Izvedite več, izvedi več, WTF?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.929
671
113
A je kak slavist na forumu, ki bi povedaj kaj je s uporabo besede "izvedite" namesto "izvejte "ker mene kar zmrazi ko berem take stavke:

Npr:
Izvedite, kako s prenosniki VAIO lahko prihranite pri energiji. http://www.sony.si/hub/ekologija
Izvedite več http://www.bmw.si/si/sl/

Pa ta dva linka nista edina. Opažam to butasto besedo v vseh medijih...

tomi

Guru
1. sep 2007
18.761
9.975
113
40
MB
bodi pozoren še na prevode besede multitouch, jaz umiram zraven ko se pojavlja v press releasih
hysterical-1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
A je kak slavist na forumu, ki bi povedaj kaj je s uporabo besede "izvedite" namesto "izvejte "ker mene kar zmrazi ko berem take stavke:

Npr:
Izvedite, kako s prenosniki VAIO lahko prihranite pri energiji. http://www.sony.si/hub/ekologija
Izvedite več http://www.bmw.si/si/sl/

Pa ta dva linka nista edina. Opažam to butasto besedo v vseh medijih...
Boljše je 'preberite več', ali pa smo 'več'.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.929
671
113
Hja po moje lahko "izvedite" uporabiš samo v smislu: "Izvedite tole akcijo"
Torej kadar se gre za izvajanje nečesa ne, pa za informiranje.

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
zmrazi tud ob nepravilni rabi predloga s/z (z uporabo, ne s uporabo, kot piše v prvem postu), ali vejice (" ... izvajanje nečesa, ne pa ... " in ne " ... izvajanje nečesa ne, pa ... " ). Pa "gre se za" tud ni ravno by the book, če smo že na tem ...
Sam pravm.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik Karizma pravi:
zmrazi tudi ob nepravilni rabi predloga s/z (z uporabo, ne s uporabo, kot piše v prvem postu), ali vejice (... izvajanje nečesa, ne pa ... in ne ... izvajanje nečesa ne, pa .... ). Pa "gre se za" tud ni ravno by the book, če smo že na tem ...
Sam pravm.
smile-1.gif

Jap, gre se v Bruselj, gre pa za zadevo.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.929
671
113
Citat:
Uporabnik Karizma pravi:
zmrazi tud ob nepravilni rabi predloga s/z (z uporabo, ne s uporabo, kot piše v prvem postu), ali vejice (" ... izvajanje nečesa, ne pa ... " in ne " ... izvajanje nečesa ne, pa ... " ). Pa "gre se za" tud ni ravno by the book, če smo že na tem ...
Sam pravm.
smile-1.gif
Ne te stvari me, pa ne motijo.
evil.gif

Ker eno so ločila, nekaj čisto drugega pa da uporabljaš napačne besede.
priden.gif

Nazadnje urejeno:

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
Sicer ne vem, kolk vam je verodostojen vir, ampak according to Besana, je "izvedite, izvedi" pravilno, "izvejte, izvej" pa napačno. Osebno nekak bolj verjamem njim, kot pa nekomu, ki napačno uporablja vejice in predloge.
wink-1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Pravopis:

izvédeti -vém dov., 2. in 3. os. dv. izvésta; 2. os. mn. izvéste, 3. os. mn. izvêjo in izvedó; drugo gl. vedeti (ẹ́) kaj ~ novico; izvedeti za kaj ~ ~ službo; izvedeti kaj o kom/čem ~ veliko zanimivega o pisatelju; O letalski nesreči je izvedel iz časopisa

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Prav imaš, ni pravilno. Izvejte je pravilno, izvedite pa je mišljeno kot nekaj, kar je izvedeno, torej storjeno, opravljeno.

Izvedite ima dva naglasa:
1. izvêdite (izvesti) trojno salto nazaj
2. izvédite (izvedeti) nekaj novega

Sicer pa analogija je recimo glagol "vedeti" (vedite ne vejte) da bo lažje.

