izračun predvidenega časa prihoda na cilj

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Živjo,

opazil sem tole:

dva nuvi-ja (en 200 in en 350) različno izračunavata čas prihoda. Naložene karte so iste.
350-ka kaže krajši čas vožnje, uporablja jo pa "zelo hiter voznik"

Zanima me, če se te kalkulacije v nuviju kaj prilagajajo načinu vožnje v preteklosti (če poenostavim - ali za dirkača predvidi, da bo tudi naslednjič dirkal in mu izračuna krajši čas)?

Imate kakšne informacije ali izkušnje?

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Čas prihoda na cilj se izračuna ob načrtovani relaciji glede na kategorizacijo ceste in s tem tudi dovoljene hitrosti.
V primeru da voziš počasneje ali hitreje od dovoljene hitrosti se izračunava sproti tudi čas prihoda - npr. če čakaš pred semaforjem 1 minuto, to takoj preračuna v novi čas prihoda.

LP

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Frko,

ne vem, če si prebral moj post, se ti pa vseeno zahvaljujem za odgovor.

Skratka, dva nuvija (sicer različna modela) z enakimi kartami kažeta različen čas prihoda.
Nisem siguren glede nastavitev na 350-ki, ampak na 200-ki, ki je kazala na poti Ljubljana-Beograd za pol ure daljši čas, je bila nastavljena "najhitrejša pot".

Kakšna info o tem?

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Kako pa sio nastavljena izogibanja?

Kako je nastavljen izračun na enemu oz. drugemu? Krajši čas ali krajša razdalja?

sandiv

Pripravnik
4. sep 2007
268
1
18
Maribor
Izgleda, da je to povsem normalno. če govorimo o AdraiRoute je itak izračun vedno preveč optimističen glede na CN, ki je dosti bolj realen.
Pojdimo k bistvu problema:
- v kolikor imaš karte naložene na PC in izračunaš pot v Mapsourcu lahko dobiš en rezultat, ki mu lahko pod Nastavitve-Usmerjane-Hitrost vožnje nastaviš x različnih parametrov
-izračun na napravi je precej odvisen tudi od same naprave, saj sta tu možni le dve nastavitvi: krajša pot ali krajši čas. Npr.: izračun poti na PC da nek rezultat, izračun na dlančniku z Garmin MobileXT drug rezultat in izračun na Nuvi 765 da tretji rezultat. Razlika je tudi v vodenju oziroma izbiri cest.
-Zaključek je, da posamezne naprave kljub enaki karti nimajo enakih algoritmov za izračunavanje poti (če uporabljamo isto karto, bi vsaj klasifikacija cest naj bila enaka), če se tu upošteva še stil vožnje pa je veliko VPRAŠANJE???
confused-1.gif

Frko

Pripravnik
24. jan 2008
649
0
16
Iz izkušnje med Street Pilotom in Nuvijem lahko povem da sta na relaciji 200km oba izračunala isto pot in koliko časa sem potreboval do prihoda na cilj - seveda z naloženima istima verzijama AR in nastavitvami poti!

LP

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.031
3.733
113
Meni na štartu izračuna in na cilju je natančno tak čas. Vozim vedno s tempomatom in vedno na isti hitrosti (seveda, če je možno in, če ni kakih ovir na cesti). Je možno, da je naprava prepoznala moj stil vožnje?

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja. Si zapomni. To se lepo vidi po hardresetu npd. ko kaže "narobe", sčasoma pa si zapomni.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ja. Si zapomni. To se lepo vidi po hardresetu npd. ko kaže "narobe", sčasoma pa si zapomni.

Ali mogoče veš o tem kaj več? Katere datoteke se ustvarjajo o "stilu" posameznikove vožnje, kje se shranjujejo in predvsem kdaj in kako jih program upošteva?

sandiv

Pripravnik
4. sep 2007
268
1
18
Maribor
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Nekje sem enkrat videl članek o tem učenju naprave, a se ne spomnim več kje. A imaš kakšen link z razlago tega?

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik Jodlar pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Ali mogoče veš o tem kaj več? Katere datoteke se ustvarjajo o "stilu" posameznikove vožnje, kje se shranjujejo in predvsem kdaj in kako jih program upošteva?

Odgovora oz. pojasnila na to temo bi bil zelo vesel. Kot izdelovalec poti za večje število dostavljalcev sem velikokrat kregan, ker je že začetni čas predvidene poti narobe. Jasno je, da je zaradi nepredvidenih dogodkov čas lahko daljši (tudi krajši) ampak velikorat je zelo narobe (tudi po daljši uporabi naprave, tako, da se naši Garmini nič ne učijo).
Na vprašanje Garminu, kako rešiti ta prablem, je prišel odgovor, da je potrebno prilagoditi nastavitve pri planiranju poti. Po "defoltu" so hitrosti nastavljene nekje na zgornjo omejitev . Po naših izkušnjah so za dostavo po Sloveniji najprimernejše:

Sem pa Garminu ponovno pisal o "učenju" naprave. Me zanima kaj bodo odgovorili.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Na forumu gps passion je bilo nekaj o tem, ne najdem.
Osebno še nisem videl, da bi kazalo napačen čas.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
....
Osebno še nisem videl, da bi kazalo napačen čas.

Napačen čas mislim na prikazani čas prihoda. Na primer iz centra MB (akvarij) v center LJ ( gostilna Pri lipi) mi vse naprave dajo okrog 1h 10 min. To ob kolikor toliko upoštevanju omejitev in kljub odštevanju vseh zastojev težko dosežeš. Če pa dam na primer še via neki naslov v Celju je pa razlika od prikazanega časa na začetku in v resnici doseženega še večja.

Citat:
Uporabnik sandiv pravi:
Nekaj o tem piše tukaj:
http://www.gpsreview.net/train-your-nuvi-eta/#more-1850
cool-1.gif

Hvala za link. Me pa res zanima kje se ta "stvar" beleži.

sandiv

Pripravnik
4. sep 2007
268
1
18
Maribor
Upam, da govorimo o CN karti, ki se mi je do zdaj zdela vselej precej realna, AR je še vedno nepopravljivo optimističen ( ali pa ga premalo uporabljam in se še ni naučil mojega stila vožnje, ki je sicer vedno precej bolj v plus kot minus).
Jodlar, prosim povej o kateri karti govoriš.
confused-1.gif

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Citat:
Uporabnik sandiv pravi:
Jodlar, prosim povej o kateri karti govoriš.
confused-1.gif

Po Sloveniji AR, v tujini CN. Odkrito povedamo ne opazim večje razlike, pri obeh v glavnem pokaže prekratek čas na štartu. Je pa res, daljša je ruta manjša je napaka (razlika). So se mi pa potožili, da ja na XT-ju ta razlika še večja kot na napravah

TeMpL

2000. registrirani uporabnik
9. dec 2007
40
0
6
če pelješ kot se spodobi, je čas pravilen. Je pa res da pač moreš stanje v križiščih in na rdečih semforjih nadoknadit.
Pa ne se bat ovinkov, večino se jih komot zvozi pri 90km/h.. Tak da se "te optimistične čase" z lahkoto dosečt, tudi brez večjih kršitev omejitev hitrosti.
Nauk, ne vozit, kot "Celjani" al pa stare babe
wink-1.gif