ječmen

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Očitno sem preveč tipčke gledala v drugi temi....šalo na stran... na okici se mi je naredila ena mala bulica, baje se ji reče ječmen in boli k hudič. Kako se to odpravi? Pliz help...sam ne mi predlagat naj neham tipčke gledat.

majč

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Na vid.si sem našel prav lepo napisano:

Citat:

Kot vse dlake, rastejo tudi trepalnice iz mešičkov, votlinic v koži. Ti mešički se pogosto okužijo. Tako okužbo običajno povzroči stafilokokna bakterija. Ko se to zgodi, se na robu veke okoli korena trepalnice razvije rdeča, boleča nabreklina, podobna turu. Bela pika gnoja se pojavi na oteklini, ki jo poznamo kot ječmen (hordeolum). V nekaj dneh poči, bolečina poneha in trepalnica izpade.

Ječmen mine v približno sedmih dneh in veka se pozdravi. Vendar pa se ječmeni pojavljajo v kratkih presledkih in se lahko celo zgodi, da se nam na vekah razvije istočasno več ječmenov. V obeh primerih je to verjetno zaradi bakterij, ki so povzročile prvi ječmen in se nato razširile in okužile tudi druge mešičke. Če se okužijo notranji kanali v veki, se pojavi notranji ječmen (hordeolum internum), kateri lahko formira kapsulo (halacion). Zdravljenje le te oblike lahko traja več mesecev in se pogosto konča z majhno operativno intervencijo v ambulanti.

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Dej ne me basat, kakšno operativno intervencijo?
shocked-1.gif

majč

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Brez panike... običajno se stvar sama od sebe pozdravi. (kot piše v prvem odstavku)

Stafilokoke imamo pa vsi že po naravi na koži in jih ne moreš nikjer stakniti...

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Huh, torej čakam 1 teden in ni nobene kremce za tole mazat? Samo na uni sliki (od koder si besedilo kopiral) zgleda kot da je bula na zgornji veki, meni se je to naredilo na spodnji in je čisto mala in rdeča, nobene bele pike ni vidt.

majč

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Potem prvo ugotovi, če sploh to je ječmen, torej ali je rdečina na mestu, kjer izrašča trepalnica.

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ja je rahlo rdeča oteklina na spodnji veki tam kjer rastejo trepalnice. Ej hvala dobiš 5 zvezdic za pomoč, bom počakala en teden.

majč

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.567
1.090
113
Titograd
Saj tudi če se ne pozdravi, OP ni bavbav. Meni se ni pozdravilo pa sem dal to skozi, pod lokalno anestezijo ti naredi v nekje 10 minutah, malo je skelelo ko je anestetik spustil, ampak do večera je že nehalo.

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Meni se je vedno pojavljal ta ječmen na robu očesa, pa so mi vedno domači vturiti kamilico :bolan:
Pol leta nazaj sem šel k dohtarju in dobil neko mazilo za herpes prav na očesu (Virolex + fiziološko). Ni pa neka nedolžna zadeva, vsaj tako pravi, ne sme priti v oko.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Moja prijateljica je imela to pred časom in je menda staknila od ličil. Oko si je utapljala v kamilicah, zdej če je kej pomagal ne bi vedela, ampak ji je kr kmalu zginil. Probi.

Blue GTI

stručko
Osebje foruma
19. jul 2007
403
0
16
Ljubljana
www.69performance.si
Ker sem rojen pod srečno zvezdo, sem fasal ječmen istočasno na obeh očeh. Pomagala ni niti slina, niti kamilce ... Pa sem šel na očesno kliniko, kjer ti lokalno prereže ječmen in ga očisti. Injekcija tja v zunanji kot veke ne boli hudo, bolj skeli in nervira. Nervira pa pol ko ti začne veko obračat in eno jebeno veliko žlico spodaj tlačit. Samega rezanja nič ne čutiš, čutiš edino, kot ti oko razteguje, pač jebeno, a ni panike
evil.gif

Zvečer daš obvezo dol, pol pa si prve dni čist plav in zatečen kot da bi te en na uč prtegnu, tako da takrat si ne kakih zmenkov rihtat
hysterical-1.gif
Po enem tednu se komaj kaj pozna, brazgotinica v parih tednih čisto izgine.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Ženska
hysterical-1.gif

Saj zate bi se ziher kakšen mlad oftalmolog najdu, pa bi blo prec boljš
priden.gif

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
KSZ

no v glavnem men je uno, karkol je pač že blo, izginilo, blo je tam 3 dni, nobene bele pike, pomoje ni biu ječmen...v glavnem tipčke bom lahko gledala
cool-1.gif

majčika

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Ni treba dvakrat reči, da se ne bo ponovilo. Jaz sem imel kake pol leta težave s tem. Najrepj na enem očesu, kjer se je z nekim anitibiotičnim mazilom pozdravilo, potem pa še na drugem očesu, na koncu pa spet na obeh. Po nasvetu mojega okulista sem v domači apoteki kupil smetlikin čaj. Po 4 dneh uporabe (zjutraj in zvečer) je zadeva izginila in je sedaj kaka 2 meseca mir.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Samo pazi, da boš gledala samo štromarje. Če boš gledala kakšne ekonomiste se ti bodo zopet oči vnele in solzile.
wink-1.gif

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ma ne sej zdej je ok, se nisem nič dotikala in mencala po okici ter prenašala na drugo, tko da se mi svetjo ko zagledam kakega štromarja, informatorja, arhitekta, elektrotehnika, to so tipi k znajo vsaj nekej praktičnega naredit kaj mi bo pametovanje, to že sama znam
evil.gif
najboljši so pa metalurgi itq hehehe

majčy