izpisek iz Zemljiške knjige: imam neko omejitev

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
219
38
28
17.325776N, 23.254786E
Tole piše v rubriki, kjer so ponavadi hipoteke:
415 - vknjižena neprava stvarna služnost

dodatni opis:
Na podlagi pogodbe o ustanovitvi služnosti, št. XXX RNO XXX, z dne XXX se vknjiži stvarna
služnostna pravica graditve javnega komunikacijskega omrežja v obsegu, določenem v 3.členu pogodbe, dostopa do
zgrajenega komunikacijskega omrežja in pripadajoče infrastrukture za potrebe njihovega obratovanja in vzdrževanja
ter odstranjevanja naravnih ovir pri graditvi, obratovanju in vzdrževanju javnega komunikacijskega omrežja.
imetnik:
1. matična številka: 5014018000
firma / naziv: TELEKOM SLOVENIJE d.d.
naslov: Cigaletova 15, 1000 Ljubljana - dostava

Naj mi prosim nekdo razloži, kaj to pomeni?

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Da ima telekom služnost na parceli? Najbrž je gor postavljena kakšna štanga ali kaj podobnega...

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
219
38
28
17.325776N, 23.254786E
Ni štange, ampak je preko moje parcele speljan kabel od enega soseda k drugemu. Kaj pomeni ta služnost? Ali to pomeni, da lahko nekoč telekom pride in mi izruva npr. drevo polno zrelih plodov, ki sem ga posadil nad kabel in tam začne nekaj prekopavat, ali kaj?

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Ja - točno to - če pa bo drevo poškodovalo kabel boš odgovoren ti, zato pa si dobil odškodnino, če je pa nisi pa lahko probaš to doseči sedaj.

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Citat:
Uporabnik ideolog pravi:
Kako pa? Vloga za odškodnino? Tožba? Odvetnik? Se mi bodo smejali?
Drevesa še nimam, ga pa imam namen posaditi. Ali ga potemtakem sploh smem?

Glede na to, da je služnost vknjižena v ZK, si jo moral nekoč dovoliti in podpisati pogodbo. Vsaj tako naj bi bilo. Dvomim, da lahko sedaj tožiš za odškodnino.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik ideolog pravi:
Ni štange, ampak je preko moje parcele speljan kabel od enega soseda k drugemu. Kaj pomeni ta služnost? Ali to pomeni, da lahko nekoč telekom pride in mi izruva npr. drevo polno zrelih plodov, ki sem ga posadil nad kabel in tam začne nekaj prekopavat, ali kaj?

Pa saj menda to niso resna vprasanja, ali? Kot lastnik sluzecega zemljisca moras pac trpeti sluznost in pika. Ti kar posadi, ce bo pa treba kopati zaradi obnove, bos pac zalosten,ko bodo drevesca padla... Bos pa nova posadil.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Kdaj je bila služnost uveljavljena? Na podlagi tega lahko vidiš kdo je podpisnik in povprašaš če ma pogodbo s katere boš videl -potek, odškodnino, ..... .
Je pa služnost zanimiva rečna tvoji zemlji (recimo zazidljivi) ne moreš postaviti ničesar, oni rijejo kadar se jim dvigne ti pa lepo plačuješ davke - poznam primer ko je 2/3 parcele pod služnostjo lastnik si pa ne more zaradi služnosti povečat hišo - sedaj ko bo davek na nepozidana zazidalne površine bo pa za telekom vodo komunalno in občino (cesta in lokalna Tv) in soseda plačeval davek na lastnini, ki jo ne more uporabljati (vsi so pogojevali vpis služnosti ob pridobitvi soglasij za GD).