Je cena kmetijskega zemljišča arbitrarna?

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Hočem kupiti kmetijsko zemljišče (travnik). Lastnik mi je postavil ceno zemljišča = "vrednost po GURS * 20". Smrtno resno.

Je kakšen način, da ga stisnem na realno ceno? On mi ta travnik hoče drago prodat z izgovorom, ker meji na mojo gradbeno parcelo. So pa v preteklih letih ta travnik razparcelirali na podoben način, in praktično iste kvadrature je tip prodajal za 300-600 EUR. Meni pa pride s ceno 8k :rolleyes:

Ga lahko peljem na občino na kak hladen tuš? Ali je cena kmetijskega zemljišča popolnoma arbitrarna? Ne bo me bolelo, če pozabim vse skup in grem dalje. Prepirat z idioti se ne mislim. Če pa imam kake pravice tu, bi jih pa uveljavil.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Lahko ti ponudi polovice cene po GURSu gre na oglasno desko pa boš izpadel ven in bo travnik kupil nekdo drug. Ker za kmetijska zemljišča velja predkupna pravica in kupi ga lahko bilokateri kmet in država pred tabo (domnevam da nisi kmet), tko da sprejemljiva višja cena v tem primeru je dejansko usluga zate/tebi! ;)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.703
6.720
113
pri taščici
Se država ima pri razlastnijenju tezave, tebi pa ne bi smelo uspeti.
Ker potem si hujši kot Zoki.
Poznam primer kjer se je gozd prodal po 3x ceni.
Kako pa so cenitve postavljene na gursu pa vemo. Od približno realnih, do se večjih ekstremov kot pri tebi.
Koliko pa je tvoja parcela vredna v primerjavi s sosedovo?

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Ponudba in povraševanje. Ti bi imel, njemu se ne mudi ali pa ne rabi prodat in je postavil ceno kot jo je. Lahko se buniš, ampak če on ne bo pripravljen spustit ne boš dosegel čisto nič.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
mislim, da na legalen način nikogar ne moreš prisiliti po kakšni ceni naj ti proda. pač ceni svoj travnik in za manj ga ne bo prodal. no big deal.

• Všeč mi je
Reactions: lanos in Hanzi

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Vse jasno. Sem samo upal, da pa mogoče le kje tiči kak člen "o zdravi pameti" glede cene.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Za kolko prodaš ženo, otroka?

Glej, brezveze ti sarkazem, ker nisem vprašal nič neumnega. Sploh pa ne vem, kake zveze ima to s tem, za koliko bi kdo prodal otroke ali ženo. Pač nisem kreten, da bi šel plačevat višjo ceno. Ker pa nisem kmet in nimam pojma o kmetijskih zemljiščih, sem dopuščal možnost, da bi mogoče obstajal kak indeks cen, po katerih se približno ravnaš. Jaz lahko mirno gledam še naprej, kako propada to in lastnik s tem zemljiščem vred.
Pred leti mi je bilo obljubljeno eno, zdaj pa se je plošča obrnila. Najkrajšo itak potegne lastnik, ker tega denarja ne bo nikoli videl. Ta travnik je po kvadraturi 2x manjši in 2x dražji od top šit frišnih zazidljiv parcel, ki jih občina prodaja v tem kraju oz. vukohebini.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Vprašal si neumnost na kvadrat! Država pri razlastitvah nazadnje pri kakem trmaste kmetu plača kolikor on hoče - seveda po sodbi sodišča in sedaj bi ti pričakoval, da bo kar en fizik - fiziku v turbo kapitalizmu določal ceno njegovih nepremičnin.

Si si pač v glavo vbil, da je ta parcela vredna 300-600€ - mislim halo pa kje si te cene najdel - sicer tvoja pravica, ampak tudi njegova da te zavrne?

Moje vprašanje je bilo povsem na mestu. Tvoj odgovor verjetno - ne prodam; jaz pravim samo prava cena ni ponujena.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.159
3.629
113
Marlbor
Cene po gursu so itak manj kot 1eur/m2. Takoj kupim par hektarjev, če kdo proda po takšni ceni.

Še gradbene parcele so po gursu nerealne. 6a velike parcele na Ptuju cenijo na 5000eur, med tem ko dejansko ni šans, da jo dobiš pod 30.000eur.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in McGiver
I

Izbrisan uporabnik #9334

Osnovno načelo tržnega gospodarstva : vsaka stvar na tem svetu je vredna točno toliko, kot je nekdo pripravljen plačat zanjo. Niti centa več.
Zemljo pa itak prodaš samo enkrat. Pa še takrat si se načrtno odločil, da jo boš prodal.

