Jogiji in vzmetnice

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Živijo!

Odpiram eno temo, ki bi utegnila/morala biti za marsikoga, če že ne kar za vse, zelo zanimiva. Glede na to, kolikšen delež življenja preležimo v postelji, je najbrž jasno, da izbira ustreznega jogija oziroma vzmetnice (lahko) zelo vpliva na njegovo siceršnjo kakovost, predvsem v smislu zdravja. Zato me zanima, kakšne jogije uporabljate sami, iz katerih materialov, v katerem cenovnem razredu in s katerimi posebnostmi (ergonomske točke itd.), vaše izkušnje in vtisi. Še posebej me zanimajo odgovori tistih, ki ste že izkusili kakršnekoli težave s hrbtenico in njenimi takšnimi ali drugačnimi poškodbami in ki ste se celo prav zaradi omenjenih problemov odločili za kakovostnejše produkte.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Pri nas imamo vsi Dormeo. Starša že kar lep čas, jaz pa se šele počasi navajam nanj. Mati je imela že dolgo časa probleme s hrbtenico in pravi, da je zdaj boljše, da se ne zbuja več vsa zlomljena in je hrbtenica nič ne boli.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Katere tipe ležišč (jogijev) točno pa uporabljate?

Jaz sem si prek spleta nekaj ogledoval Talalay, ki je v enakem cenovnem (in verjetno tudi funkcionalnem) razredu, kot Dolar, ki jih omenja ynos zgoraj. Mimogrede, v petek sem si ogledal (in deloma) preizkusil tudi ponudbno Billerbeck-a, ki pa je sicer čisto svoj cenovni razred (vsaj malce dvomim, da so res tudi "cenovno učinkoviti" - predvidevam glede na kasnejše dejanske izkušnje) ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
toliko moraš gledati daje ORTOPEDSKI

cenovno je nekje med 110 in 130 EUR. Kar jeveč je očitno nategovanje kupcev - sploh razne lateks fore...če je noter malo umetnega materiala (ki je ndomestil navadno peno) je lahko ta isti izdelek 3 - 4 x dražji ...kul, dokler so ljudje pripravljeni plačati toliko zanj.

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
jst že nekaj let spim na jogiju od spalnega studia - točkovno vzmetenje. Zdej septembra ob selitvi sem ponovno vzela enak jogi, le da je še malo moderniziran (s popusti je bil nekaj čez 800 ojrov za 200x160cm). Spim super na njemu, čeprav imam že od nekdaj težave s hrbtenico (pred leti tudi premaknjena tri vratna vretenca). Zjutraj se zbudim brez težav oz. bolečin v hrbtenici, edino rama me matra...ampak tu so drugi vzroki...Ima pa vse te antibakterijske-antipršične scene, tako da tut glede tega ni treba skrbet. Všeč mi je tudi, ker se prevleka lahko sname (se pravi zgornja plast jogija) in opere v kemični, v kolikor se umaže.

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Ja tudi mene zanima kaj mi priporočate. Ponoči se zbujam z bolečo hrbtenico, zjutraj pa sem ves polomljen in se komaj prepognem.
Kaj pravite na Dormeo memory?

Nazadnje urejeno:

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
MIdva sva uzela jogije od slovenske postelje.... mah kaj pa vem, moji paše, za mene sem si pa uzel malo pretrdega
smile-1.gif

pa nisem prov preveč navdušen

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Jaz sem tud en tistih, ki se zjutraj zbudi ves blesav in morm počit, da pridem h seb. Se počutm kot črnogorc... po spanju počivam.
grin1.gif
Že dolg razmišljam o nakupu dormeo memory ampak sem mal skeptičen ker pravjo da so to trdi jogiji. Jaz pa prisegam bolj na mehka ležišča, ki se mi prilagodijo.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ja, kolikor sem gledal, ima Dormeo vsaj večino jogijev označenih kot "mehkejše". Sem pa prej na hitro preletel še ponudbo Dollar in imajo tam malce bolj razdelano ponudbo. Npr., jogije istega tipa imajo razdeljene še po trdoti itd.. V bistvu sem tudi sam prej vedno mislil, da je najboljše trdo ležišče (ostanek preteklosti), kar je, kot zdaj vidim, narobe. Kot je narobe tudi, če je ležišče premehko. Na koncu je odvisna potrebna trdota predvsem od tega, koliko si težak, v kakšnem položaju največ ležiš (na boku ali na hrbtu) itd.. Sigurno mora biti ležišče za bočno ležanje še mehkejše oziroma mehko na točno določenih območjih, da se prilagodi konturi telesa in da je hrbtenica ves čas ravna ...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Slovenska postelja - lateks srednje trd. Odkar sem zamenjal:
- mnogo bolje spim
- ko se zbudim me hrbtenica ne boli nič
Vendar je to trenuten občutek, ker je še nov, bomo videli čez 5 let.
pred tem imel jogi meblo ortopedski, po nekaj letih (3-4) me je začela hrbtenica boleti, posebej po košarki je bil obup. (100 kg in 190 cm ga je hitro zdelalo)

@PNG - rama te boli od blazine - preniska

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Dormeo je v primerjavi z "navadnim" jogijem zelo trd. Jaz prvo noč zaradi razlike v trdoti nisem spala dobro. Se mi je zdelo, da se sploh nič ne ugrezne, ko se uležeš. Počasi se navajam, baje da s časoma izgubi na trdoti (ali pa se samo navadiš nanj). Imam pa mislim da 2+12 (ali 4+10) - no, nekaj od tega. Priskrbeti si moram samo še drug vzglavnik, ker mi je na Dormeu dosedanji prenizek; na ortopedskem - tistim z luknjo - pa sploh ne morem spati.

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
ma sej sem vmes tut polšter zamenjala (za bavaria volteksovo spominsko blazino), ampak mislm, da je problem vseeno v rami, ker že leta spim le na tej rami (navada, kaj čmo), pa tut sklep je mislim da že malce uničen...