Izvor priimka Kotnik

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.436
424
83
Ljubljana
Nečak mora v šoli predstaviti izvor svojega priimka + družinsko drevo. Pišejo se kotnik. Mi lahko kdo pove več kot Statistični urad RS

vandrovec

Pripravnik
19. jan 2014
672
12
18
Citat:
Kotnik je kajkavsko ili slovensko prezime, izvedeno od imenice "kot" (štokavski "kut). Najvjerojatnije je nastalo prema toponimu Kot (kao Eržišnik od Eržišæe, Potočnik od Potok, Jezernik od Jezero, Vogelnik od Vogel). Ili prema nekoj drugoj povezanosti s riječju "kot" (npr. onaj kome je kuæa u kutu sela, tko sjedi u kutu uz ognjište i sl.).

Kotnika ima na području Jastrebarskoga, Varaždina, Zagreba, Istre i dr. - Zabilježeno je i štokavsko prezime Kutnik.

Pobrskaj če piše še kaj več: http://www.forum.hr/showthread.php?p=19653574

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.910
121
63
štajerska
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Nisem prepričan, če je brskanje po HRVAŠKIH podatkih najbolj primerno za SLOVENSKO domačo nalogo.
Bolje bi bilo nekoliko preiskati podatke v Slovenskem rodoslovnem društvu ( http://www.rodoslovje.si/index.php/sl/ )
bonk.gif

nazi ?

narodi so se mešali. posebno pa še v času AO imperija. Določeni priimki so v vseh državah bivšega imperija. nekateri so se zaradi jekikovnih razlik nekoliko spremenili , večinoma samo kakšna črka.
in le nekdo želi raziskati svoje korenine je velika verjetnost da bo potrebno pogledati preko meje svoje vasi

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Off:

aha...

kje je že topic o varovanju osebnih podatkov za družinska drevesa v OŠ?

smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
bonk.gif
nazi ?
No, pa je še enemu anonimnežu uspelo, da me je kategoriziral.
Seveda so priimki lahko enaki v več območjih, ker pa sem DOBRONAMERNO svetoval iskanje najprej po domačih krajih, sem kar naenkrat nacist !!
Zanimivo razmišljanje.
Oziroma: ne sodi drugih po sebi!

Over and out!

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Hrvaška obrazložitev je takšna, kot je slovenska. Priimki na -nik večinoma izhajajo iz lokacijskega poimenovanja.