Jazbinskov zakon

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ok, na kratko lahko kdo razlozi zakaj se je sploh slo? Prednosti, slabosti, poanta? Cist tako iz firbca do "poceni" stanovanj me zanima, celih spehov se mi pa tudi ne ljubi brat in iskat.
tongue-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
stanovanja drzave in podjetji, ki so bila podeljena revežem, socilano ogroženim v času komunizma so se zaradi razbremenitve gospodarstva (vse je to treba vzdrževati, najemnina pa nizke, voditi evidence itd) prodala 'zastonj'

recimo
drulovka hiša 200 metrov 20k dem, danes čez 200k €
fužine enosobno 4k dem
jarše dvosobno 6k dem
fužine 4 sobno 12k dem

na te cene se je dobilo še popuste za socilane primere, stalnost , redno plačevanje itd.
na ta način so največji lenuhi prišli do stanovanj, ki jih dane sne znajo vzdrževati itd. mnogi, ki prej niso imeli enega imajo danes tri..svojega, maminega, taščinega.

scott

Pripravnik
1. sep 2007
405
1
18
Citat:
stanovanja drzave in podjetji, ki so bila podeljena revežem, socilano ogroženim v času komunizma so se zaradi razbremenitve gospodarstva (vse je to treba vzdrževati, najemnina pa nizke, voditi evidence itd) prodala 'zastonj'
ne-ne-1.gif

Si premlad da bi poznal zakon?

Šlo je za vsa družbena stanovanja, ne samo socialna. Tudi kadrovska, direktorska
smile-1.gif
ipd.

Če si bil takrat (jeseni 1991) najemnik in si se odločil za odkup je država prispevala še 50 % popusta, pa zelo ugodne kredite do 20 let.
Eno povprečno dvosobno stanovanje je prišlo okoli 10.000 mark odvisno od starosti. Z vsemi popusti.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
pozabu si dopisat da je velik stanovanj/hiš pobrala golazen in zdej na račun bednaga zakona, živijo kot lordi
bonk.gif

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Po tem zakonu smo mi dobili stanovanje ~70m2 za današnjih 7000 EUR. Danes takšna stanovanja v isti okolici prodajajo za >100.000 EUR.

Koliko pa je bilo takrat zbrati 7000 EUR? Verjetno ekstremno lažje kot danes 100.000 EUR?

mhmm

GIFtedALTER 08
22. jul 2007
2.370
0
36
Mal pretiravaš ti s temi cenami. Sej so bla poceni sam ne tak ko ti pišeš. Trosobna (~70 m2) so bla okol 15000 mark.
zmaga.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
pozabu si dopisat da je velik stanovanj/hiš pobrala golazen in zdej na račun bednaga zakona, živijo kot lordi
bonk.gif

Mislim, da govoriš o denacionalizaciji...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik softi pravi:
na ta način so največji lenuhi prišli do stanovanj, ki jih dane sne znajo vzdrževati itd. mnogi, ki prej niso imeli enega imajo danes tri..svojega, maminega, taščinega.
Malo pazi na jezik
ne-ne-1.gif

Večina ljudi je kupila stanovanja, v katerih je vse življenje živela, plačevala najemnino, jih vzdrževala in vlagala v njihovo adaptacijo. Od te privatizacije so imeli vsaj povprečno premožni ljudje nekaj, ugodno so prišli do svojih stanovanj. To je bil tudi način, da se ob pričetku mlade države omogoči ljudem normalno bivanje in se v štartu ne ustvarja prevelikih socialnih problemov. Za razliko od ostalih privatizacij, kjer je ogromno državnega (našega) kapitala pobrala peščica "podjetnih".

To, da so nekateri izkoristili zakon in pokupili nekaj stanovanj ni opravičilo za pljuvanje po ljudeh, ki so pošteno odkupili svoja stanovanja.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
zdaj pa kaj je bil taki denar pred 17 leti in kaj je sedaj.....

odgovarjam še mhhm-ju.
Če gledamo inflacijo, je bilo res bistveno manj, kot zdaj, če pa še ostale dejavnike - takratne cene, pa niti ne.
Moj primer: v času Jazbinška sem bil študent 1.letnika fax-a. S prihranki svojega dela sem si malo pred tem kupil avto v vrednosti Jazbinškovega dvosobnega stanovanja v LJ Trnovo. Našel sem ponudnika (upokojenka brez družine in potomcev), ki je bila pripravljen meni "odstopiti" stanovanjsko pravico v zameno brezplačnega dosmrtnega bivanja. Toda avta nisem mogel prodati v nekaj dneh in stanovanje je dobil nekdo drug.
Poanta pa je ta: avto je bil takrat vreden 12.000 DEM, če preračunam leta, stane zdaj tak na avto.net 6.000 EUR in še to, da bi si lahko stanovanje privoščil z gotovino kot študent z denarjem prek študentskega servisa.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vsem

v družbenih stanovanjih naj bi živeli socialni primerki, ki si niso mogli sami kupiti nič. da so bili notri direktorji je zgodba slovenskega izkoriščevanja komunizma in sfrj. ki tako zelo smrdi in se nam vsem gnusi.

dvosobno v jaršah je bilo 6600 dem. potem je bil še popust itd.