Edit: zamenjani naglasi

Nazadnje urejeno:

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Prav imaš, ni pravilno. Izvejte je pravilno, izvedite pa je mišljeno kot nekaj, kar je izvedeno, torej storjeno, opravljeno.

Izvedite ima dva naglasa:
1. izvédite (izvesti) trojno salto nazaj
2. izvêdite (izvedeti) nekaj novega

Sicer pa analogija je recimo glagol "vedeti" (vedite ne vejte) da bo lažje.
Zamenjaj ostrivec in strešico.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Kje si pa našel to? Po pravopisu ni nikjer oblike (tudi v sklanjatvi) ''izvedite'' kot nekaj, kar izveš.

vedeti - vedite
izvedeti - izvedite

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Kje si pa našel to? Po pravopisu ni nikjer oblike (tudi v sklanjatvi) ''izvedite'' kot nekaj, kar izveš.
izvédeti -vém dov., 2. in 3. os. dv. izvésta; 2. os. mn. izvéste, 3. os. mn. izvêjo in izvedó; drugo gl. vedeti (ẹ́) kaj ~ novico; izvedeti za kaj ~ ~ službo; izvedeti kaj o kom/čem ~ veliko zanimivega o pisatelju; O letalski nesreči je izvedel iz časopisa

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Ampak po tem je sklanjatev izvejte, ne izvedite.
Piše glej gl. vedeti. Morda izvejte izvira kakšnega narečja - sem iz Ljubljane, pa nisem še nikoli slišal te oblike ...

Nazadnje urejeno:

frisk

Pripravnik
25. sep 2007
735
18
18
Domžale
To so uporabili pri prevodu ang. bes. zveze: Find out more. Gre za glagolski naklon in sicer velelnik / imperativ. Težava je, da praktična uporaba ne predvideva, da bi nekdo nekomu velel, naj nekaj ve. Lahko mu samo veli, naj poizveduje, ampak to ni povsem enak pomen. Jaz bi ravno tako uporabil drugačen izraz (Preberite več, Dodatne informacije itd.), če pa bi že moral uporabiti isti glagol, je verjetno res "izvejte" najbolj pravilno.

@Karizma: besana oz. celotna amebisova politika se velikokrat zateka k predpisovanju jezika, ne pa k analizi njegove dejanske rabe. Meni osebno se zdi butasto, da "zapovejo" rabo, ki (vsaj v pisnem besedilu brez naglasnih znamenj) povzroči dvoumnost: torej "izvedite" akcijo VS "izvedite" več o tem.

Nazadnje urejeno:

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik frisk pravi:
To so uporabili pri prevodu ang. bes. zveze: Find out more. Gre za glagolski naklon in sicer velelnik / imperativ. Težava je, da praktična uporaba ne predvideva, da bi nekdo nekomu velel, naj nekaj ve. Lahko mu samo veli, naj poizveduje, ampak to ni povsem enak pomen. Jaz bi ravno tako uporabil drugačen izraz (Preberite več, Dodatne informacije itd.), če pa bi že moral uporabiti isti glagol, je verjetno res "izvejte" najbolj pravilno.

@Karizma: besana oz. celotna amebisova politika se velikokrat zateka k predpisovanju jezika, ne pa k analizi njegove dejanske rabe. Meni osebno se zdi butasto, da "zapovejo" rabo, ki (vsaj v pisnem besedilu brez naglasnih znamenj) povzroči dvoumnost: torej "izvedite" akcijo VS "izvedite" več o tem.

Take situacije se dogajajo praktično pri vseh jezikih in pravi pomen skoraj sigurno lahko določiš iz konteksta ali pa okoliških sklanjatev in spregatev. Ni da bi se preveč sekiral okrog tega, še posebej ne okrog glagola izvedeti.
smile-1.gif

Je pa stvar sigurno regionalno pogojena. Meni gredo vse kocine pokonci, ko slišim na radiu koga omenjati otroka, z naglasom na prvem o-ju, enemu Mariborčanu pa je to verjetno najbolj samoumevna stvar na svetu.
tongue-1.gif