Sicer je že petnajst let kar sem bil tam.
Tradicionalnega je veliko tudi v mestih, tudi največjih. Ogromno je svetišč (šintoističnih) in templjev (budističnih). Za cvetenje češenj, ki je na Japonskem resna stvar, bo maj verjetno prepozen, vseeno pa so parki lepo urejeni. Zanimivi so zen-budistični kamniti parki.
Karte za sumo je praktično nemogoče dobiti, lahko pa obiščeš kakšen sumo center, kjer sumatorji živijo in trenirajo.
Zanimiv bi bil tudi kakšen obisk tovarne - jaz sem bil v Mazdi v Hirošimi, čeprav ravno veliko proizvodnje niso pokazali, je bilo pa zastonj, po predhodnem dogovoru.
V dveh tednih se da narediti Honšu klasiko: Tokio, Nikko (templji, svetišča, nekaj narave), mogoče postanek kje ob gori Fuji, Kyoto, Hirošima, na poti je še grad v mestu Himeji. Mogoče kakšen otok v Hirošimskem zalivu, najbolj znan je
Miyajima.
Za Kjušu ali celo Šikoku dvomim, da bo čas, prav tako ne za sever Honšuja ali Hokaido, čeprav zna biti vse to zanimivo, ker se večina popotnikov osredotoči na osrednji in zahodni Honšu.
Sicer pa Japonsko, kako v bistvu zelo drugačna je, lahko začutiš tudi brez beganja od ene znamenitosti do druge. Fajn je, če naletiš na kakšen macuri, njihovo "šagro". Macurijev je precej, od velikih, ki so pravi festivali do lokalnih, vaških. Nekateri so bolj umirjeni, drugi z bolj "odpičenimi" običaji. 15. maja je v Kyotu
Aoi macuri , ki je eden bolj znanih, je pa precej konservativen, bolj kot nekakšna povorka - vseeno zanimivo za pogledat.
Poskušaj poguglati, če lahko v svoj obisk vključiš kakšen macuri.