javni ali zasebni vrtec?

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
275
83
Torej,
Bliza se roka za oddajo vloge za vpis otroka. Hcerka se je rodila decembra 2011. Sedaj pa sem pred dilemo.moja ima sp, jaz redno sluzbo. Kolikor se v grobem racunal, bi naju javni vrtec prisel cca 340€ na mesec (moja si je placevala visje prispevke zaradi porodniske), zasebni pa, kolikor gledam cena cca 380€, s tem da imam zasebnega zelo blizu doma. Naj omenim se to, da nisva oba obcana MOL-a.
Letos se imava prav tako namen seliti, po vsej verjetnosti izven Ljubljane.
Nekako sem razmisljel ce bi hcerko dal od decembra do septembra v zasebi vrtec, s septembrom 2013 pa v javnega, seveda spet, ce ga bomo sploh dobili...

Hkrati pa razmisljam, da so otroci precej bolani ko gredo prvo leto v vrtec, verjetno pa je da je v zasebnem vrtcu manj bolnih dni, zaradi manjsih skupin... - bolniske si moja zaradi s.p tezko privosci, jaz pa tudi ne bi mogel biti zaradi narave dela vedno na bolniski...

Pri vsem tem se se preej lovim in ne vem tocno kako in kaj, zato potrebujem kaksen nasvet...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Nisi napisal tipa zasebnega vrtca. Poznam dve konkretni situaciji in ta dva zasebna vrtca (pravzaprav ima en letošnje šolsko leto že koncesijo, ampak lani je bila situacija enaka) imata enako število otrok v skupini (maksimalno) kot javni vrtec. Z kaj manj otrok v skupini si takoj na meji (ali pod) rentabilnosti, kar z malo matematike in poznavanja plačnih razredov sam hitro izračunaš. Načeloma je večja verjetnost, da bo javni vrtec imel manjše skupine, ker bomo zgubo tam tako ali tako pokrili iz davkov.
Vpiši ga v vrtec tam kjer boš dobil in kakor ti znanci svetujejo, ki imajo izkušnjo s konkretnim vrtcem. Če ni zasebni vrtec z nekim posebnim programom (npr Marija Montessori pedagogika ali valdorski), ni neke velike razlike do javnega.
Moji otroci s vstopom v vrtec niso bili kaj posebno bolani. Nekaj dni izpada je že bilo. Ampak to se bolj razlikuje od otroka do otroka kot od vrtca do vrtca...

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Nekaj podobnega sva midva izvedla, ker sva bila pač prisiljena v to, ker javnega nisva dobila.
Tamal je tako ene slabe 10 mesecev hodila v zasebni vrtec, ki pa je bil kar na nivoju. Dve vzgojiteljici ter 8 otrok. Vzgojiteljici pa izredno disciplinirani in polni elana/energije ter ustvarjalne žilice. Tako da meni osebno je bilo blazno všeč. Sicer drago ampak dobro. Je pa zelo pomembno kakšen vrtec je. Najpomembnejše pa so seveda vzgojiteljice in program.
ČE te kaj bolj specifičnega zanima pa povej, lahko tudi na zasebna sporočila.