Jabolčni kis

rejp

Pripravnik
26. nov 2007
39
1
8
Ali je kdo izmed vas delal domač jabolčni kis? Zanimajo me določene stvari.
Jaz sem naredil kis iz domačih jabolk. Prišlo mi ga je okoli 300 l. Včeraj sem ga pretočil in prefiltriral čez gazo in ga dal v rostfrei cisterno. Zanima me, ali lahko dam na kis pokrov in zalijem z oljem? Nimam steklenih balonov ali toliko steklenic. Zanima me še ali je lahko kis tako brezzračno zaprt ali mora vedno biti goba na vrhu? Kako dolgo in v kakšni pogojih lasko kis stoji?

lp
 

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
v temi in hladu kis lahko stoji leta in leta (300 litrov vrjetno ne boš porabil ravno v enem tednu)
če je goba potem bo samo še boljši
vsaj za vinski to velja, pa vrjetno pri jabolčnem ni nič drugače
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Kolikor vem, je kis končna stopnja kvarjenja sadnega ali grozdnega soka. Vmesne stopnje so sicer všečne (npr. vino), vendar niso obstojne same po sebi. Kis bo obstal tudi, če bo zrak zraven.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
jaz bi grozdje predelal v kis. Mogoce bi ga bilo kaksnih 50litrov. pvc ali stekleno embalazo bi ze nasel, zanima me na kak nacin najlazje priti od grozdja do kisa. skarje imam,mlin za grozdje bi si lahko sposodil ali pa bi ga nekako stlacil....kaj pa potem?
 

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
najprej moraš vino narediti
iz vina pa kis

za vino vrjetno veš
vržeš noter kvas pa počakaš, da ves sladkor povre
potem pa to prečistiš

potem dobi vinski klobuk in ga vrzi v brozgo
potem počakaš, da se ves alkohol predela

v grobem bi bilo tako za finese me pa ne sprašuj