Izterjava kazni zaradi prekrška ?

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Zadnjič sva se s kolegom prigovarjala, kako naj mu država vzame denar
za prekršek, ki ga naredi na cesti. On je namreč vztrajal, da tudi če se mu vsedejo
na račun, nekega minalca mora dobit, za preživetje.
Je redno zaposlen, pa lastnik več premičnin in hiše. Po moje se ti lahko vsedejo na eno od
teh dveh "vrednosti. " Kako je z minimalcem ? Koliko ti morajo pustit na računu ?
In, ne ne gre za primer, gre zgolj za radovednost.

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
Pri sodni izvršbi ti morajo pustiti vsaj 1/3 sredstev za preživetje, seveda sem šteje tudi če si dolžan preživljati še koga od družinskih članov.

malo googlanja :

ZDavP-2 v 160. členu določa, da je na dolžnikove denarne prejemke mogoče seči največ do višine dveh tretjin, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 70 odstotkov minimalne plače po zakonu, ki ureja minimalno plačo. Merilo 70 odstotkov minimalne plače velja le v tistih primerih, ko ena tretjina zneska denarnih sredstev na računu ne presega zneska 70 odstotkov minimalne plače.

Nazadnje urejeno:

Vulkan

Zelenc'
10. avg 2008
7
0
1
Pri izvršbi ti morajo pustiti minimalca, trenutno je to cca 460 EUR. Kar je več ti vse rubijo.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Potem pa ta član ni na istem naslovu in nič ne dobiš. Vse puno je nekih takih cak kjer te odslovijo. Recimo jaz ne morem moje babice uveljaviti pri davčni olajšavi, ker ji plačujem dom upokojencev...ker ni na istem naslovu kot jaz.

Vulkan

Zelenc'
10. avg 2008
7
0
1
Verjetno res. Moj odgovor je napisan za čisto osnovno izterjavo, kakšni pa so potem še dejavniki pa se lahko razpravlja.

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
Družinski člani so itak večinoma prijavljeni na istem naslovu, vsaj jaz ne poznam ene družine, da bi imeli različne stalne naslove.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.989
113
pri taščici
Jaz pa jih poznam kar nekaj ki imajo različne naslove pa čeprav živijo skupaj (izven zakonske skupnosti).
@zm. rad. jah pač čimprej napišite babico na vaš naslov ozirom pojdi ti na njenega. So zat tako dejanje kakšne konkretne ovire?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.172
1.157
113
Seveda so ovire za prijavit se na istem naslovu.
Potem bo treba vrtec plačevat.
smirk-1.gif

Pa v stanovanju ne bo nikogar prijavljenega, pa bo terba večjo dohodnino ob prodaji plačat.

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Recimo, da imaš že manj kot minimalca (krediti), kaj država čaka in vleče v nedogled ali
se ti usedejo na ostalo premoženje (avto-hiša) ?

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
konkreten primer z mojimi sosedi
en tip je bil državi - davkariji dolžan nekaj milijonov SIT. da bi se izognil izterjavi, je svoje premoženje prepisal na ženo, stanovanje pa hitro prodal. ampak potem je odvetnik kupca, ki je zanj urejal vse papirje, pozabil dati vlogo za vpis novega lastnika v ZK. tako je bil v ZK še vedno kot lastnik vpisan prejšnji tip in država se je seveda obesla na to stanovanje - v ZK je dala plombo. novi lastnik se zdaj ne more vpisati v ZK, država hoče zarubiti to stanovanje, on toži državo, da je dala plombo na njegov lastnino. smešno je to, da kupec še vedno zaupa temu odvetniku, cel postopek pa se zdaj vleče že kakih 5 let.
no, en drug moj sosed je pa pred leti povzročil prometno nesrečo - zbil je pešca na prehodu, ko je dinamično dirkal v coni 30. pešeč ga je potem tožil in dobil tožbo za nekaj 100 (1000?) evrov. ker sosed še živi pri starših, nima nobene posebne lastnine, razen avta, ki ga je prodal. da pa mu ne bi ničesar rubili, dela le občasno, seveda vse keš na roke. in tako misli živeti, dokler ne bo tožba zapadla (če sploh kdaj?)

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.172
1.157
113
ostopek lahko zastara, ampak v tem primeru je bil postopek pripeljan do konca.
Izterjava pa ne vem, če ima zastaralni rok. Edino obresti se nabirajo.

Vulkan

Zelenc'
10. avg 2008
7
0
1
Največja packarija pa je davčna izvršba. Poznam primer, kjer se je davkarija zmotila pri obračunu nekega zemljiškega davka (ali nečesa podobnega), oseba pa sploh ni bila lastnik tega zemljišča niti ne ve kje je...