kdor trdi, da je 10 tisoč dem leta 91 bilo enako kot danes 100€ je navaden bedak. taki zavajajo javnost in kažejo sliko revščine, da sosedje ne bi zavidali. v stilu mi smo se namatral, da smo to kupili.

usran jugo je bil 90 leta 4 do 5 tisoč amrk, kolko je bil golf II. v člasu markoviča se je dal pa od plače komot kupit 500 dem, torej v enem letu stanovanje.

na bruhanje mi gre, ko nekdo razlaga, kako se je to mirila socilana revščina. seveda. moj fotr je kot invalid lahko kupil sam stanovanje, bosanci v bloku so bili pa v družbenih in gradili bajte bo bosni. ko je bilo treba kupit garažo so bili pa prvi v vrsti in jezni, ker je občina dala prednost lastnikom stanovanj.

in še tržna cena. sosed je 91 leta, decembra prodal dvo in pol za 80k dem, na hitro, v dveh dneh, po dobrem letu so bila 130k dem.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sklepam, da je tvoj fotr bil direktor in se danes šopirite v stanovanju za katerega ste dali toliko kot dve leti kasneje za dopust. seveda je bogi revež ob direktorski plači bil potreben socialnega stanovanja.

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Softi, mislim, da včasih malce preveč napadaš "sogovornike". Pa ne vzemi te pripombe kot kaj slabega.
Kolikor pa se spominim, so imela podjetja (itak vsa državna) na razpolago stanovanja za svoje zaposlene in ni bilo le za socialne probleme. Dobil ga je lahko vsak, le da je bilo prosto oz. so imeli neko lestvico prioritet. Jasno pa se je "mutilo" po balkansko.
"Bosanci" oz. vsi ostali ekonomski emigranti pa so že ves čas najboljši "izvedenci", kako se do česa v Sloveniji brezplačno pride oz. kako še v današnjem času potegniti od države vse, kar je možno. Večina socialno ogroženih Slovencev pa se žal ne znajde tako.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
10k dem v casu jazbinskovega zakona bi bilo danes 50k eur, na uč izračunano, se zmeraj extremno poceni vendar ne zastonj kot poizkusate nekateri prikazati. moj fotr si je od dveh kolegov denar izposodil (banke še niso dajale kreditov na 20 let)

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik zomirp pravi:
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
bonk.gif

Mislim, da govoriš o denacionalizaciji...

mogoče, a so si vseeno nekateri nabrali več stanovanj in poznam par ljudi ki jih je država nategnila pri nakupu, ko so jim rekli da se bodo selili in zato ne morejo kupit stanovanja, a še vedno živijo v istem stanovanju. poznam pa kolega, kjer so kupil stanovanje za cca 10000DEM in ga par let nazaj prodali za cca 13mio SIT

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik softi pravi:
vsem

v družbenih stanovanjih naj bi živeli socialni primerki, ki si niso mogli sami kupiti nič. da so bili notri direktorji je zgodba slovenskega izkoriščevanja komunizma in sfrj. ki tako zelo smrdi in se nam vsem gnusi.

dvosobno v jaršah je bilo 6600 dem. potem je bil še popust itd.

kdor trdi, da je 10 tisoč dem leta 91 bilo enako kot danes 100€ je navaden bedak. taki zavajajo javnost in kažejo sliko revščine, da sosedje ne bi zavidali. v stilu mi smo se namatral, da smo to kupili.

usran jugo je bil 90 leta 4 do 5 tisoč amrk, kolko je bil golf II. v člasu markoviča se je dal pa od plače komot kupit 500 dem, torej v enem letu stanovanje.

na bruhanje mi gre, ko nekdo razlaga, kako se je to mirila socilana revščina. seveda. moj fotr je kot invalid lahko kupil sam stanovanje, bosanci v bloku so bili pa v družbenih in gradili bajte bo bosni. ko je bilo treba kupit garažo so bili pa prvi v vrsti in jezni, ker je občina dala prednost lastnikom stanovanj.

in še tržna cena. sosed je 91 leta, decembra prodal dvo in pol za 80k dem, na hitro, v dveh dneh, po dobrem letu so bila 130k dem.
Kot prvo se nauči normalnega komuniciranja, ker s tem zmerjanjem samo kažeš svojo bedo.

V družbenih stanovanjih niso živeli socialni primerki, ampak večina slovenskega prebivalstva v blokih, ker je bil to edini način, da si lahko sploh kje živel. In če smo vsi ti ljudje zate samo gnoj, potem se resno sprašujem o tvojem sovraštvu do prebivalcev Slovenije.

Če ti gredo na kurac bosanci in itak sovražiš vse po vrsti, je to tvoj osebni problem, ki pa z jazbinškovim zakonom nima nobene veze.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.462
3.785
113
ne bo držalo... ker je malce težje najti nemške inflacijske strende za zadnjih "nekaj let" sem po liniji najmanjšega odpora naredil manjši ovinek:

10.000 mark je bilo 1991 točno 5790 takratnih $

5790 $ iz leta 1991 je po ameriški inflaciji in razmerju na trgu denarja danes vrednih skoraj točno 10.000 $

10.000 $ je danes vredno 6.589 €
===================
posledično lahko rečemo da je 10.000 DM iz 1991 danes primerljivo s 6.589 €