Če lastnik reče, da je zemlja naprodaj za 5 miljonov - je to treba spoštovati. Pa čeprav gre samo za koš kopriv.
Če pa reče, da sploh ni naprodaj, pa prav tako.

• Všeč mi je
Reactions: lanos

jello

Guru
22. sep 2008
10.166
3.882
113
Hočem kupiti kmetijsko zemljišče (travnik). Lastnik mi je postavil ceno zemljišča = "vrednost po GURS * 20". Smrtno resno.

Je kakšen način, da ga stisnem na realno ceno? On mi ta travnik hoče drago prodat z izgovorom, ker meji na mojo gradbeno parcelo. So pa v preteklih letih ta travnik razparcelirali na podoben način, in praktično iste kvadrature je tip prodajal za 300-600 EUR. Meni pa pride s ceno 8k :rolleyes:

Ga lahko peljem na občino na kak hladen tuš? Ali je cena kmetijskega zemljišča popolnoma arbitrarna? Ne bo me bolelo, če pozabim vse skup in grem dalje. Prepirat z idioti se ne mislim. Če pa imam kake pravice tu, bi jih pa uveljavil.

On ti ni dolžan nič. Lahko pa ti namesto ugodnejše cene reče ne dam in do roba parcele gnojnico polije enkrat na teden. Raje se vprašaj koliko ti je res do travnika, da mu ne boš čez 5 let ponujal 3x toliko kot hoče danes, pa ne bo več naprodaj.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Pbutec

20. jul 2007
15.159
3.629
113
Marlbor
Mogoče je cena že sedaj povsem realna, če je po namembnosti zazidljiva ...

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Cene po gursu so itak manj kot 1eur/m2. Takoj kupim par hektarjev, če kdo proda po takšni ceni.

Še gradbene parcele so po gursu nerealne. 6a velike parcele na Ptuju cenijo na 5000eur, med tem ko dejansko ni šans, da jo dobiš pod 30.000eur.
Zelo na generalno in čez palec se cene po GURSu preračunavajo na podlagi preteklih opravljenih poslov. Ker smo slovenci pri nakupu parcel še vedno "težki balkanezi" je cena na roke nekaj drugega kot cena v pogodbi - ker 100€ prihranka pri 2% DPN je pa le ornk prihranek.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Jao, boze mili, nekateri ste res degeni tu gor. Ce bi pa kupil 600m2 zavozene grabe za 8 jurjev pa odprl temo pa bi jih poslusal o tem, kaksno budalo sem?

Vprasanje je bilo na mestu. Ni tu nobenih trenj, nobenega polivanja gnojnice ne rabim (ce rabis ti, pa povej). Meni cena pac ni vsec in me je zanimalo, kaj lahko v tej smeri naredim. Pac ne morem nic. Jaz se ne sekiram vec, nekateri pa fantazirate in probate to naredit v tipicni slovenski katastrski delikt.

Adios. Hvala za odgovore.

Pbutec

20. jul 2007
15.159
3.629
113
Marlbor
Lahko pa ti taktično pomagamo, kako znižati ceno ... ti je lastnik sam ponudil zemljo, ali si ga ti prosil za prodajo?
Obstajajo triki, s katerimi bo zemlja, ki je ne koristi, postala v breme in bo vesel, če se je reši ...

jello

Guru
22. sep 2008
10.166
3.882
113
Jao, boze mili, nekateri ste res degeni tu gor. Ce bi pa kupil 600m2 zavozene grabe za 8 jurjev pa odprl temo pa bi jih poslusal o tem, kaksno budalo sem?

Vprasanje je bilo na mestu. Ni tu nobenih trenj, nobenega polivanja gnojnice ne rabim (ce rabis ti, pa povej). Meni cena pac ni vsec in me je zanimalo, kaj lahko v tej smeri naredim. Pac ne morem nic. Jaz se ne sekiram vec, nekateri pa fantazirate in probate to naredit v tipicni slovenski katastrski delikt.

Začel si vprašanjem kako od soseda izsilit nižjo ceno...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83

Nc se ne jezit. Vprasal si, z odgovori pa nisi zadovoljen in zdaj si uzaljen.