladji. Ne me J...!!!!!!
Ne gre se za nobeno jugonostalgijo. Gre se za to, da smo vsi kričali o neki mali Švici, realno je bil pa doseg standarda Avstrijcev. In kje smo?? Valentin Areh, še zdaj bomo kmalu na dosegu Romunije, Češka in Slovaška so pa že pred nami. Tolk o njegovi pristranskosti!

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
pa še nekaj,. A ste pomislili, zakaj so v letih 80 začeli Yu izvažati Yugo 55 v Ameriko???????
Sam ne mi rečt, da zarad kvalitete. Yugota si dobil, če si kupil mal boljši pralni stroj zraven zastonj. bla bla....

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.390
5.665
113
Kje stari prodal nedelujoc vesoljski program...pa se je sel kliring pol
tongue-1.gif