Izravnava fug na obstoječih zunanjih ploščicah

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Zdravo.

Lahko prosim nekdo pove, kakšen je postopek za izravnavo fug na zunanjih betonskih ploščah okoli hiše? Ves tlak okoli hiše je star, betonske ploščice s kamenčki. Razmejen je s širokimi in globokimi fugami ki so ena groza za pometanje in čiščenje. Jaz želim, da bodo vse fuge v višini ploščic. Kako in s čim to storiti?

Hvala!

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Plošče je treba preložiti.

To lahko storiš tudi sam. Začneš na poljubnem koncu, odstraniš plošče, tudi morebitno umazanijo pod njimi (humus, korenine..), na novo nasuješ mivko, jo izravnaš in plošče položoš nazaj. Ravnost preverjaš z daljšo letvijo, fuge pustiš široke poljubno. Nato še fuge zapolniš z mivko, zaliješ z vodo da mivka skup sede in ponoviš, po potrebi tudi večkrat.

Ni neka znanost.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Oče je imel enako težavo in so mu zalili fuge do vrha. Verjetno je najbolje da fuge očistiš s kakšnim visokotlačnim čistilcem. Kakšno maso so pa uporabili pa ne vem. Je pa sigurno že več kot pet let pa še nobena nova fuga ni ven padla.

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.716
68
48
Nekaj takega sem imel tudi sam v mislih. Drugače pa da bi na roke ali s kakšnim rezkalnikom pobral ven vsaj še malo obstoječe fuge, in nato zalil vse skupaj.

Sem pa upal da bi kdo tukaj vedel kakšen rezkalnik in kakšno maso uporabiti.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Fuge sem doma zalival sam z mešanico, kakor je zapisal bokyto, vendar je bila v skoraj tekočem stanju.
nato pa sem uporabil večjo plastenko s privito cevko, ki je bila nekoč na plastenki z lepilom in se trudil po svojih najboljših močeh.
Verjetno pa bi zaradi oprijema moral obstoječo fugirno snov vsaj malo porezati, sam bi to naredil z mizarsko krožno žago z montirano rezalno ploščo za beton in obvezno nekaj naredil glede prahu (sesalec). Če žage ni, potem pač s kotno rezalko ('fleksarco') pa s precej občutka.
Ko sem gledal na enem od gradbišč zidarja kako je fugiral, je bilo sicer videti preprosto - doma pa je bila druga zgodba
wink-1.gif