No v glavnem nabili so ji izvršbo - ker kao pritožba ne zaustavi plačila, s tem da je ta oseba jasno dokazala z ZK izpiski, da ni ona lastnica. In je kratko malo to morala plačati, potem pa se je pritožila. Kako se je končalo pa žal ne vem.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
no, en drug moj sosed je pa pred leti povzročil prometno nesrečo - zbil je pešca na prehodu, ko je dinamično dirkal v coni 30. pešeč ga je potem tožil in dobil tožbo za nekaj 100 (1000?) evrov. ker sosed še živi pri starših, nima nobene posebne lastnine, razen avta, ki ga je prodal. da pa mu ne bi ničesar rubili, dela le občasno, seveda vse keš na roke. in tako misli živeti, dokler ne bo tožba zapadla (če sploh kdaj?)

Na tem mestu bi pa vprašal zagovornike dolgotrajnih odvzemov izpitov, če imajo kakšno idejo, kako naj nič kriv oškodovanec v tem primeru pride do denarja, ki mu ga je prisodilo sodišče?

Več ko bodo policaji izpitov vzeli, več ljudi bo vozilo brez izpita in z nezavarovanimi avti, pa bo v primeru nesreče potrebno vso škodo izterjat direktno od povztočitelja. Nesreče se pa dogajajo vsem, tako tistim z izpiti kot tistim brez, pijanim in treznim....

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
povzročitelj tele nesreče je tipičen primer, ki je zrel za dolgotrajni odvzem vozniškega dovoljenja. seveda je imel veljavno vozniško dovoljenje in registriran avto, ampak nič krivim oškodovankam je to vseeno - ker so mrtve.
ko se bo v tebe zaletel in te spravil na voziček ali celo ubil nekdo, ki je že prej imel za sabo toliko hujših prekrškov in/ali nesreč, da bi morala policija storiti vse kar je v njeni moči, da ga spravi s ceste, ampak ga zaradi tvojih pomiselkov ni, bo tebe verjetno edino skrbelo, ali ima urejeno zavarovanje (da ti bo njegova zavarovalnica popravila tvoj avto) in ali je dobro situiran, da ga boš lahko iztožil

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sass pravi:
povzročitelj tele nesreče je tipičen primer, ki je zrel za dolgotrajni odvzem vozniškega dovoljenja. seveda je imel veljavno vozniško dovoljenje in registriran avto, ampak nič krivim oškodovankam je to vseeno - ker so mrtve.
ko se bo v tebe zaletel in te spravil na voziček ali celo ubil nekdo, ki je že prej imel za sabo toliko hujših prekrškov in/ali nesreč, da bi morala policija storiti vse kar je v njeni moči, da ga spravi s ceste, ampak ga zaradi tvojih pomiselkov ni, bo tebe verjetno edino skrbelo, ali ima urejeno zavarovanje (da ti bo njegova zavarovalnica popravila tvoj avto) in ali je dobro situiran, da ga boš lahko iztožil
Ravno ta nesreča je lep primer, da so vaši predlogi in želje po kaznovanju povsem zgrešeni.
Temu je policija že prej odvzela izpit, ga denarno kaznovala, pa ni nič nucalo. tip se je še kar vozil. Policija ga ni spravila s ceste ampak porinila v nove prekrške.

No sej ni treba pretiravat in govorit v množini, ker je bila mrtva samo ena, ampak tud stališče teh preživelih deklet je podobno mojemu.
Ko se je na široko debatiralo o Miklavčečevem predlogu, kako naj pijan povzročitelj vse stroške zdravljenja plača sam, so dekleta po TV povedale, da so proti takemu predlogu.
Kar je meni popolnoma razumljivo, in tudi v njihovem interesu. Zdej bo stroške rehabilitacije plačala zavarovalnica, po Miklavčičevem predlogu bi pa morale izterjat direktno od povzročitelja, ki nima drugega kot razbit avto, v zaporu pa majhno plačo.

Enako je s temi odvzemi dovoljenj, ki jih tako vneto zagovarjate. Več izpitov bodo vzeli, več se jih bo vozilo brez izpita in brez zavarovanja. Kar pa poslabšuje prometno varnost in polni proračun.

No zdej pa še prilepi primer nesreče, ki jo je povzročil kak trezen, pa še na tem primeru filozofirej, kakšne ukrepe bi morala policija narest, da bi mu že prej preprečili vožnjo.