Izterjava

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Kako izterjat denar od podjetja?
Nekje sem zasledil ,da dolžnika izterja davčna.
Ima kdo kaj izkušenj z temi terjatvami preko davčne.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Davčna ga izterja samo za svoje terjatve. Ti ga moraš pa sam. V sedanjem času, ko je plačilna nedisciplina "zapovedana", boš težko uspešen.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Lahko, če imaš ti dolg na davčni.
Najbolje je, da greš sam tja, poveš kaj in kako stoji situacija, potem pa gre takole:
- od dolžnika moraš imeti potrjen IOP
- prineseš kopije računov
- če je IOP star nekaj dni je fajn, če prineseš še bančni izpisek (recimo da je IOP potrjen 1.12., ti prineseš izpisek prilivov od 1.12. do datuma, ko greš na davčno, tako da se vidi, da niso plačali)

In to je to, potem oni ukrepajo naprej. Mora biti pa obvezno potrjen IOP, brez tega ni nič. Jaz sem imel težave z eno stranko, ker mi IOPjev niso potrjevali. Ko smo malček bolj konkretno zarožljali, so se malo zmigali, zdaj pa spet stoji.

Na tvojem mestu bi šel osebno do dolžnika, da ti potrdijo obrazec. Ko imaš potrjenega v rokah povej, da če ne bo plačil recimo v nekaj dneh, boš odšel na davkarijo, da oni izterjajo dolg. Naj razumejo, da nisi banka in da jih ne moreš skoraj brezplačno kreditirati.

Makeba

Zelenc'
1. dec 2009
5
0
1
Meni so tako svetovali: najprej preveriti na strani Banke Slovenije (plačilni in poravnalni sistemi / Register transakcijskih računov) plačilno sposobnost podjetja. Če ni, ni nič hudega - samo plačilo dobiš zato kasneje. Potem greš https://covl.sodisce.si. Mislim, da moraš zato biti na tej strani prijavljen in imeti certifikat. Tam izpolniš obrazec, plačaš okrog 35€ in je to to. Teh 35€ se prišteje k znesku terjatve in ti jih tako dolžnik vrne. To moram še izpeljati... žal.

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
316
26
28
Ptuj
ksz

Vsi nasveti pa veljajo seveda edino v primeru, da ima podjetje sredstva na TRR in/ali da pred tabo ni že kdo s sklepom o izvršbi ki "visi" na njihovem računu (se vidi v registru TRR na BS, ibonu ali Bonitete.si).

To kar je napisal Makeba drži. Rabiš digitalni certifikat in se moraš registrirat (kolikor se spomnim ne gre čisto brez papirja) in lahko vlagaš izvršbe na podlagi verodostojne listine (račun). Če ima podjetje račun blokiran lahko vložiš izvršbo tudi na drugo imetje podjetja (terjatve, premično premoženje, nepremično premoženje), pri tem pa se taksa za vsako dodatno sredstvo povišuje.
Vendar je tudi tukaj finta ... Namreč pri drugih oblikah premoženja moraš točno navesti za kaj gre, recimo dolžnik ima v lasti avto reg št. ta in ta ali nepremičnino s parcelno številko to in to ... In to moraš potem navesti v izvršilni predlog.

Če terjaš kakšnega popoldanskega s.p. je zelo uporabna izterjava na osebni dohodek, saj mu trga kar delodajalec od plače.
Pri izterjavi od plače ne rabiš navesti delodajalca, pri izterjavi na TRR pa navedeš le TRR (ki je razviden iz javno dostopnih podatkov).

lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Pozabili ste pa še najpomembenjše tudi če boš vse navedel ter če je stanje na računu mora dolžnil priznat tvoj dolg. Menda je zelo moderno da se napiše pritožba in se račun zavrne. Morda ti tudi kak drobiž v tem času nakaže in račun nikakor ni veljaven saj je dolg manjši kot piše tam in zopet jovo na novo... Menda ta sistem deluje zelo učinkovito, vprašajte naše gradbince
smile-1.gif

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
To ni moderno samo pri gradbincih, ampak v celi Sloveniji. Nekaterim zgoraj (pravzaprav spodaj - ker gredo v pekel) očitno ustreza tak položaj, zato ni nič drugače.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Kolikor pa meni spomin služi , je pa nekako takole ; davčna na podlagi verodostojne listine trga tisti denar dolžniku brez vprašanja ,če se pa kasneje izkaže da pa tisti ni bila verodostojna listina imaš pa potem ti problem s tožilstvom ne z davkarijo...

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pozabili ste pa še najpomembenjše tudi če boš vse navedel ter če je stanje na računu mora dolžnil priznat tvoj dolg. Menda je zelo moderno da se napiše pritožba in se račun zavrne. Morda ti tudi kak drobiž v tem času nakaže in račun nikakor ni veljaven saj je dolg manjši kot piše tam in zopet jovo na novo... Menda ta sistem deluje zelo učinkovito, vprašajte naše gradbince
smile-1.gif

pri meni se je človek pritožil...sodnica pa napisala pritožba neutemeljena
cool-1.gif

tko da ne moreš kar nekaj napisat in je toto... pritožba mora biti utemeljena....
če nisi podal ugovora na izstavljen račun ni noben pritožba utemeljena....
grims-1.gif

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Mah pri nas so v pritozbi smo napisali, da je bil ustni dogovor drugačen. In da izterjava ni v veri dobrega sodelovanja.... pa je blo vse skupaj zavrnjeno....

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Ni nujno....
vloge upnikov je meni vlagal odvetnik ki je šele dobro pričel z delom.... ....tko da ni mel kakih hudih iskušenj....
dopise pa je verjetno pisala tajnica kot je to ponavadi v odvetniških družbah....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ja jh07 ampak tukaj ne govorimo z iztrjavi 214,42€ s pripadajočimi obrestmi temveč o velikih vsotah. Veš koliko firmam je dolžen SCT, Vegrad, CPM in nič ne delajo izvršb. Zakaj? Ker jih ven rešujejo pripravniki odvetniki ali tajnice? Ne bi rekel.